Kesihatan

Bolehkah Kembar Diwujudkan dengan IVF?

, Jakarta - Mempunyai anak kembar adalah kegembiraan bagi pasangan suami isteri. Kembar berlaku apabila dua zigot atau telur berlainan disenyawakan oleh dua sel sperma yang terpisah. Namun, ada kembar yang terjadi kerana satu sel telur yang terbahagi kepada dua. Biasanya, kembar yang dihasilkan dari pembahagian satu telur menjadi dua menjadi kembar yang sama.

Ramai pasangan yang mempunyai keinginan untuk mempunyai anak kembar sehingga mereka berjumpa doktor untuk mendapatkan anak kembar. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan anda mempunyai anak kembar, antaranya adalah:

1. Keturunan

Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga kembar, anda cenderung mengandung anak kembar. Kembar yang tidak serupa biasanya diwarisi dari ibu.

2. Umur

Kehamilan lebih dari 35 tahun mempunyai risiko tinggi untuk kesihatan ibu dan janin. Sebenarnya, kehamilan yang berusia lebih dari 35 tahun membolehkan anda mempunyai anak kembar. Ini kerana wanita pada usia matang melepaskan lebih dari satu telur semasa ovulasi.

3. Proses IVF

Persenyawaan In Vitro atau dikenali sebagai proses IVF adalah salah satu cara yang boleh digunakan untuk mempunyai anak kembar. Program IVF adalah pilihan yang dapat membantu pasangan untuk mempunyai anak. Peluang mengandung anak kembar melalui IVF agak tinggi, iaitu sekitar 20-40%.

Ini kerana sebilangan besar embrio ditanam di rahim untuk meningkatkan peluang hamil. Namun, tidak semua proses IVF menghasilkan kembar. Semuanya bergantung pada kesihatan telur dan sperma yang digunakan semasa proses IVF.

Komplikasi Yang Mungkin Berlaku Semasa Mengandung Anak Kembar

Menjalani kehamilan bukanlah sesuatu yang mudah, terutamanya jika anak-anak mengandung anak kembar. Pelbagai komplikasi dan risiko boleh menjadi lebih tinggi jika dibandingkan dengan ibu yang membawa satu bayi dalam kandungan. Berikut adalah komplikasi yang boleh berlaku pada kehamilan kembar:

1. Anemia

Risiko anemia meningkat 2 kali lebih besar pada ibu yang mengandung kehamilan kembar. Kehamilan dapat meningkatkan aliran darah di dalam badan. Cara mencegah anemia adalah dengan memakan banyak makanan yang mengandungi zat besi seperti daging merah dan sayur-sayuran hijau.

2. Preeklampsia

Wanita hamil dengan anak kembar mempunyai risiko 2-3 kali terkena preeklampsia berbanding wanita hamil yang mengandung satu bayi. Sekiranya keadaan ini tidak diubati dengan segera, preeklampsia boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan tubuh ibu dan kesihatan janin.

Komplikasi yang berlaku dapat dielakkan dengan tingkah laku dan diet yang sihat. Jaga kesihatan ibu dengan selalu makan makanan yang sihat dan memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan yang diperlukan semasa kehamilan.

Walaupun anda hamil, jangan lupa melakukan senaman ringan agar badan anda menjadi lebih kuat dan segar. Jangan lupa, untuk memeriksa keadaan kehamilan anda secara berkala kepada doktor untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Sekiranya ibu mempunyai aduan mengenai kehamilan kembar yang sedang dia lalui, tidak ada salahnya menggunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Yang lucu adalah mempunyai anak kembar, perhatikan ini ketika hamil
  • Bolehkah Hamil dengan Anak Kembar Berlaku kepada Semua Orang?
  • 5 Petua Mempunyai Anak Kembar