Kesihatan

Mitos atau Fakta, Air Kelapa Boleh Mencegah Batu Ginjal?

“Ada banyak manfaat air kelapa yang dapat diperoleh oleh tubuh. Salah satu kebaikan air kelapa, iaitu mencegah terjadinya batu ginjal. Namun, adakah fakta ini atau hanya mitos? Penting untuk memastikan kepastian mengenai fakta ini untuk mendapatkan maklumat yang tepat. "

, Jakarta - Kelapa adalah salah satu buah yang sering dipilih untuk dimakan ketika suasananya panas. Sebagai tambahan kepada rasa air yang khas dan enak, ternyata juga terdapat banyak faedah yang dapat diberikan dari memakan air kelapa. Menurut berita, salah satu kelebihan air kelapa adalah mencegah batu karang. Namun, adakah benar mengenai berita itu? Ketahui fakta di sini!

Khasiat Air Kelapa untuk Mencegah Batu Ginjal

Air kelapa adalah cecair jernih yang terdapat di dalam kelapa. Cecair ini dapat diproses menjadi santan yang merupakan campuran air kelapa dengan daging kelapa parut. Terdapat banyak faedah yang boleh diperolehi dari pengambilan air kelapa secara berkala untuk kesihatan tubuh.

Baca juga: Ini adalah 6 Kesan Sampingan Air Kelapa untuk Kesihatan

Air kelapa juga sering menjadi bagian dari diet rendah kalori atau rendah gula kerana hanya mengandungi 45-60 kalori per cawan dan 11-12 gram gula. Cecair ini memberi manfaat kepada tubuh kerana kaya dengan elektrolit, seperti kalium, natrium, magnesium, dan fosfor. Walau bagaimanapun, tahap kandungan bergantung pada tahap kematangan kelapa.

Namun, adakah benar air kelapa dapat mencegah batu karang?

Batu ginjal terbentuk apabila kalsium, oksalat, dan sebatian lain mengkristal dalam air kencing. Benjolan itu akhirnya membeku menjadi batu. Beberapa kajian mengatakan, air kelapa membantu mencegah kristal ini melekat pada buah pinggang dan bahagian lain saluran kencing. Ia juga dapat mengurangkan bilangan kristal yang terbentuk dalam air kencing.

Beberapa sumber juga menyebutkan, air kelapa membantu tubuh melarutkan batu ginjal kerana kandungan kalium. Elektrolit ini dipercayai memainkan peranan penting dalam air kencing alkali. Air kelapa juga meningkatkan kadar sitrat urin, sebatian yang membantu menyekat pembentukan batu ginjal.

Namun, selain air kelapa, anda juga perlu mengonsumsi air secukupnya agar tubuh anda sentiasa terhidrasi, dan membatasi pengambilan protein haiwan dan mengurangkan pengambilan garam.

Baca juga: Bolehkah Air Kelapa dan Garam Betul Menyembuhkan COVID-19?

Ketahui Khasiat Lain dari Air Kelapa

Bukan hanya untuk mencegah batu ginjal, air kelapa juga baik untuk mereka yang menderita hipertensi. Salah satu kelebihan penggunaan air kelapa adalah membantu tubuh menurunkan tekanan darah. Kandungan kalium di dalamnya membantu melawan tekanan darah yang meningkatkan kesan natrium.

Selain itu, air kelapa juga dapat membantu tubuh mengawal diabetes. Cairan ini mempunyai kemampuan untuk meningkatkan peredaran darah, melebarkan saluran darah yang tersumbat akibat pembentukan plak di dalamnya, untuk membantu darah mengalir dengan lancar tanpa halangan.

Namun, bagaimana jika anda sudah menghidap penyakit buah pinggang kronik?

Sekiranya anda menghidap penyakit ginjal kronik, adalah idea yang baik untuk mengelakkan memakan banyak air kelapa. Air kelapa mempunyai kandungan kalium yang tinggi. Pengambilan terlalu banyak kalium pada seseorang dengan penyakit buah pinggang boleh menyebabkan hiperkalemia kerana terlalu banyak kalium dalam darah. Ini boleh mengancam nyawa jika dibiarkan.

Baca juga: Mengapa Air Kelapa Digunakan sebagai Ubat Keracunan Makanan?

Oleh itu, lebih baik memeriksa diri anda secara berkala mengenai keadaan anda. Mungkin anda tanpa disedari menderita penyakit buah pinggang, jadi anda harus menghadkan pengambilan air kelapa. Anda juga boleh memerintahkan pemeriksaan fizikal di beberapa hospital yang berfungsi . Cukup muat turunpermohonan , nikmati kemudahan ini hanya dengan menggunakan telefon pintar!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2021. 8 Manfaat Kesihatan Berasaskan Sains dari Air Kelapa.
Indian Times. Diakses pada tahun 2021. Manfaat air kelapa.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found