Kesihatan

Artritis pada Warga Emas, inilah cara menanganinya

, Jakarta - Beberapa penyakit radang pada sendi berkaitan dengan gaya hidup dan genetik, sementara ada yang berkaitan dengan penyakit kronik dan diklasifikasikan sebagai gangguan autoimun. Mengambil rawatan dan perubahan gaya hidup yang betul dapat mengurangkan kesakitan akibat keradangan. Begitu juga jika berlaku pada orang tua.

Semua keradangan menghantar menyerang tisu sendi dan tulang. Keadaan ini juga mempunyai banyak gejala. Sehingga kini, tidak ada penawar untuk satu jenis artritis. Secara perubatan, penyakit ini mempunyai protokol khas yang ditetapkan oleh doktor untuk rawatan. Sekiranya terdapat arthritis pada orang tua, penting untuk segera membawanya berjumpa doktor.

Baca juga: Bukan Hanya Ibu Bapa, Orang Muda Juga Boleh Menghidap Artritis

Cara Menguruskan Artritis pada Warga Emas

Artritis boleh menyebabkan masalah serius pada orang tua, mulai dari berkurangnya kemampuan bergerak hingga ruam dan penipisan tulang. Penting bagi ahli keluarga untuk memberikan bantuan sebanyak mungkin kepada warga tua yang mengalami keadaan ini.

1. Cari Sukan yang Tepat

Artritis dicirikan oleh sakit sendi, bengkak, keletihan, dan penurunan keseluruhan fleksibiliti. Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, aktiviti fizikal yang betul juga dapat membantu mengatasi kesan sampingan ini. Oleh kerana keletihan selalu terjadi pada orang tua, terutama pada orang tua yang mengalami artritis, senaman dengan intensiti rendah adalah dianjurkan.

Latihan memberi tumpuan kepada pelbagai gerakan, daya tahan, kesedaran dan kekuatan badan. Latihan seperti yoga, peregangan, berjalan kaki, berenang, dan angkat berat adalah aktiviti yang baik.

2. Elakkan Makanan Tertentu

Orang tua yang menderita arthritis perlu mengubah diet mereka dengan memilih makanan yang mengurangkan keradangan. Pengambilan garam, gula, gluten, alkohol, dan lemak trans dan lemak tepu harus dielakkan. Fokus pada makanan yang disyorkan dan dielakkan untuk mencegah arthritis menjadi lebih teruk.

Baca juga: Cara Membezakan Kesakitan Kerana Artritis dan Gout

3. Gunakan Rawatan Berdasarkan Suhu

Mandi dengan air suam akan menjadikan tubuh orang tua yang mengalami radang sendi berasa lebih selesa. Suhu yang hangat dapat mengurangkan kekejangan pada sendi dan membuatnya terasa segar. Orang tua dengan arthritis boleh menggunakan teknik berdasarkan suhu sebagai terapi untuk keadaan tersebut. Selain mandi air panas, anda juga boleh mendapatkan bantal atau selimut elektrik dengan teknologi pemanasan.

4. Beri Urut

Mengurut perlahan sendi yang sakit dapat menghangatkan dan mengendurkan kawasan. Beri urutan di kawasan aduan. Urut adalah aktiviti santai yang hebat dan dapat membantu orang tua tidur dengan lebih lena.

5. Mengekalkan Berat yang Sihat

Perlu diingat, menurunkan berat badan akan mengurangkan beban tekanan pada setiap lutut. Memiliki berat badan yang sihat lebih baik untuk sendi kerana lebih banyak berat badan bermaksud lebih banyak tekanan pada sendi.

Sekiranya orang tua berlebihan berat badan, membantunya mengamalkan diet yang lebih sihat dan meningkatkan senaman dapat mengurangkan berat badan dan mengurangkan banyak tekanan pada sendi.

Baca juga: 4 Pemeriksaan untuk Mengesan Artritis

6. Beri pengambilan Omega-3

Makanan yang tinggi omega-3 adalah ikan, termasuk salmon, sardin, dan tuna. Omega-3 juga boleh ditambah dengan mengambil suplemen omega-3 yang berguna untuk mengurangkan tahap keradangan dan mengurangkan sakit artritis.

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi arthritis pada orang tua. Pastikan anda bertanya kepada doktor melalui aplikasi sebelum memberi apa-apa makanan tambahan kepada warga tua. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Bantuan Penjagaan Rumah. Diakses pada tahun 2021. Mengatasi Titik Sakit - Artritis pada Warga Emas
Penjagaan Kesihatan Edgewood. Diakses pada tahun 2021. Cara Membantu Warga Emas dengan Artritis.
Penjagaan Harian. Diakses pada tahun 2021. 8 Petua untuk Menghilangkan Sakit Artritis