Kesihatan

Kenali badan, ketahui mengenai sistem peredaran darah manusia

Jakarta - Sistem peredaran darah manusia, atau dikenal sebagai sistem kardiovaskular, memiliki fungsi yang sangat penting bagi tubuh, yaitu menggerakkan atau menyebarkan pelbagai zat, dari dan ke semua sel di dalam badan. Bukan hanya makanan, tetapi juga bahan lain, seperti oksigen dan karbon dioksida. Nah, sistem peredaran manusia itu sendiri terdiri daripada darah, saluran darah, dan juga jantung. Berikut adalah tugas dan penjelasan masing-masing.

Baca juga: Ini adalah 4 Penyakit Berkaitan Darah

1. Organ Jantung

Jantung adalah salah satu organ penting yang bertanggungjawab mengepam darah ke seluruh badan. Organ ini terletak di tengah rongga dada, tepat di bahagian belakang sebelah kiri tulang dada. Ukurannya sendiri tidak terlalu besar. Ukuran jantung orang dewasa hanyalah ukuran kepalan tangan. Hati mempunyai 4 ruang di dalamnya yang terbahagi kepada dua, iaitu:

  • Dua ruang (ventrikel).
  • Dua ruang legar (atria).

Kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama pada kedudukan masing-masing. Ventrikel kiri dan atrium, mengandungi darah bersih yang kaya dengan oksigen. Sementara ventrikel kanan dan ruang legar, dipenuhi dengan darah kotor. Setiap ruang dilengkapi dengan injap untuk membolehkan darah mengalir ke ruang kanan.

2. Kapal Darah

Selain jantung, saluran darah mempunyai peranan penting dalam tubuh manusia, iaitu mengedarkan darah ke semua organ dan tisu di dalam badan. Pembuluh darah itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  • Arteri

Arteri adalah saluran darah yang membawa darah kaya oksigen dari jantung ke semua organ dan tisu di dalam badan, kecuali saluran paru-paru. Skema ini, darah bersih yang kaya dengan oksigen dipam keluar dari jantung melalui saluran darah utama (aorta) dari ventrikel kiri jantung. Aliran darah di aorta kemudian diedarkan di saluran darah yang bercabang dan menyebar ke seluruh badan.

  • Vena

Vena adalah sejenis saluran darah yang tugasnya membawa darah kotor dari semua organ dan tisu di dalam badan ke jantung. Darah kotor yang dibawa oleh urat mengandungi karbon dioksida, yang akan ditukar dengan oksigen melalui proses pernafasan.

Baca juga: Ketahui Risiko Pembekuan Darah pada Pesakit COVID-19

3. Darah

Darah adalah komponen terpenting dalam sistem peredaran darah manusia, yang berfungsi membawa nutrien, oksigen, hormon, dan antibodi ke semua organ dan tisu di dalam badan. Bukan hanya itu, darah juga berfungsi untuk mengangkut bahan toksik dan sisa metabolik untuk dikeluarkan dari badan. Berikut adalah beberapa bahagian darah manusia:

  • Plasma darah, yang mengandungi hormon dan protein.
  • Sel darah merah (eritrosit), yang membawa oksigen dan karbon dioksida.
  • Sel darah putih (leukosit), yang bertugas mengesan kehadiran benda asing, seperti bahan toksik atau kuman, dan memerangi mereka.
  • Platelet (platelet), yang berfungsi untuk menyokong proses pembekuan darah ketika seseorang cedera atau cedera.

Baca juga: Inilah Masa yang Tepat untuk Menguji Darah

Itulah beberapa perkara mengenai sistem peredaran darah manusia. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan ini, segera periksa diri anda di hospital terdekat untuk mendapatkan langkah rawatan yang tepat. Ingat, sistem peredaran darah manusia adalah bahagian terpenting dalam badan. Jadi, pastikan untuk mengatasi masalah kesihatan di dalamnya, ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Peredaran darah.
NCBI. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana sistem peredaran darah berfungsi?
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2021. Sistem Peredaran Diri: Litar Menakjubkan yang Mengekalkan Tubuh Kita.