Kesihatan

Gejala Serangan Panik Yang Telah Diabaikan

, Jakarta - Serangan panik atau juga dikenali sebagai ' serangan panik 'adalah keadaan ketakutan intensiti tinggi, yang muncul secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas. Orang yang mengalami serangan panik akan merasa seperti mereka mengalami serangan jantung dan mati, kerana sakit di bahagian dada. Walau bagaimanapun, serangan panik umumnya tidak berbahaya.

Keadaan ini biasanya hilang dan hanya dialami 1-2 kali sepanjang hayat. Namun, pada sesetengah orang, serangan panik juga dapat terjadi berulang kali. Keadaan serangan panik yang berlaku berulang kali dan disertai oleh ketakutan yang berlebihan terhadap serangan selanjutnya biasanya disebut sebagai gangguan panik. gangguan panik ). Sehingga kini, serangan panik lebih banyak dialami oleh wanita berusia remaja hingga dewasa, berbanding lelaki, kanak-kanak, dan orang tua.

Apa yang Menyebabkannya?

Ramai pakar mengesyaki bahawa serangan panik adalah sebahagian daripada tindak balas pertahanan semula jadi tubuh ketika berada dalam situasi yang mengancam, kerana ia mempunyai bentuk reaksi yang sama. Namun, hingga kini belum ada kajian yang menemukan penyebab sebenar serangan panik, terutama ketika tidak ada penyebab sebenar yang memicu serangan tersebut.

Walaupun begitu, serangan panik boleh berlaku kerana faktor pencetus berikut:

 1. Faktor genetik atau mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah keadaan yang serupa.

 2. Mempunyai sejarah penderaan fizikal atau seksual semasa kecil.

 3. Temperamen terdedah kepada tekanan atau emosi negatif.

 4. Tekanan yang berlebihan, misalnya kerana kehilangan seseorang sangat bermakna.

 5. Mengalami kejadian traumatik, seperti serangan seksual atau kemalangan serius.

 6. Mengalami perubahan hidup yang besar, seperti mempunyai anak lain tanpa merancang atau akibat perceraian.

 7. Perubahan atau ketidakseimbangan zat yang mempengaruhi fungsi otak.

 8. Merokok atau minum minuman berkafein secara berlebihan.

Simptom-simptom yang Mungkin Anda Abaikan

Gejala dan intensiti serangan panik boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Ada yang mengalaminya hanya sesekali, dan ada juga yang mengalaminya. Gejala biasanya muncul secara tiba-tiba dan mencapai puncaknya dalam beberapa minit, dengan jangka masa sekitar 5-20 minit.

Berikut adalah beberapa gejala biasa apabila berlaku serangan panik:

 1. Berpeluh berlebihan.

 2. Cemas, seolah-olah merasakan bahaya atau azab yang akan datang.

 3. Rasa takut kehilangan kawalan atau mati.

 4. gementar.

 5. Rasa sesak di tekak dan sukar bernafas.

 6. Degupan jantung yang cepat dan keras.

 7. Merasa panas atau panas yang menyerupai demam.

 8. Kejang perut.

 9. Sakit dada.

 10. Pening atau pingsan.

 11. Mual.

 12. Mati rasa (kebal) atau kesemutan.

 13. Rasa terlepas dari badan dan mengalami situasi yang tidak nyata.

Segera dapatkan bantuan perubatan apabila serangan panik berlaku, kerana keadaan ini memerlukan bantuan orang lain dalam menanganinya. Serangan panik juga mempunyai simptom yang serupa dengan penyakit serius lain, seperti serangan jantung. Sebaiknya seseorang yang mengalami gejala menyerupai serangan jantung untuk menjalani pemeriksaan lebih lanjut di hospital untuk menentukan penyebabnya.

Itulah sedikit penjelasan mengenai serangan panik dan gejala mereka yang sering diabaikan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai keadaan ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

 • Selalunya Mudah Panik? Mungkin Serangan Panik
 • Ini adalah perbezaan antara serangan jantung dan serangan panik
 • 5 Tanda-tanda Gangguan Kecemasan yang Perlu Anda Ketahui