Kesihatan

Hati-hati, Demam Semasa Gigi Boleh Disebabkan Bakteria

"Ramai ibu bapa berpendapat bahawa demam ketika tumbuh gigi adalah perkara biasa. Sebenarnya, ini berlaku kerana gangguan yang tidak berkaitan dengan gigi, iaitu jangkitan bakteria. Sekiranya ini berlaku dalam jangka masa yang lama, ada baiknya memerintahkan anak anda diperiksa oleh doktor. "

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia, pertumbuhan mereka juga akan menyusul. Salah satu bahagian badan yang juga tumbuh adalah gigi untuk menyokong anak dalam mengunyah makanan yang lebih sukar. Semasa tumbuh gigi, kesan sampingan yang biasanya berlaku ialah anak menjadi rewel, banyak air liur, dan demam.

Namun, adakah demam biasa berlaku semasa tumbuh gigi? Atau adakah keadaan ini disebabkan oleh masalah lain yang berlaku di mulut anak seperti bakteria? Nah, untuk mengetahui jawapannya, anda boleh membaca ulasan penuh dalam artikel ini!

Baca juga: Lakukan Ini Semasa Anak Kecil Anda Demam

Bakteria Menyebabkan Demam Semasa Gigi

Gigi adalah proses di mana gigi bayi tumbuh dan menembusi gusi untuk muncul. Proses ini boleh menyebabkan pelbagai gejala, seperti anak menjadi lebih cerewet dan merasa tidak selesa. Walaupun begitu, banyak ibu bapa melaporkan bahawa demam juga merupakan tanda gigi. Sebenarnya, tidak ada bukti saintifik mengenai perkara ini.

Demam kemungkinan besar bertepatan dengan gigi dan biasanya merupakan tanda masalah kesihatan yang berbeza, seperti jangkitan bakteria. Memang, jangkitan ini biasanya berlaku lebih kerap ketika anak berusia 6-12 bulan. Momen ini bertepatan dengan usia ketika kebanyakan kanak-kanak mula tumbuh gigi.

Memang ada dua sebab berlakunya demam semasa tumbuh gigi yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti:

1. Peningkatan Bakteria

Semasa kanak-kanak berumur 6-12 bulan, dia sering menghisap dan mengunyah pelbagai benda yang dijumpainya semasa menjelajah di sekitar rumah. Apabila benda-benda ini masuk ke dalam mulut, tidak mustahil benda-benda tersebut terkena bakteria dan memasuki tubuh yang menyebabkan jangkitan. Ini berlaku pada masa yang sama dengan gigi sehingga demam berlaku serentak.

2. Penurunan Antibodi

Pada usia 6-12 bulan, bayi mula kehilangan antibodi yang diberikan oleh ibu mereka setelah dilahirkan. Ini bermaksud sistem ketahanannya harus bertindak balas terhadap lebih banyak masalah kesihatan, termasuk jangkitan yang menyebabkan demam.

Baca juga: Jangan Panik, Inilah Cara Mengatasi Demam Tinggi pada Kanak-kanak

Penting untuk mengetahui apakah demam semasa tumbuh gigi disebabkan oleh masalah lain. Sekiranya demam tidak hilang dalam beberapa hari, ada baiknya bawa anak mendapatkan pemeriksaan daripada doktor. Ada kemungkinan jangkitan dari bakteria telah menyebar sehingga sulit disembuhkan.

Ibu juga boleh membuat pesanan untuk pemeriksaan demam pada anak-anak di beberapa hospital yang bekerja dengannya . Dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan kemudahan dalam memerintahkan pemeriksaan kesihatan hanya melalui telefon pintar dalam tangan. Muat turun aplikasinya sekarang!

Cara Menenangkan Gusi Bayi Yang Menyakitkan

Sekiranya bayi anda mengalami ketidakselesaan atau kesakitan ketika tumbuh gigi, terdapat beberapa ubat yang boleh anda lakukan, seperti:

1. Menggosok Gusi

Untuk mengatasi rasa tidak selesa pada gusi pada anak, ibu boleh menggosoknya dengan jari bersih, sudu sejuk kecil, atau kain kasa lembap. Dengan cara itu, perasaan tidak selesa dapat dikurangkan sedikit demi sedikit.

2. Beri Teether

Teether adalah objek yang diperbuat daripada getah untuk menenangkan gusi anak. Sebelum diberi, ibu boleh masuk anak mata ke dalam peti sejuk untuk menyejukkannya, tetapi jangan masukkan ke dalamnya peti sejuk beku. Letakkan di peti sejuk beku Ini menjadikan plastik bocor dan bahan kimia di dalamnya dapat ditelan oleh anak.

3. Beri Penghilang Sakit

Sekiranya bayi itu sangat rewel dan terus menangis, cubalah bertanya kepada doktor mengenai pemberian ubat sakit. Biasanya doktor mengesyorkan memberi acetaminophen atau ibuprofen untuk mengurangkan kesakitan. Jangan berikan ubat ini lebih dari satu hari kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Baca juga: Ini adalah 7 Tanda Demam pada Kanak-kanak Mula Berbahaya

Itulah beberapa maklumat penting yang perlu difahami mengenai demam pada kanak-kanak semasa tumbuh gigi. Perhatikan untuk mengatasinya dengan betul agar kesihatan anak sentiasa terjaga.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2021. Apa itu demam gigi bayi?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Gigi Menyebabkan Demam pada Bayi?