Kesihatan

Batu empedu Idap, Elakkan 5 Makanan Ini

, Jakarta - Anda tidak boleh meremehkan sakit perut yang anda rasakan secara berterusan kerana boleh menjadi gejala penyakit serius seperti penyakit batu empedu. Batu empedu adalah batu kecil yang terbentuk di saluran empedu yang disebabkan oleh kolesterol.

Pada mulanya, batu empedu tidak menyebabkan gejala, tetapi seiring berjalannya waktu, batu empedu menyekat hujung pundi hempedu dan menyebabkan sakit perut. Kesakitan yang disebabkan oleh batu empedu dikenali sebagai sakit kolik. Keadaan ini boleh muncul secara tiba-tiba dan berlangsung berjam-jam.

Baca juga: 5 Gejala Batu Hempedu

Terdapat beberapa gejala yang akan dialami oleh penderita batu empedu, selain sakit perut yang tidak hilang, demam, loya dan muntah juga akan dialami oleh orang yang mengalami batu empedu sebagai gejala. Bukan hanya itu, kehilangan selera makan yang disertai dengan gejala lain seperti gatal pada kulit, kekeliruan dan mengalami penyakit kuning juga merupakan tanda yang biasa bagi orang yang mengalami batu empedu. Oleh itu, tidak ada salahnya untuk segera menghubungi doktor atau menjaga kesihatan anda dengan menyesuaikan diet harian anda.

Seperti penyakit lain, orang yang mempunyai batu empedu sebenarnya juga mempunyai beberapa jenis makanan yang harus dielakkan untuk dimakan. Berikut adalah makanan yang harus dielakkan bagi mereka yang mempunyai batu empedu:

1. Telur

Orang yang mempunyai batu empedu harus mengurangkan pengambilan telur kerana mengandungi kolesterol tinggi. Penggunaan terlalu banyak telur mencetuskan serangan pundi hempedu bagi orang yang mempunyai batu empedu.

2. Makanan dengan Lemak Tinggi

Daging tinggi lemak seperti daging merah boleh menjadikan batu empedu lebih teruk. Tidak ada salahnya untuk mengelakkan memakan makanan yang mempunyai kandungan lemak tinggi. Sekiranya anda ingin makan daging, tidak ada salahnya makan daging tanpa lemak. Selain mengelakkan memburukkan lagi keadaan batu empedu, anda mendapat pengambilan protein untuk kesihatan.

Baca juga: 8 Orang yang Berisiko Terhadap Batu Hempedu

3. Makanan Goreng

Apabila anda mempunyai batu empedu, elakkan makanan bergoreng. Makanan goreng mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi. Lemak tepu mempunyai kesan negatif terhadap keadaan batu empedu yang anda alami. Sekiranya perlu memakan makanan goreng, anda harus menggunakan minyak zaitun atau minyak canola sebagai alternatif yang sihat untuk menggoreng makanan.

4. Makanan yang diproses

Menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland, makanan yang diproses tinggi asam lemak trans. Oleh itu, anda harus mengelakkan memakan makanan yang diproses jika anda menghidap penyakit batu empedu.

5. Produk Tenusu Tinggi Lemak

Semua produk tenusu yang mempunyai kandungan lemak tinggi sebenarnya cukup berisiko bagi penghidap batu empedu. Bukan hanya susu, makanan yang mengandungi susu seperti keju, yogurt dan ais krim juga perlu dielakkan untuk dimakan. Mengelakkan pengambilan makanan ini membuat anda tidak mengalami komplikasi penyakit batu empedu.

Bagi anda yang mempunyai batu empedu atau tidak, anda harus menjaga diet agar tidak terhindar dari segala penyakit. Bagi orang yang mempunyai batu empedu, terdapat beberapa jenis makanan yang baik untuk dimakan seperti sayur-sayuran, buah, biji-bijian, dan kacang-kacangan.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai keperluan pemakanan dan pemakanan bagi penghidap batu empedu. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Mengenai Batu Hempedu