Kesihatan

Bagaimana Mengatasi Orang dengan Gangguan Narsisistik?

, Jakarta - Istilah narsisisme biasanya digunakan untuk menggambarkan seseorang yang mementingkan diri sendiri dan tidak berempati. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa gangguan keperibadian narsisis (NPD) adalah keadaan kesihatan mental yang tidak dapat didiagnosis sendiri. Diagnosis oleh profesional kesihatan mental diperlukan untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai gangguan ini atau tidak.

Walau bagaimanapun, orang mungkin menunjukkan beberapa ciri narsisistik seperti:

  • Telah meningkatkan keyakinan diri.
  • Memerlukan pujian yang berterusan.
  • Manfaatkan orang lain.
  • Tidak menyedari atau mengambil berat tentang keperluan orang lain.

Lebih rumit lagi, orang yang mempunyai NPD atau kecenderungan narsistik sering kali sangat sensitif terhadap kritikan, walaupun harga diri mereka tinggi. Berikut adalah beberapa kaedah praktikal untuk menangani seseorang yang mempunyai kecenderungan NPD atau narsisis yang mungkin anda anggap berguna.

Baca juga: 12 Ciri-ciri Orang dengan Gangguan Keperibadian Narsisistik

Berurusan dengan Orang yang Mengalami Narkisistik

Terdapat beberapa muslihat yang boleh anda lakukan untuk menangani orang yang mengalami gangguan narsisis, termasuk:

Lihat Siapa Mereka Sebenar

Apabila mereka mahu, mereka yang mempunyai keperibadian narsis cukup pandai menghidupkan daya tarikan. Anda mungkin tertarik dengan idea dan janji mereka yang hebat. Ini juga boleh menjadikannya sangat popular di persekitaran kerja. Tetapi sebelum anda berminat, perhatikan bagaimana mereka memperlakukan orang ketika mereka tidak "di atas pentas". Sekiranya anda melihat mereka berbohong, memanipulasi, atau secara terang-terangan tidak menghormati orang lain, tidak ada alasan untuk mempercayai bahawa mereka tidak akan melakukan perkara yang sama kepada anda.

Walaupun apa yang mungkin dilakukan oleh seseorang yang mempunyai keperibadian narsis, kehendak dan keperluan anda mungkin tidak penting bagi mereka. Sekiranya anda cuba membincangkan masalah ini, anda mungkin menghadapi masalah.

Langkah pertama untuk berurusan dengan seseorang yang mempunyai keperibadian narsis adalah dengan menerima bahawa ini adalah diri mereka dan tidak banyak yang dapat anda lakukan untuk mengubahnya.

Berhenti Berfokus kepada Mereka

Apabila terdapat keperibadian narsis di persekitaran anda, perhatian nampaknya ada pada mereka. Ini disengajakan, sama ada perhatian negatif atau positif, mereka yang mempunyai keperibadian narsis bekerja keras untuk terus menjadi perhatian. Anda mungkin terperangkap dengan taktik mereka dan menyisihkan keperluan anda sendiri untuk memastikan mereka berpuas hati.

Sekiranya anda harus berhadapan dengan keperibadian narsis, jangan biarkan mereka merayap atau menentukan dunia anda. Anda juga penting. Ingatkan diri anda secara teratur akan kekuatan, keinginan, dan tujuan anda. Kawal dan buat saya masa . Jaga diri anda dan ingat bahawa bukan tugas anda untuk menyenangkan dia.

Baca juga: Narkisis Lebih Dari sekadar Selfie, Tahu Fakta

Bercakap untuk Pertahanan Diri

Ada kalanya mengabaikan sesuatu atau hanya berjalan adalah tindak balas yang tepat daripada berdebat dengan mereka. Walau bagaimanapun, banyak bergantung pada hubungan. Contohnya, berurusan dengan atasan, ibu bapa, atau pasangan mungkin memerlukan strategi yang berbeza daripada berurusan dengan rakan sekerja, saudara, atau anak.

Sebilangan orang dengan keperibadian narsis suka membuat orang lain tidak berdaya. Sekiranya demikian, cubalah untuk tidak kelihatan bingung atau kesal, kerana itu hanya akan mendorong mereka untuk terus maju. Sekiranya seseorang ingin tetap dekat dalam hidup anda, anda perlu bercakap dengan mereka. Cuba lakukan ini dengan tenang dan lembut.

Anda harus memberitahu mereka bagaimana kata-kata dan tingkah laku mereka mempengaruhi kehidupan anda. Bersikap spesifik dan konsisten mengenai perkara yang tidak dapat diterima dan bagaimana anda mengharapkan rawatan. Namun, bersiaplah untuk kenyataan bahawa mereka mungkin tidak faham atau peduli.

Tetapkan Batas yang jelas

Seseorang yang mempunyai keperibadian narsistik sering sangat mementingkan diri sendiri. Mereka mungkin menganggap mereka berhak pergi ke tempat yang mereka inginkan, mengintip barang peribadi anda, atau memberitahu anda bagaimana perasaan anda. Mungkin mereka memberi anda nasihat yang tidak diminta dan menghargai perkara yang telah anda lakukan. Atau tekankan anda untuk membincangkan perkara peribadi di khalayak ramai.

Mereka juga mungkin mempunyai sedikit ruang peribadi, jadi mereka cenderung melintasi banyak batasan. Itulah sebabnya anda perlu sangat jelas mengenai batas-batas yang penting bagi anda.

Baca juga: Yakin atau Narsisistik? Ketahui Perbezaannya

Itulah beberapa petua untuk menangani orang yang mempunyai keperibadian narsisistik. Anda juga boleh meminta ahli psikologi di mengenai cara lain untuk menangani orang yang mengalami gangguan narsisis. Ahli psikologi di akan memberi anda semua nasihat yang anda perlukan bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Terapi yang baik. Diperoleh pada tahun 2020. Bagaimana Mengendalikan Narkis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Petua Menangani Keperibadian Narsisistik.
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Narsisistik.