Kesihatan

6 Faedah Bawang Putih untuk Kesihatan Rambut

Jakarta - Siapa kata bawang merah hanya dapat digunakan untuk perasa hidangan? Tumbuhan yang termasuk dalam ubi ini sangat berguna untuk rambut, kamu tahu . Walaupun mata anda menangis ketika dihiris, anda akan mengelakkan pelbagai masalah rambut dengan bawang merah? Ingin tahu? Lihat pelbagai faedah bawang merah untuk rambut berikut.

  1. Menjadikan Rambut Lebih Kuat

Rambut rapuh, mudah pecah dan gugur. Ini adalah tiga masalah rambut yang paling biasa, terutama pada wanita, walaupun tidak sedikit lelaki yang mengalaminya. Namun, anda tidak perlu lagi melakukan pelbagai jenis rawatan salon yang agak mahal. Belum lagi penggunaan bahan kimia yang tidak semestinya sesuai untuk rambut anda. Anda boleh menggunakan bawang sebagai penyelesaian semula jadi.

Bawang merah kaya dengan vitamin C, E, dan A dan penting untuk kesihatan dan kekuatan batang rambut. Bukan hanya itu, kandungan sulfur dalam bawang juga sangat baik untuk meningkatkan kekuatan keratin pada rambut.

  1. Mengatasi Gatal di Kepala

Gatal di kepala boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari kelemumur hingga kutu kepala. Sudah tentu ini akan menjadikan anda sangat tidak selesa. Cuba gunakan bawang merah untuk mengatasinya. Caranya ialah tumbuk bawang hingga sebati dan masukkan minyak kelapa, kemudian sapukan secara merata pada kulit kepala. Untuk hasil maksimum, sapukan dua kali sehari.

Baca juga: Petua Menjadikan Rambut Lebih Tebal

  1. Menyelesaikan Masalah Kelemumur

Kemunculan kelemumur di kulit kepala pasti akan membuatkan keyakinan diri menurun. Ada banyak perkara yang menyebabkan kelemumur kulit kepala, mulai dari penggunaan produk rambut, debu dan kotoran yang tidak sesuai, hingga produksi minyak berlebihan di kepala. Walau bagaimanapun, anda boleh menyingkirkannya dengan menggunakan bawang merah. Kandungan sulfur dan vitamin C dalam bawang merah sangat berkesan untuk menghilangkan kelemumur dari kulit kepala.

  1. Menjaga Kulit Kepala Sihat

Kulit kepala yang tidak dijaga kebersihannya mudah terserang pelbagai penyakit, seperti ketombe, ulser pada kulit kepala, kedatangan kutu kepala, dan banyak lagi. Tidak hanya rajin mencuci rambut sekurang-kurangnya setiap dua hari, anda juga boleh menggunakan bawang merah untuk menjaga kulit kepala anda tetap sihat. Pada bawang merah, terdapat protein yang sangat baik untuk mengekalkan kulit kepala yang sihat.

  1. Rambut Berkhasiat

Manfaat bawang seterusnya adalah menyuburkan rambut. Kekurangan nutrisi akan menjadikan rambut anda mudah pecah, gugur, kelihatan lusuh dan kusam. Walaupun syampu mengandungi bahan untuk menyuburkan rambut, tentu saja tidak cukup untuk mengembalikan kilauan rambut anda. Cuba gunakan bawang merah sebagai topeng rambut agar rambut anda berkilau dan bebas dari keriting.

  1. Mengatasi Rambut Berminyak dan Lemah

Rambut yang sering terkena debu dan kotoran akan cepat berminyak. Sekiranya anda tidak mencucinya dengan segera, rambut anda akan lemas. Nah, inilah satu lagi faedah bawang merah, iaitu membantu menyerap minyak, sehingga mengurangkan keputihan pada rambut. Walaupun minyak diangkat dari kulit kepala, rambut anda tidak menjadi kering, kerana bawang hanya menyerap minyak yang memicu munculnya kotoran di kepala.

Baca juga: Hati-hati dengan Diabetes 2025, Cuba Atasi dengan Bawang Putih

Itulah beberapa faedah bawang merah untuk kesihatan dan kecantikan rambut yang perlu anda ketahui. Apa sahaja masalah kesihatan yang anda alami, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui perkhidmatan Ask a Doctor dalam aplikasi . Pantas muat turun permohonan di telefon anda, ya!