Kesihatan

9 Makanan Terbaik untuk Perkembangan Otak Kanak-kanak

Jakarta - Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan otak anak. Bagi ibu bapa yang mampu, mereka tidak mempunyai masalah untuk menghabiskan lebih banyak untuk membeli vitamin dan makanan sihat sehingga anak-anak mereka membesar dengan otak yang cerdas. Sebenarnya, pemakanan yang sihat dan seimbang untuk menyokong perkembangan otak kanak-kanak tidak semestinya mahal. Berikut adalah sejumlah makanan untuk perkembangan otak anak:

Baca juga: Mitos dan Fakta Mengenai Mr. Membesarkan Makanan P

1. Sayuran

Sayur-sayuran, seperti bayam, wortel, kentang, dan brokoli mengandungi vitamin, karbohidrat, dan antioksidan yang dapat meningkatkan kemahiran berfikir anak-anak. Sekiranya dimakan secara berkala, dia akan mengingat dengan lebih cepat dan menyimpan memori di otaknya lebih lama.

2. Susu

Susu kaya dengan protein, kalsium, kalium, dan vitamin D yang baik untuk pertumbuhan tulang, sistem saraf, otot badan, dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan otak anak-anak. Susu juga mengandungi karbohidrat yang dapat mengurangkan rasa lapar. Untuk mendapatkan faedahnya, minum susu secara berkala, sekurang-kurangnya dua kali sehari.

3. telur

Kuning telur mempunyai kandungan protein yang sangat baik untuk menyokong pertumbuhan otak anak. Telur juga mengandungi kolin yang dapat menajamkan ingatan.

4. Salmon

Salmon mengandungi vitamin A, D, K, dan E yang dapat meningkatkan daya pemikiran anak-anak. Ikan ini mengandungi lemak tinggi, yang mudah dibakar oleh tubuh si kecil.

Baca juga: Gula pasir dengan gula cair, yang manakah lebih berbahaya?

5. Kacang

Kacang mengandungi protein yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan otak anak. Sekiranya dimakan secara berkala, kemahiran berfikir mereka akan meningkat, dan ingatan mereka akan menjadi lebih tajam.

6. Gandum

Gandum menjadi makanan untuk perkembangan otak anak. Ia mengandungi vitamin A, E, B6, saponin, kalsium, zat besi, dan mineral yang dapat meningkatkan prestasi otak si kecil anda. Gandum juga rendah lemak dan tinggi serat.

7. Alpukat

Alpukat mengandungi lemak baik sebagai sumber tenaga untuk menyokong aktiviti harian. Bukan hanya itu, alpukat juga mengandungi serat dan vitamin E yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan otak kanak-kanak. Sekiranya anda bosan makan nasi, anda boleh memberi alpukat sebagai pengganti.

8. daging

Daging adalah salah satu makanan untuk perkembangan otak kanak-kanak yang juga baik untuk pertumbuhan tulang di dalam badan. Ibu disarankan untuk memberi pengambilan daging yang mencukupi untuk pertumbuhan badan yang lebih baik. Jangan lupa memilih daging segar dan batasi penggunaannya agar si kecil tidak mendapat kolesterol.

9. Pisang

Pisang adalah sumber nutrien yang baik untuk tubuh, seperti magnesium, fosfor, sulfur, kalsium, dan kalium. Jenis pisang yang dapat menunjang perkembangan otak anak adalah pisang hijau, pisang, dan pisang kepok.

Baca juga: Khas dari Timur Tengah, Inilah Khasiat Hummus untuk Kesihatan

Itulah sejumlah makanan untuk perkembangan otak anak. Makanan yang sihat tidak semestinya mahal. Yang paling penting ialah, ibu memberikannya dengan dos yang betul. Sekiranya anda ingin menyokong perkembangan otak anak anda dengan multivitamin tambahan, silakan lakukan muat turun permohonan dan gunakan ciri "beli ubat" di dalamnya, ya.

Rujukan:
Ibu. Diakses pada tahun 2021. 10 makanan utama untuk membina perkembangan otak bayi anda.
WebMD. Diakses pada 2021. 7 Makanan Otak untuk Kanak-kanak.
Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Makanan otak penting yang diperlukan oleh semua kanak-kanak.