Kesihatan

Benjolan di Payudara, Perlu Pembedahan?

, Jakarta - Terdapat benjolan di payudara? Jangan risau, jangan panik dulu. Kerana tidak semua benjolan di payudara pasti merujuk kepada barah payudara. Benjolan payudara boleh menjadi tanda fibroadenoma. Apa itu? Fibroadenoma adalah sejenis tumor yang bukan barah atau jinak. Walaupun agak jinak, itu tidak bermaksud harus diabaikan.

Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan Cara ini

Sekiranya barah payudara biasanya menyerang wanita lebih dari 30 tahun, berbeza dengan fibroadenoma. Tumor jinak ini sebenarnya mudah menyerang wanita di bawah usia 30 tahun. Tumor fibroadenoma terbentuk dari tisu payudara dan stroma atau tisu penghubung. Benjolan boleh muncul pada satu atau kedua-dua payudara.

Gejala Fibroadenoma

Pada mulanya, benjolan fibroadenoma mungkin sangat kecil sehingga tidak dapat dikesan. Namun, jika benjolan cukup besar, akan mudah dilihat kerana akan ada perbezaan dengan tisu di sekitarnya. Tepi akan kelihatan dengan jelas dan tumor mempunyai bentuk yang dapat dikesan. Apabila disentuh, tumor akan bergerak di bawah kulit dan tidak terasa lembut. Benjolan terasa seperti guli atau rasa, seperti getah.

Jadi, apa yang menyebabkan fibroadenoma?

Fibroadenoma dianggap disebabkan oleh hormon estrogen. Mengambil pil kontraseptif sebelum usia 20 tahun juga dikatakan sebagai pemicu pertumbuhan tumor fibroadenoma. Sekiranya tidak dikeluarkan, tumor boleh tumbuh lebih besar, terutamanya semasa kehamilan. Kerana, semasa kehamilan, estrogen hormon wanita cenderung meningkat. Namun, ketika wanita melalui menopaus, fibroadenoma cenderung menyusut kerana penurunan hormon estrogen.

Tuduhan lain menyatakan bahawa makanan seperti teh, coklat, makanan segera atau minuman, kopi dan makanan segera Ia juga merupakan perangsang untuk tumor fibroadenoma. Oleh itu, tidak sedikit wanita yang mengurangkan untuk mengelakkan jenis makanan ini. Walaupun ini patut dicuba, tetapi hingga kini belum ada penyelidikan saintifik yang membincangkan hubungan perangsang ini dengan ketulan di payudara.

Baca juga: Lelaki Juga Boleh Menghidap Kanser Payudara

Perlukah tumor ini dikendalikan?

Kerana sifatnya yang bukan kanker, fibroadenoma sebenarnya tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes fibroadenoma dirawat kerana penghidapnya merasa bimbang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa risiko yang berkaitan dengan pembedahan untuk menghilangkan fibroadenoma, yang dapat mengubah bentuk dan tekstur payudara.

Wanita yang memilih untuk tidak membuang tumor fibroadenoma mereka harus tetap memantau perkembangannya secara berkala. Cuba berbincang dengan doktor anda mengenai ultrasound payudara untuk mengesan perubahan pada penampilan atau ukuran benjolan. Sekiranya ternyata anda masih bimbang tentang fibroadenoma, maka anda boleh mempertimbangkan semula untuk membuang pembedahan.

Biasanya, doktor mengesyorkan pembedahan membuang fibroadenoma jika salah satu ujian menunjukkan hasil yang tidak normal atau ukuran fibroadenoma begitu besar sehingga menyebabkan gejala. Prosedur pembedahan untuk menghilangkan fibroadenoma, iaitu:

  • Lumpektomi atau Biopsi Eksklusif. Biopsi adalah prosedur untuk membuang tisu, dalam hal fibroadenoma, tentu saja, tisu payudara yang kemudian menghantarnya ke makmal untuk diuji untuk barah.

  • Cryoablation . Melalui prosedur ini, doktor akan memasukkan alat nipis seperti tongkat sihir ( almari pakaian ) melalui kulit ke bahagian fibroadenoma. Kemudian, gas akan dikeluarkan untuk membekukan dan memusnahkan tisu.

Selepas fibroadenoma dikeluarkan, ada kemungkinan satu atau lebih fibroadenoma akan berkembang semula. Sekiranya benjolan payudara baru muncul, lebih baik meminta doktor anda melakukan mamogram, ultrasound, dan mungkin biopsi untuk menentukan sama ada benjolan itu adalah fibroadenoma atau barah payudara.

Baca juga: Ini bukan barah, ini adalah 5 ketulan di payudara yang perlu anda ketahui

Masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai fibroadenoma? Cuma bercakap dengan doktor . Klik Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!