Kesihatan

Mitos atau Fakta, Nasi Putih Menyebabkan Diabetes?

, Jakarta - Nasi putih adalah makanan ruji bagi kebanyakan orang Indonesia. Sebilangan orang menganggap "belum makan" jika mereka belum makan nasi. Namun, akhir-akhir ini banyak orang berhenti memakan makanan yang satu ini kerana alasan kesihatan. Adakah benar bahawa makan nasi putih boleh mencetuskan diabetes?

Baca juga: Buah Ais atau Nasi Putih yang Mengandungi Lebih Banyak Kalori

Nasi Putih Menyebabkan Diabetes, Benarkah?

Nasi putih itu sendiri termasuk dalam makanan dengan indeks glisemik tinggi. Setelah memakannya, kadar gula dalam darah dapat meningkat. Sekiranya tubuh tidak segera memprosesnya sebagai sumber tenaga, ini boleh menjadi pencetus diabetes. Dalam secawan nasi putih, mengandungi 44.5 gram karbohidrat dapat mencetuskan pengumpulan lemak di dalam badan.

Sebelum berhenti makan nasi sepenuhnya, banyak orang mengganti nasi putih dengan beras hitam, beras perang, atau beras perang kerana dianggap lebih sihat. Berikut adalah perbezaan antara ketiga-tiganya:

  • nasi hitam . Nasi jenis ini mempunyai 9.1 gram protein per 100 gram. Selain itu, beras hitam juga mempunyai indeks glisemik lebih rendah yang selamat untuk dimakan oleh penghidap diabetes.

  • nasi coklat . Jenis beras ini mengandungi 7.2 gram setiap 100 gram. Nasi jenis ini juga lebih kenyal dan berkhasiat daripada nasi putih. Dengan kandungan indeks thiamin, zat besi, dan glisemik rendah, anda akan merasa kenyang lebih lama.

  • Nasi merah . Jenis beras ini mempunyai 7 gram protein dan 2 gram serat setiap 100 gram. Warna merah pada beras ini menunjukkan bahawa beras perang mengandungi banyak antioksidan dan nutrien yang lebih tinggi daripada beras putih.

Baca juga: Tidak Puas Sekiranya Anda Belum Makan Nasi, Mengapa?

Adakah selamat bagi penghidap diabetes untuk dimakan?

Nasi putih mempunyai kaitan dengan kenaikan berat badan dan diabetes. Walaupun begitu, kita tidak perlu menghindarinya sepenuhnya. Makan nasi semasa suam sangat sedap, terutama ketika dimasak. Namun, tahukah anda bahawa nilai glisemik sebenarnya lebih tinggi ketika nasi sedang hangat?

Bagi penderita diabetes yang ingin makan nasi putih, disarankan untuk menikmatinya ketika sedang sejuk, kerana karbohidrat dalam nasi panas akan berubah menjadi pati tahan, yang merupakan serat khas yang tidak dapat dicerna oleh tubuh. Anda tidak perlu berhenti makan nasi putih, selagi anda dapat mengatasinya dengan baik.

Sekiranya nasi putih dimakan dengan bahagian dan kekerapan yang betul, beras jenis ini dapat digunakan sebagai sumber tenaga yang baik untuk menjalankan aktiviti harian. Bagi penghidap diabetes, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda sebelum mencuba makan nasi putih untuk mengetahui dos yang tepat.

Makan nasi putih akan lebih baik jika digabungkan dengan jenis beras lain, seperti beras hitam, beras perang, dan beras perang. Bukan itu sahaja, anda boleh makan pelbagai jenis karbohidrat berserat tinggi seperti roti gandum. Dengan cara itu, anda akan mengelakkan risiko kenaikan berat badan dan diabetes, sehingga kesihatan keseluruhan anda lebih terjaga.

Baca juga: 5 Bahaya Beras Sekiranya Anda Makan Terlalu Banyak

Meningkatkan Penggunaan Sayuran dan Buah-buahan

Mengurangkan pengambilan nasi putih adalah baik untuk kesihatan badan, tetapi akan membuat banyak orang merasa lapar dengan mudah. Untuk mengatasi ini, anda boleh meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah sebanyak 400-600 gram sehari. Dengan memakan banyak serat, tubuh akan merasa kenyang lebih lama, sehingga selera makan dan makanan ringan akan berkurang.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Nasi Putih Berkaitan dengan Risiko Diabetes.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Adakah Nasi Putih Sihat atau Buruk untuk Anda?