Kesihatan

Adakah Polip Hidung yang Tidak Dirawat Berbahaya?

, Jakarta - Polip hidung disebabkan oleh pertumbuhan lembut, tanpa rasa sakit, tanpa kanker pada lapisan saluran hidung atau sinus. Polip ini tergantung seperti titisan air atau anggur. Keadaan ini adalah akibat keradangan kronik dan dikaitkan dengan asma, jangkitan berulang, alergi, kepekaan ubat atau gangguan imun tertentu.

Polip hidung kecil tidak menunjukkan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, polip hidung yang lebih besar atau sekumpulan polip hidung dapat menyekat saluran hidung atau menyebabkan masalah pernafasan, kehilangan bau, dan jangkitan berterusan.

Baca juga: Adakah Polip hidung Berbahaya untuk Pernafasan?

Sesiapa sahaja boleh menghidap polip hidung, tetapi ia lebih biasa pada orang dewasa. Sekiranya anda mengalaminya, ia harus dirawat dengan segera. Anda boleh meminta doktor melalui permohonan mengenai rawatan polip hidung yang betul. Sekiranya tidak dirawat, polip hidung boleh berbahaya dan menyebabkan komplikasi, termasuk:

  • Apnea tidur yang menghalang. Ini adalah keadaan yang berpotensi serius yang menyebabkan anda berhenti dan mula bernafas dengan kerap semasa tidur.
  • Kambuh asma. Sinusitis kronik boleh menjadikan asma lebih teruk.
  • Jangkitan sinus. Polip hidung boleh membuat anda lebih mudah terkena jangkitan sinus.

Baca juga: Berikut adalah 3 ubat untuk merawat polip hidung tanpa pembedahan

Rawatan Segera

Sekiranya anda menjalani rawatan atau ubat, anda boleh memulakan dengan semburan kortikosteroid hidung. Dalam banyak kes, ia boleh mengecut atau menghilangkan polip hidung. Walau bagaimanapun, sebilangan orang perlu mengambil kortikosteroid seperti prednison melalui mulut selama seminggu.

Malangnya, polip hidung dapat berulang jika kerengsaan, alergi, atau jangkitan berterusan. Oleh itu, anda mungkin perlu menggunakan kortikosteroid dan mempunyai endoskopi hidung sekali-sekala. Umumnya ubat seperti antihistamin dan dekongestan tidak baik untuk merawat polip. Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan antihistamin untuk mengawal alahan atau antibiotik jika anda mempunyai jangkitan sebelum mengambil steroid.

Baca juga: Adakah Pembedahan Perlu Merawat Polip Hidung?

Inilah Cara Mencegah Polip Hidung

Anda boleh mengurangkan kemungkinan polip hidung kembali selepas rawatan dengan strategi berikut:

  • Menguruskan alahan dan asma. Ikuti cadangan rawatan doktor. Sekiranya gejala anda tidak dapat dikawal dengan baik, berbincanglah dengan doktor anda mengenai perubahan rawatan anda.
  • Elakkan kerengsaan hidung. Seboleh-bolehnya, elakkan menghirup zat-zat udara yang boleh menyebabkan pembengkakan atau kerengsaan hidung dan sinus, seperti alergen, asap tembakau, asap kimia, habuk, dan serpihan halus.
  • Pastikan ia bersih. Basuh tangan anda dengan kerap dan bersih. Ini adalah kaedah terbaik untuk melindungi daripada jangkitan bakteria dan virus yang boleh menyebabkan keradangan saluran hidung dan sinus.
  • sediakan pelembap di rumah. Peranti ini dapat membantu melembapkan saluran udara anda, meningkatkan aliran lendir dari sinus anda dan membantu mencegah penyumbatan dan keradangan. bersihkan pelembap setiap hari untuk mencegah kambuh bakteria.
  • Gunakan semburan air masin (saline) atau cuci hidung untuk membilas saluran hidung anda. Ini dapat meningkatkan aliran lendir dan menghilangkan alergen dan perengsa lain.
  • Gunakan air suling steril, sebelumnya direbus selama satu minit dan disejukkan atau disaring menggunakan penapis dengan ukuran pori mutlak 1 mikron atau lebih kecil untuk membuat larutan pengairan. Bilas alat pengairan selepas setiap penggunaan dengan air suling, steril, rebus sebelumnya, atau air yang ditapis dan biarkan terbuka hingga kering.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Gejala Polip Hidung Punca