Kesihatan

Menstruasi Tahan Lama? Ini adalah 5 perkara yang boleh mencetuskannya

, Jakarta - Jangka waktu haid setiap wanita boleh berbeza-beza. Yang normal adalah 2-7 hari, tetapi ada juga beberapa wanita yang mengalami haid selama lebih dari 7 hari. Ini tentu saja tidak boleh diabaikan apatah lagi dipandang rendah. Kerana dalam beberapa kes, haid yang berpanjangan boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh mencetuskan haid yang panjang:

1. Ketidakseimbangan Hormon

Salah satu penyebab umum jangka masa yang panjang adalah ketidakseimbangan hormon, seperti hormon estrogen dan progesteron. Ketidakseimbangan ini kemudian mencetuskan penumpukan berlebihan dalam rahim dalam jangka masa panjang. Kesannya, pendarahan yang berlaku semasa haid akan berlebihan. Keadaan ini biasanya berlaku pada remaja dan wanita tua yang menghampiri menopaus.

Baca juga: Lebih Lanjut Mengenai Mitos & Fakta Menstruasi

2. Penggunaan Kontraseptif Hormonal

Kawalan kelahiran hormon boleh mempengaruhi jangka masa, kekerapan, dan berapa banyak yang anda berdarah dalam tempoh anda. Bukan hanya itu, beralih dari satu jenis kontrasepsi ke yang lain juga boleh mempengaruhi kitaran haid anda, anda tahu. Oleh itu, anda harus bertanya kepada doktor dalam permohonan tersebut hantaran pertama berbual , mengenai jenis kontraseptif yang sesuai untuk anda.

3. Polip rahim

Boleh menyebabkan pendarahan haid yang berat dan berpanjangan, polip rahim kecil, pertumbuhan tisu jinak di dinding rahim. Secara amnya, keadaan ini berlaku pada wanita usia subur, yang disebabkan oleh peningkatan hormon dalam badan. Polip rahim juga boleh menyebabkan pendarahan di luar kitaran haid, pendarahan selepas menopaus, dan kesukaran untuk hamil.

Baca juga: 6 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Menstruasi

4. Pendarahan rahim yang tidak normal

Masa haid yang panjang juga merupakan salah satu gejala pendarahan rahim yang tidak normal. Umumnya, orang yang mengalami keadaan ini akan mengalami haid selama lebih dari 7 hari dan pendarahan lebih banyak daripada biasa. Di samping itu, keadaan ini juga dapat dicirikan oleh pembuangan darah beku, dan pembalut penuh setiap 1 jam.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda seperti itu, segera berjumpa doktor, supaya diagnosis dan rawatan dapat dilakukan dengan segera. Untuk menjadikannya lebih mudah dan cepat, anda boleh memanfaatkan aplikasi tersebut untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital.

5. Adenomyosis

Adenomyosis adalah keadaan apabila tisu endometrium yang biasanya melapisi dinding rahim tumbuh ke dinding otot rahim. Tisu ini boleh menebal dan pecah, menyebabkan pendarahan berat semasa haid. Selain tempoh haid yang panjang, adenomiosis juga sering disertai dengan gejala lain seperti pembekuan darah, kekejangan perut yang teruk, dan sakit ketika berhubungan seks.

Sebilangan keadaan ini adalah penyebab biasa dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, haid yang berpanjangan juga boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan perubatan lain, seperti gangguan pembekuan darah, gangguan tiroid, jangkitan, kista ovari, dan barah.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Menstruasi Tidak Normal yang Perlu Anda Perhatikan

Bagaimana Mengatasi Haid yang Panjang?

Untuk mengatasi haid yang berpanjangan, doktor biasanya akan memberi ubat mengikut penyebabnya. Sekiranya berlaku pendarahan berat, doktor biasanya akan menetapkan ubat hormon, seperti hormon estrogen atau progesteron.

Sementara itu, untuk melegakan kesakitan dan kekejangan yang dialami, doktor boleh meresepkan ibuprofen, paracetamol, atau ubat penghilang rasa sakit yang lain. Kemudian, jika disyaki ada masalah kesihatan lain yang mendasari haid yang berpanjangan, doktor boleh melakukan pemeriksaan, seperti ujian darah, tahap hormon, fungsi tiroid, pap smear, ultrasound, dan biopsi.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada 2019. Menstruasi Tidak Normal (Tempoh).
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada 2019. Tempoh Berpanjangan: Punca Kebimbangan?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found