Kesihatan

Tingkatkan Selera makan, Ketahui 6 Khasiat Kencur untuk Kesihatan

, Jakarta - Tahukah anda bahawa kencur mempunyai banyak manfaat kesihatan? Kencur adalah sejenis tanaman perubatan tradisional yang tumbuh di kawasan tanah rendah. Biasanya, ia digunakan sebagai rempah memasak dan untuk perubatan tradisional yang telah terkenal sejak zaman dahulu lagi. Selain itu, kencur juga digunakan untuk merawat sakit tekak dan pelbagai penyakit lain. Tumbuhan ini mempunyai ubi berdaging lembut dan berwarna putih, berserat, dan mempunyai warna kulit coklat.

Selain itu, rimpang kencur mempunyai aroma yang khas dan biasanya ditanam di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari langsung. Kencur termasuk dalam tanaman obat, karena mengandung nutrien yang diperlukan oleh tubuh dalam menyembuhkan berbagai jenis penyakit.

Kandungan dalam kencur termasuk zat besi, mineral, asid logam, Borneol, asid cinnamic, paraeumarin, gusi dan sebagainya. Kerana kandungan nutrisi, khasiat kencur sangat diperlukan untuk menyembuhkan penyakit. Berikut adalah faedah kencur untuk kesihatan:

  • Penghilang Tekanan

Kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Jabatan Farmasi, Universiti Jahangirnagar, Bangladesh, menunjukkan bahawa ekstrak tanaman kencur baik rimpang, akar, dan daun mempunyai sifat antidepresan pada sistem saraf pusat yang dapat memberikan kesan penenang atau menenangkan.

Hasil kajian ini mengesahkan manfaat kencur untuk kesihatan sebagai kesan penenang yang ketara. Itulah sebabnya, banyak orang menggunakan kencur sebagai ubat yang digunakan untuk mengurangkan kesan tekanan, kegelisahan, kegelisahan, dan kemurungan.

  • Bahan Herba

Di Indonesia, kencur adalah ramuan utama yang digunakan untuk membuat jamu, begitu juga dengan perubatan herba tradisional dan moden yang dibuat di kilang. Minuman herba ini sering disebut sebagai nasi kencur yang dibuat dari campuran beras, kencur, asam jawa, dan gula merah. Manfaat kencur yang diproses menjadi minuman herba berguna untuk meningkatkan selera makan, mengatasi masalah pencernaan, sakit perut, sesak nafas, selsema, dan sakit kepala.

  • Menambah selera makan

Khasiat kencur yang sering dibincangkan seterusnya adalah dapat meningkatkan selera makan. Kencur sebagai penambah selera biasanya dimakan sebagai kencur beras herba. Ubat herba ini adalah campuran kencur, beras, gula merah, dan asam jawa.

Pengambilan nasi kencur tidak mengenal usia, jadi selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak dan orang dewasa. Fungsinya adalah untuk meningkatkan selera makan dan biasanya ditujukan untuk anak-anak. Semasa pada orang dewasa, kencur boleh menjadi penambah stamina.

  • Merawat Cirit-birit

Manfaat kencur seterusnya ialah dapat mengatasi cirit-birit. Khasiat kencur sebagai ubat cirit-birit diperoleh dari kandungan zat antibakteria dan sitotoksik dalam kencur yang boleh dikatakan jumlahnya tidak sedikit. Selain mengatasi cirit-birit, kencur juga dipercayai dapat mengurangkan gejala sakit perut yang lain.

  • Ubat batuk

Kencur ramuan tradisional yang dicampurkan dengan garam telah lama dikenali sebagai ubat batuk dengan kahak. Mengkonsumsi ini dapat membuat pernafasan lebih mudah dan membantu melegakan batuk kahak dengan lebih cepat.

  • Kelebihan lain dari Kencur

Selain daging, daun dan akar kencur juga mempunyai manfaat kesihatan. Beberapa faedah daun kencur termasuk mengubati demam, bengkak, dan rematik (kerana anti-radang).

Semasa berada di akar, kencur mempunyai manfaat untuk merawat sakit gigi dan kelemumur. Bukan hanya itu, akar kencur juga dapat digunakan untuk membantu merawat kecederaan dan pembengkakan otot. Caranya, tumbuk akar kencur dengan segenggam beras hingga sebati.

Itulah kelebihan kencur untuk kesihatan. Bagi anda yang ingin berbincang dengan doktor pakar mengenai masalah kesihatan, anda boleh muat turun permohonan . Di sana anda boleh berbual terus dengan doktor melalui Sembang, Panggilan Suara / Video. Anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Inter-Apothecary. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

  • 5 Khasiat Kunyit Putih untuk Kesihatan
  • Berikut adalah 8 kebaikan kayu manis untuk kesihatan
  • Lihat Manfaat Memakan Escargot untuk Kesihatan