Kesihatan

Kenali Gelatin dan Khasiatnya untuk Kesihatan Tubuh

"Kira-kira 98-99 persen kandungan dalam gelatin terdiri dari protein atau asam amino, seperti glisin. Selebihnya adalah air, vitamin, dan mineral. Tidak hairanlah jika gelatin mempunyai kebaikan untuk tubuh. Ketahui lebih lanjut mengenai gelatin dan faedahnya di bawah. "

Jakarta - Gelatin adalah produk protein yang berasal dari kolagen. Kerana ia adalah gabungan unik asam amino, cukup banyak manfaat agar-agar dapat diperolehi. Salah satunya adalah untuk meningkatkan kesihatan kulit dan rambut. Kelebihan gelatin tidak berakhir di sana. Sekiranya anda ingin mencuba memakannya, anda perlu mengetahui lebih lanjut mengenai agar-agar, dan juga kebaikan berikut untuk kesihatan tubuh.

Baca juga: Mencegah Kanser Serviks Dengan 10 Makanan Ini

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Gelatin

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, gelatin adalah produk protein yang berasal dari kolagen. Kolagen sendiri terdapat di kulit, tulang, tendon dan ligamen manusia dan haiwan. Kini, agar-agar biasa digunakan semasa proses memasak. Umumnya tanpa rasa dan tidak berwarna, larut dalam air suam, dan mempunyai tekstur agar-agar ketika disejukkan.

Gelatin juga dapat diproses untuk menghasilkan kolagen terhidrolisis, yang mengandungi asam amino. Kandungan dan faedahnya sama seperti gelatin. Hari ini, kedua-dua hidrolisis gelatin dan kolagen boleh didapati secara berpasangan sebagai makanan tambahan dalam bentuk serbuk. Gelatin sendiri boleh didapati dalam bentuk kepingan yang biasanya dijual di kedai bekalan pastri. Sekiranya anda mengikuti diet vegan, tidak digalakkan memakannya, kerana ia dibuat dari bahagian haiwan.

Baca juga: Kebaikan Asparagus untuk Orang yang Menghidap Diabetes

Kebaikan untuk Kesihatan Badan

Kandungan baik dalam gelatin sangat disayangkan. Mengkonsumsi secara berkala dapat memberikan manfaat tersendiri untuk kesihatan tubuh. Sekiranya anda kerap menggunakannya, berikut adalah kelebihan gelatin untuk kesihatan anda:

1. Meningkatkan Kesihatan Rambut dan Kulit

Kolagen adalah bahan penting dalam kulit. Fungsinya adalah untuk mengekalkan keanjalan dan kelembapan kulit. Namun, seiring bertambahnya usia, tubuh menghasilkan semakin sedikit. Ini menjadikan kulit kering, berkedut, dan berkerut seiring bertambahnya usia.

Oleh itu, pengambilan makanan tambahan kolagen sejak pertengahan 20-an dipercayai dapat mencegah tanda-tanda penuaan pramatang. Tidak hanya mempunyai manfaat yang baik untuk kesihatan kulit, kolagen juga dapat meningkatkan proses pertumbuhan rambut, termasuk pada seseorang yang mengalami keguguran rambut.

2. Mengatasi Gejala Sakit Sendi

Seperti penjelasan sebelumnya, pengeluaran kolagen akan menurun seiring bertambahnya usia. Ini memberi kesan buruk kepada sendi dan tulang rawan seseorang. Sekiranya diminum secara berkala, manfaat kolagen dapat memperbaiki gangguan sendi yang dialami oleh seseorang.

3. Meningkatkan Fungsi Otak

Sekiranya dikonsumsi secara berkala, glisin asid amino dalam gelatin dapat meningkatkan daya ingatan dan tumpuan seseorang. Ia dipercayai dapat meningkatkan fungsi otak. Dengan fungsi otak yang baik, anda akan mengelakkan masalah mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan.

4. Meningkatkan Kualiti Tidur

Manfaat terakhir agar-agar adalah meningkatkan kualiti tidur seseorang. Ini disebabkan oleh adanya glisin asid amino dalam gelatin. Dengan pengambilan biasa, badan menjadi lebih mudah tidur. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh mengambil 1-2 sudu gelatin sebelum tidur.

Baca juga: Yogurt kelapa lebih sihat daripada berasaskan haiwan, benarkah?

Gelatin memang mempunyai sejumlah manfaat kesihatan yang baik. Walau bagaimanapun, jika anda seorang penghidap alergi makanan yang ingin memakannya, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan doktor anda untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Bincangkan juga jika anda mengalami masalah kesihatan sejurus selepas memakannya.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 10 faedah kesihatan agar-agar.

Berkhasiat oleh WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Gelatin.

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gelatin.