Kesihatan

Mitos dan Fakta mengenai Bahaya Mandi Malam yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Setelah seharian melakukan aktiviti, mandi sepertinya merupakan aktiviti yang paling menyeronokkan, bukan? Memercikkan badan dengan air sejuk terasa sangat menyegarkan. Terutama jika anda mengambil masa lebih lama untuk berendam, berehatlah tulang dan sendi yang telah bekerja keras sepanjang hari.

Namun, ternyata, masih banyak orang yang menganggap mandi pada waktu malam tidak baik untuk kesihatan badan. Anda pasti pernah mendengar dari orang lain, biasanya orang tua, bahawa mandi malam boleh mencetuskan rematik dan radang paru-paru. Sebenarnya, adakah andaian ini benar atau tidak?

Fakta Mitos Mandi Malam Menyebabkan Rematik

Ternyata, setakat ini, masih belum ada kajian saintifik atau bukti perubatan yang membuktikan bahawa mandi pada waktu malam boleh menyebabkan tubuh mengalami rematik. Sebaliknya, bukti yang ada menunjukkan bahawa mandi air panas pada waktu malam dapat membantu melegakan simptom artritis anda.

Baca juga: Mandi Malam Kerap, Adakah Berbahaya?

Apabila badan mengalami rematik, beberapa bahagian sendi akan terasa sakit atau sakit, sehingga boleh mengganggu kualiti tidur pada waktu malam. Nah, untuk mengurangkan rasa tidak selesa ini, anda boleh menjalani terapi panas sendiri di rumah, misalnya dengan mandi air suam.

Fakta Mitos Mandi Malam Menyebabkan Kulit Kering

Mitos fakta seterusnya yang berkaitan dengan mandi pada waktu malam adalah bahawa ia menjadikan kulit kering dengan cepat. Adakah itu benar? Memang betul, mandi pada waktu malam terlalu lama, kulit boleh berkedut dan cepat kering. Namun, anda masih dapat mengelakkan kesan negatif ini, iaitu dengan mandi hanya selama 5 hingga 10 minit.

Baca juga: Ternyata mandi terlalu kerap boleh membawa kesan ini

Kulit yang terlalu lama untuk berinteraksi dengan air boleh menjadi kering dan mudah teriritasi. Agar tidak mengalami hal ini, selain memendekkan waktu mandi malam, Anda juga disarankan untuk tidak mandi menggunakan air yang terlalu panas. Air dengan suhu suam betul untuk menenangkan badan ketika mandi pada waktu malam.

Fakta Mitos Mandi Malam Menyebabkan Selsema

Selsema sering dikaitkan dengan tabiat, seperti duduk atau berbaring di lantai tanpa alas kaki dan mandi pada waktu malam. Anda harus tahu bahawa ketika anda mandi air sejuk pada waktu malam, badan anda secara semula jadi akan menaikkan suhunya agar sesuai dengan suhu persekitaran, jadi anda akan merasa seperti anda demam.

Walaupun begitu, kesan ini akan berkurang dan hilang dengan sendirinya beberapa waktu kemudian. Anda mungkin merasa sejuk dan menggigil, oleh itu, ketika mandi pada waktu malam, anda harus menggunakan air suam.

Baca juga: Ini adalah 4 akibat malas mandi semasa WFH

Fakta Mitos Mandi Malam Menyebabkan Paru-paru Basah

Lalu, bagaimana dengan mitos fakta mandi satu malam ini? Ternyata, ini tidak benar. Paru-paru basah atau radang paru-paru terjadi disebabkan oleh keradangan yang menyerang kantung udara di paru-paru, sehingga kantung mengisi dengan cairan atau nanah yang menyebabkan kesukaran bernafas.

Namun, keradangan ini tidak berlaku kerana anda mandi pada waktu malam, tetapi kerana jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, virus, atau jamur. Sebaliknya, mandi malam untuk orang-orang dengan radang paru-paru dapat membantu melancarkan saluran udara, supaya mereka tidur dengan lebih nyenyak.

Itulah beberapa mitos dan fakta mengenai bahaya mandi malam yang perlu anda ketahui. Lebih baik lagi, sebelum mengesahkan maklumat tersebut, anda boleh meminta pakar terlebih dahulu. Gunakan aplikasinya untuk bertanya dan berjumpa dengan doktor mengenai masalah kesihatan yang lebih mudah dan cepat.

Rujukan:
New York Times. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anda Mandi Pagi, atau Malam? Ya.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengalami Masalah Tidur? Cubalah Mandi Air Panas Sebelum Tidur.
WebMD. Diperolehi pada tahun 2020. Pneumonia: Cara Merasa Lebih Baik.