Kesihatan

Pengendalian Sakit Perut Yang Betul Semasa Mengandung Muda

Jakarta - Pedih ulu hati semasa awal kehamilan adalah keluhan yang sering dialami oleh beberapa wanita hamil. Selain mencetuskan rasa tidak selesa, pedih ulu hati semasa hamil juga dapat mengurangkan selera makan. Sekiranya dibiarkan, ia menjadi keadaan berbahaya, kerana wanita hamil harus makan lebih banyak makanan yang sihat untuk menunjang kesihatan dan pertumbuhan janin dalam rahim.

Pedih ulu hati semasa kehamilan tidak hanya dicirikan oleh rasa sakit dan kelembutan pada solar plexus. Wanita hamil juga dapat mengalami sejumlah gejala lain, seperti perut kembung, pedih ulu hati, kenyang awal ketika makan, kerap bersendawa, mual, dan bahkan muntah. Untuk mengatasi pedih ulu hati semasa awal kehamilan, ibu boleh mengambil langkah berikut, ya:

Baca juga: 2 Khasiat Air Lemon untuk Melegakan Sakit Perut

  • Biasakan makan dengan perlahan

Langkah pertama untuk mengatasi pedih ulu hati semasa awal kehamilan boleh dilakukan dengan membiasakan diri dengan makan secara perlahan. Elakkan makan terlalu cepat. Lebih baik mengunyah makanan perlahan-lahan sehingga benar-benar halus, sehingga usus lebih mudah mencerna makanan. Sekiranya dilakukan secara berterusan, maka risiko pedih ulu hati semasa kehamilan akan berkurang.

  • Jangan Makan Makanan Pedas

Bagi orang yang mengalami pedih ulu hati, makan makanan pedas adalah jalan pintas untuk mencederakan diri sendiri. Tidak hanya makanan pedas yang perlu dielakkan, ibu juga disarankan untuk menjauhkan diri dari makanan berlemak, terlalu berasid, dan minuman berkafein.

  • Minum Air Halia

Air halia yang hangat terkenal dengan kebolehan melegakan loya. Tetapi manfaatnya tidak berhenti di situ, air jahe juga berkesan mengatasi pedih ulu hati semasa kehamilan muda. Minuman ini mampu melegakan dan mengurangkan kadar asid perut dengan baik. Walaupun ia berguna, jangan terlalu banyak memakannya, puan. Apa-apa yang berlebihan akan menyebabkan kesan sampingan selepas itu.

Baca juga: Faktor-faktor yang Menyebabkan Millennials Mudah Terhadap Sakit Perut

  • Elakkan Tekanan Berlebihan

Tekanan adalah salah satu faktor yang mencetuskan kenaikan asid perut. Langkah seterusnya untuk mengatasi pedih ulu hati semasa awal kehamilan dapat dilakukan dengan menguruskan tekanan dengan betul. Ibu dapat melakukan perkara yang mereka sukai sehingga otak dan badan menjadi lebih santai.

  • Makan dengan Posisi Badan Tegak

Kedudukan duduk yang salah adalah salah satu pencetus pedih ulu hati. Untuk mengatasinya, letakkan badan tegak ketika makan supaya makanan dapat masuk ke dalam badan dengan mudah dan mudah dicerna.

  • Minum air yang banyak

Meningkatkan pengambilan air boleh dilakukan untuk mengatasi pedih ulu hati semasa awal kehamilan. Ibu juga perlu mengunyah makanan dengan perlahan, dan dibantu dengan minum air supaya makanan dapat memasuki sistem pencernaan dengan lebih mudah untuk diproses dengan betul.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah tanda ulser perut yang teruk

Itulah beberapa langkah untuk mengatasi pedih ulu hati ketika hamil muda. Sekiranya beberapa langkah ini tidak dapat menghilangkan gejala yang muncul, ibu juga tidak boleh mengambil ubat ulser dengan sembarangan. Sila berjumpa doktor di hospital terdekat untuk mengatasinya, ya. Langkah penanganan yang betul diperlukan agar gejala tidak kelihatan lebih parah dan menyebabkan komplikasi berbahaya.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Pedih ulu hati Semasa Kehamilan: Punca Dan Rawatan.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Panduan kehamilan dan bayi anda.
Baby Center UK. Diakses pada tahun 2021. Pencernaan semasa kehamilan.