Kesihatan

Rawatan Ringkas untuk Mata Kering

, Jakarta - Mata kering, juga dikenali sebagai sindrom mata kering, adalah keadaan biasa yang boleh mempengaruhi kualiti hidup seseorang. Ini dapat menyukarkan seseorang untuk menjadi produktif di tempat kerja dan mengurangkan masa mereka bersama keluarga dan rakan. Jurnal Oftalmologi Amerika menganggarkan bahawa 16 juta orang dewasa telah didiagnosis dengan penyakit ini, dan tinjauan pendapat Gallup 2012 menunjukkan bahawa 29 juta orang Amerika akan menghidap penyakit ini pada tahun 2022.

Mata kering boleh menjadi keadaan sementara atau kronik. Apabila suatu keadaan disebut sebagai "kronik", ini bermaksud telah lama terjadi. Gejala mungkin bertambah baik atau teruk, tetapi tidak akan hilang sepenuhnya. Mata kering kronik berlaku apabila mata tidak dapat mengeluarkan air mata yang mencukupi. Ini mungkin disebabkan air mata menguap terlalu cepat, atau mungkin disebabkan oleh keradangan di dalam atau di sekitar mata.

Mata kering sementara sering disebabkan oleh faktor persekitaran. Anda mungkin mengalami gejala memakai kanta lekap terlalu lama atau berada di persekitaran yang kering. Sebaliknya, mata kering kronik sering disebabkan oleh keadaan yang mendasari. Keadaan yang melibatkan kelenjar mata, penyakit kulit di dekat mata, dan alahan semuanya boleh menyebabkan mata kering kronik.

Baca juga: 3 Tabiat Ini Boleh Menyebabkan Mata Kering

Langkah Mudah Mengatasi Mata Kering

Nasib baik, terdapat banyak cara untuk merawat keadaan mata kering. Doktor anda juga dapat menolong anda mencari jalan untuk mengurangkan simptom anda, dan anda mungkin juga mendapat manfaat daripada ubat semula jadi yang boleh anda cuba di rumah. Berikut adalah rawatan yang boleh dilakukan untuk keadaan mata kering:

Menggunakan Ubat Tanpa Kaunter

Apabila mata anda terasa kering, salah satu kaedah yang paling popular untuk merawatnya adalah dengan menggunakan titisan mata yang dijual bebas, juga dikenali sebagai air mata tiruan. Titisan mata berasaskan bahan pengawet dapat bertahan lama. Penitis mata tanpa resep juga terdapat dalam beberapa botol sekali pakai yang boleh anda gunakan sekali dan buang.

Air mata buatan hanya membasahi mata, jadi jika anda mempunyai simptom mata kering yang sederhana, air mata tiruan mungkin adalah semua yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu menggunakannya beberapa kali sehari.

Salap juga dapat digunakan, tetapi cenderung untuk penglihatan kabur. Salap melapisi mata lebih baik daripada titisan mata. Kerana ia menyebabkan penglihatan kabur, sebaiknya digunakan tepat sebelum tidur.

Elakkan menggunakan titisan mata yang mengurangkan kemerahan. Kerana titisan mata jenis ini dapat merengsakan mata kerana menyekat saluran darah.

Kini anda boleh membeli titisan mata yang berfungsi sebagai air mata tiruan . Anda boleh memanfaatkan ciri beli ubat untuk mendapatkan semua keperluan kesihatan anda. Terutama di sangat sesuai untuk anda yang memerlukan ubat dengan cepat, kerana pesanan boleh sampai dalam masa kurang dari satu jam.

Baca juga: Hati-hati, Mata Kering Boleh Menyebabkan Sakit Kepala

Perubatan Preskripsi

Doktor anda mungkin menetapkan ubat untuk merawat mata kering kronik. Ubat ini boleh diberikan secara oral atau sebagai titisan mata. Sebilangan besar ubat ini memberi tumpuan untuk mengurangkan keradangan pada kelopak mata. Apabila kelopak mata membengkak, ia menghalang kelenjar minyak dari memasukkan minyak ke air mata. Tanpa minyak, air mata akan menguap terlalu cepat.

Antibiotik tertentu didapati dapat merangsang pengeluaran minyak di kelenjar di sekitar mata. Sekiranya doktor anda percaya bahawa mata kering disebabkan terutamanya oleh keradangan, mereka mungkin menetapkan antibiotik anti-radang.

Titisan mata yang diresepkan juga sering bersifat anti-radang. Salah satu contohnya adalah siklosporin yang juga digunakan untuk merawat pesakit dengan rheumatoid arthritis dan psoriasis. Ubat ini menekan sistem imun, sehingga tubuh berhenti menyerang dirinya sendiri. Lifetegrast juga merupakan ubat preskripsi lain yang secara khusus diluluskan untuk rawatan mata kering kronik.

Masukkan Mata

Sekiranya titisan penggantian air mata biasa tidak berfungsi, sisipan mata mungkin menjadi pilihan. Tiub ubat kecil dan jernih ini kelihatan seperti biji-bijian beras dan memasuki mata seperti kanta lekap. Anda akan meletakkan sisipan di mata antara bola mata dan kelopak mata bawah. Ubat dikeluarkan sepanjang hari untuk menjaga kelembapan mata.

Baca juga:Mitos atau Titik Mata Fakta Dapat Mencegah Katarak

Rawatan Semula Jadi untuk Mata Kering

Terdapat beberapa rawatan semula jadi yang dapat membantu mata kering, seperti:

  • Kain Basah Hangat. Pegang kain basah yang hangat di atas mata selama lima minit untuk mengurangkan simptom mata kering.
  • Urut kelopak mata dengan sabun lembut, seperti syampu bayi. Tutup mata anda dan gunakan sabun dengan hujung jari anda, dan urut kelopak mata dengan lembut.
  • Makanan Tambahan Omega-3. Menambah makanan tambahan untuk diet yang mengandungi asid lemak omega-3 dapat membantu melegakan gejala dengan mengurangkan keradangan di dalam badan. Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, anda mungkin mendapat manfaat dengan mengambil suplemen minyak ikan atau memakan makanan seperti biji rami, salmon, dan sardin.
  • Titik Mata Minyak Kastor . Minyak kastor dapat membantu mengurangkan penyejatan air mata, yang dapat melegakan gejala. Terdapat titisan air mata buatan yang mengandungi minyak jarak. Walau bagaimanapun, selalu berbincang dengan doktor anda sebelum mencuba ubat semula jadi.
Rujukan:
Pusat Mata Barnet Dulaney Perkins. Diakses pada tahun 2021. 13 Ubat Untuk Mata Kering.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Sindrom Mata Kering.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Sindrom Mata Kering.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found