Kesihatan

Malu, Panu boleh muncul di wajah

, Jakarta - Panu adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jamur berupa ruam keputihan dan biasanya merebak pada kulit. Panu adalah penyakit kulit yang biasa di iklim tropika. Ini berlaku kerana kulat yang menyebabkan tinea versicolor hidup dan tumbuh di kawasan tropika dan lembap.

Keadaan lembap, panas, berpeluh berlebihan, dan kulit berminyak dapat menurunkan sistem imun yang menyebabkan tinea versicolor. Walaupun biasa di bahagian belakang, lengan, dan kaki, tinea versicolor juga boleh muncul di wajah. Selain dapat merebak, tinea versicolor pada wajah lebih mengganggu dari sudut estetik.

Biasanya penyebab utama tinea versicolor dapat muncul di wajah adalah tidak menjaga kebersihan wajah. Ketika berpeluh biasanya kahak akan terasa gatal. Warnanya tidak selalu ruam putih, tetapi juga berwarna merah atau coklat, bergantung pada warna kulit pesakit.

Selain tidak menjaga kebersihan, penyebaran tinea versicolor juga disebabkan oleh tidak menjaga kebersihan ketika menggunakan kemudahan awam. Contohnya, ketika berenang, jangan mulakan dengan mencuci badan terlebih dahulu dan tidak mandi selepas berenang. Menggunakan tuala atau alat solek yang lain juga membenarkan penyebaran tinea versicolor. Baca juga: 7 Sebab Tekanan Boleh Membuat Anda Tua Pantas

Biasanya orang menggunakan bedak pada wajah untuk menyamarkan panunya. Tetapi ini tidak selalu berkesan, kerana hanya menyembunyikan tinea versicolor untuk sementara waktu, tidak menyembuhkannya. Atas sebab ini, mengelakkan berkongsi peralatan peribadi adalah salah satu cara untuk mencegah penyebaran tinea versicolor.

Mandi bersih, mengelap peluh, dan menukar pakaian dengan kerap setiap kali berpeluh berlebihan adalah cara lain untuk mengelakkan tinea versicolor muncul di kulit. Memperhatikan jenis bahan pakaian yang dikenakan adalah tip lain, memandangkan penyebaran kahak yang disebabkan oleh panas berduri adalah yang paling biasa.

Pilih pakaian yang diperbuat daripada kapas dan serap peluh. Jangan memaksa diri untuk memakai pakaian yang tidak selesa hanya untuk gaya. Beberapa bahan pakaian yang harus dielakkan adalah poliester, bulu , denim dan mengait.

Keterukan tinea versicolor berbeza-beza. Sekiranya anda mempunyai panu tebal, ada baiknya berjumpa doktor. Sekiranya anda memerlukan nasihat, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Sembuhkan Panu di Muka

Untuk keadaan yang masih mungkin, anda boleh menggunakan bahan semula jadi untuk menyembuhkan tinea versicolor pada wajah. Sebilangannya adalah bawang putih, lemon, buah belimbing, lengkuas, kapur, kunyit, dan minyak kelapa. Kaedah menggunakan semua ramuan ini adalah sama. Anda hanya perlu memilih bahan yang akan anda gunakan. Sapukan salah satu bahan ini dan biarkan sehingga kering. Baca juga: Inilah sebab dan masa yang tepat untuk mencuci rambut

Sekiranya anda mengalami tinea versicolor pada wajah, cubalah mengelakkan cahaya matahari langsung. Kerana, cahaya matahari langsung dapat membuat penyebaran dan gatal-gatal akibat tinea versicolor pada wajah menjadi semakin teruk. Sekiranya anda berpeluh, lap segera dan cuba jaga agar wajah anda lembab agar pertumbuhan kulat tidak merebak lebih jauh.

Menjaga kulit bersih adalah perkara yang paling tepat untuk mencegah tinea versicolor. Selain menjaga tingkah laku, ada baiknya makan makanan sihat yang baik untuk kulit seperti tomato, bayam, ubi jalar, jeruk, wortel, tembikai, brokoli, alpukat, tuna, dan kacang.

Menggunakan produk kecantikan wajah yang sesuai dengan jenis kulit anda adalah cara lain untuk mencegah penyakit kulit. Terus membersihkan alat solek sebelum tidur supaya tidak ada penumpukan sisa alat solek yang menyebabkan pori-pori kulit tersumbat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found