Kesihatan

Berhati-hati, ini adalah 5 komplikasi kegagalan buah pinggang akut

Jakarta - Kegagalan buah pinggang berlaku apabila buah pinggang tidak lagi dapat menyaring sisa yang terdapat dalam darah. Akibatnya, jumlah sisa berbahaya bertambah dan mengganggu komposisi kimia darah menjadi tidak seimbang. Berbeza dengan kegagalan buah pinggang kronik, kegagalan buah pinggang akut berkembang pesat dalam beberapa hari. Keadaan ini paling biasa berlaku pada orang yang sudah dirawat di hospital, terutama pada orang yang sakit kritikal yang memerlukan rawatan intensif.

Kegagalan buah pinggang akut boleh membawa maut dan memerlukan rawatan rapi. Walaupun risikonya tinggi, kegagalan buah pinggang akut masih berpeluang untuk disembuhkan. Gejala kegagalan buah pinggang akut berikut secara amnya berbeza dengan kegagalan buah pinggang kronik.

Baca juga: 10 keadaan yang menyebabkan kegagalan buah pinggang akut

Perhatikan, ini adalah gejala kegagalan buah pinggang akut

Sebelum mengetahui apa komplikasi kegagalan buah pinggang akut, anda perlu memperhatikan sejumlah gejala yang muncul. Berikut adalah beberapa gejala kegagalan buah pinggang akut:

 • Kekerapan air kencing menurun;
 • Pengekalan cecair menyebabkan pembengkakan pada kaki, pergelangan kaki, atau kaki;
 • Sukar bernafas;
 • Keletihan dan kekeliruan;
 • Mual;
 • Denyutan jantung tidak teratur;
 • Kesakitan atau tekanan di dada;
 • Kejang atau koma dalam kes yang teruk.

Pada sesetengah orang, kegagalan buah pinggang akut tidak menyebabkan tanda atau gejala yang ketara. Penyakit baru dapat dikesan melalui ujian makmal. Oleh itu, untuk mengelakkan berlakunya beberapa komplikasi kegagalan buah pinggang akut, berjumpa doktor di hospital terdekat, ya. Kerana jika tidak, berikut adalah sejumlah komplikasi kegagalan buah pinggang akut yang boleh terjadi.

Baca juga: Kegagalan Ginjal Akut dan Kronik, Inilah Perbezaannya

Potensi Komplikasi Kegagalan Ginjal Akut

Kegagalan buah pinggang akut yang tidak segera diubati berpotensi menyebabkan komplikasi. Komplikasi paling serius yang dapat dialami adalah kematian. Keadaan ini berlaku kerana kehilangan fungsi buah pinggang secara keseluruhan. Berikut adalah beberapa komplikasi lain yang perlu diperhatikan:

 • Penumpukan cecair. Keadaan ini berlaku apabila kegagalan buah pinggang akut menyebabkan cecair menumpuk di paru-paru yang boleh menyebabkan sesak nafas.
 • Sakit dada. Keadaan ini berlaku apabila lapisan yang menutupi jantung (perikardium) meradang, jadi orang yang mengalami kegagalan buah pinggang akut mungkin mengalami sakit dada.
 • Kelemahan otot. Keadaan ini berlaku apabila cairan dan elektrolit badan tidak seimbang kerana penurunan fungsi ginjal, sehingga kelemahan otot dapat terjadi.
 • Kerosakan buah pinggang kekal. Kadang-kadang kegagalan buah pinggang akut boleh menyebabkan kehilangan fungsi ginjal secara kekal atau penyakit buah pinggang peringkat akhir. Orang dengan penyakit ginjal peringkat akhir memerlukan dialisis kekal, iaitu penyaringan mekanikal yang digunakan untuk membuang toksin dan sisa dari badan atau pemindahan ginjal untuk terus hidup.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat bagi Penghidap Ginjal

Bolehkah Kegagalan Ginjal Akut Dicegah?

Kegagalan buah pinggang akut sukar untuk diramal atau dicegah. Walau bagaimanapun, anda dapat mengurangkan risiko anda dengan merawat buah pinggang anda lebih awal. Petua pencegahan pertama adalah melihat label sebelum mengambil ubat penahan sakit di kaunter, seperti aspirin, asetaminofen , ibuprofen , dan natrium naproxen . Mengambil terlalu banyak ubat ini dapat meningkatkan risiko kecederaan pada buah pinggang.

Sekiranya anda menghidap penyakit buah pinggang atau keadaan lain yang meningkatkan risiko kegagalan buah pinggang akut, seperti diabetes atau tekanan darah tinggi, cubalah berdisiplin dengan tujuan rawatan anda dan ikuti cadangan doktor anda mengenai cara menguruskan keadaan kesihatan anda. Jadikan gaya hidup sihat sebagai keutamaan. Tetap aktif, makan sihat, jangan merokok, dan jangan minum alkohol terlalu banyak.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kegagalan Ginjal Akut.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Apa itu kegagalan buah pinggang akut ?.