Kesihatan

Terapi Rawatan Tuberkulosis, Apa Itu?

, Jakarta - Penyebab tuberkulosis adalah bakteria bernama Mycobacterium tuberculosis. Bakteria ini menyerang dan merosakkan tisu paru-paru. Penyebarannya dapat dilakukan melalui percikan air liur atau batuk dari penderita yang terkena udara.

Gejala dicirikan oleh batuk yang berpanjangan, penurunan berat badan, demam, kehilangan selera makan, dan gejala lain. Rawatan batuk kering boleh dilakukan dengan beberapa terapi.

Sekiranya anda mengalami simptom, anda boleh berjumpa doktor untuk membantu menentukan sama ada gejala yang anda alami adalah gejala tuberkulosis. Anda juga boleh meminta doktor pakar dalam aplikasi melalui perkhidmatan panggilan video / suara atau berbual .

(Baca juga: 4 Langkah Mencegah Tuberkulosis )

Sekiranya terbukti terbukti mempunyai gejala TB, penghidap TB perlu mendapatkan rawatan khas untuk penyakit berjangkit atau penyakit yang berkaitan dengan paru-paru. Kerana TB berjangkit, kebanyakan pesakit dirujuk ke pakar penyakit berjangkit.

Terapi untuk Mengubati Tuberkulosis

Rawatan TB untuk sembuh memakan masa sekitar 6 bulan hingga 2 tahun dengan melakukan beberapa terapi. Yaitu:

Rawatan Gabungan

Ini adalah penggunaan berbagai obat untuk memastikan bakteria tidak tahan terhadap antibiotik yang diambil. Terapi ini biasanya melibatkan empat jenis ubat antibakteria yang diambil selama dua bulan. Sekiranya perlu, ia boleh diperpanjang sehingga keputusan ujian diperoleh. Sekiranya terdapat bukti ketahanan terhadap ubat, kombinasi rawatan harus diubah.

Terapi Pemerhatian Langsung (DOT)

Rawatan ini dilakukan dengan memantau pesakit dengan teliti oleh doktor yang datang setiap kali mereka mengambil ubat tersebut. Lawatan khas ini membantu memastikan bahawa semua dos antibiotik yang ditetapkan telah diambil.

Terapi Laten Laten

Dalam kes tuberkulosis laten, terapi TB dilakukan oleh:

Antibiotik

Orang dengan TB pendam hanya memerlukan satu jenis antibiotik pada satu masa. Antibiotik yang biasa ditetapkan termasuk isoniazid (6-9 bulan) dan rifampin (4 bulan).

Terapi gabungan

Untuk TB Laten, paling banyak dua jenis ubat boleh diambil bersama. Rawatan Pengawasan Langsung juga boleh dilakukan.

Sekiranya anda mengalami simptom tuberkulosis atau mempunyai hubungan rapat dengan seseorang yang menghidap tuberkulosis aktif, anda perlu segera berjumpa pakar pulmonologi. Doktor pakar akan membantu penghidap TB menjalani rawatan dan menangani kesan sampingan ubat yang mereka minum. Sekiranya anda mengalami perubahan pada penglihatan anda, seperti kabur atau sakit perut, anda juga harus segera menghubungi doktor anda.

(Baca juga: 5 Latihan yang Betul untuk Orang yang Menghidap Tuberkulosis )

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab batuk kering, anda boleh bertanya kepada doktor di aplikasinya . Dalam aplikasi , anda juga boleh membeli vitamin atau ubat, dan memeriksa makmal tanpa perlu meninggalkan rumah. Mudah dan praktikal. Ayuh… muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found