Kesihatan

Apa itu Radiologi Kepala dan Leher?

, Jakarta - Radiologi dilakukan oleh ahli radiologi, yaitu dokter spesialis yang secara khusus melakukan pemeriksaan radiologi dengan tujuan untuk mengesan, mendiagnosis, dan mengobati penyakit dengan menggunakan prosedur radiasi. Pakar radiologi dibahagikan kepada beberapa bahagian, salah satunya adalah radiologi kepala dan leher. Ketahui lebih lanjut mengenai radiologi kepala dan leher berikut!

Baca juga: Bolehkah Sinar X Menyebabkan Kesan Sampingan?

Apa itu Radiologi Kepala dan Leher?

Radiologi kepala dan leher termasuk dalam radiologi umum yang mempunyai nama lain untuk radiologi diagnostik. Radiologi umum dilakukan secara khusus untuk melakukan pemeriksaan dan mendiagnosis sebab dan gejala yang dialami oleh peserta peperiksaan. Di samping itu, menilai keadaan keputusan peperiksaan peserta juga termasuk dalam prosedur yang mesti dijalankan.

Ini adalah Prosedur Pengimejan Radiologi Kepala dan Leher

Prosedur pemeriksaan radiologi kepala dan leher akan terdiri daripada beberapa pemeriksaan, termasuk:

 1. Radiografi konvensional, yang merupakan pemeriksaan yang biasanya dilakukan dengan bantuan sinar-X.

 2. Imbasan CT , yang merupakan pemeriksaan yang dilakukan untuk melihat dengan lebih jelas dan lebih terperinci daripada pemeriksaan sinar-X organ yang sedang diimbas. Pemeriksaan ini juga dilakukan dengan bantuan sinar-X.

 3. MRI, yang merupakan pemeriksaan yang menggunakan medan magnet dan tenaga gelombang radio untuk memaparkan gambar struktur dan organ dalam badan.

 4. Ultrasound adalah prosedur pengimejan yang menggunakan teknologi gelombang suara frekuensi tinggi.

 5. Sialografi, yang merupakan pemeriksaan kelenjar air liur dan saluran untuk menentukan struktur anatomi dan fisiologi.

Radiologi kepala dan leher pasti akan dilakukan di sekitar kawasan kepala dan leher, serta kelenjar di sekitar kepala dan leher.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini adalah Langkah Pemeriksaan X-Ray

Ini adalah Persiapan Sebelum Menjalankan Pemeriksaan Radiologi

Sebelum melakukan pemeriksaan radiologi kepala dan leher, terdapat beberapa persiapan yang mesti dibuat sebelum menjalankan pemeriksaan ini. Beberapa di antaranya, antara lain:

 1. Tiba lebih awal, sekurang-kurangnya setengah jam sebelum pemeriksaan dimulakan.

 2. Beritahu doktor anda jika anda hamil, atau menyusu. Kerana pemeriksaan tidak dapat dilakukan oleh wanita yang sedang hamil.

 3. Bawa dokumen untuk pemeriksaan sebelumnya, seperti hasil ujian darah, sinar-x, dan Imbasan CT . Hasil peperiksaan sebelumnya akan dibandingkan dengan keputusan peperiksaan baru, untuk melihat perkembangan yang berlaku.

 4. Juga beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat atau suplemen, gunakan alat pacu jantung, pil kawalan kelahiran, atau pen tulang.

 5. Sekiranya anda mengalami kegagalan buah pinggang, mungkin ada arahan khas untuk diikuti. Untuk itu, jangan lupa untuk selalu memberitahu keadaan apa pun yang anda alami, OK!

 6. Doktor pakar juga akan mendorong peserta berpuasa selama beberapa jam sebelum pemeriksaan.

Sekiranya penyakit yang anda alami merujuk kepada doktor untuk melakukan pemeriksaan radiologi kepala dan leher, ini bermakna bahawa penyakit yang anda alami memerlukan rawatan yang lebih banyak. Oleh itu, anda tidak boleh meluangkan masa untuk melakukan pemeriksaan radiologi yang telah disarankan oleh doktor untuk mempercepat penyembuhan.

Baca juga: X-ray dada untuk Memeriksa Jangkitan Saluran Pernafasan

Sekiranya anda melakukan pemeriksaan ini, ini bermakna anda telah membantu doktor dalam menentukan rawatan mengikut gangguan yang anda alami. Tidak perlu takut, kerana prosedur ini selamat dilakukan. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Rawatan yang betul dapat mengelakkan anda dari komplikasi berbahaya. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!