Kesihatan

Pelbagai Khasiat Minyak Rosehip untuk Kecantikan Muka

, Jakarta - Ramai wanita bersetuju bahawa menjaga kecantikan wajah adalah penting. Bermula dari krim muka, toner, atau serum adalah sesuatu yang dicari demi menjaga kecantikan wajah. Bahan atau kandungan masing-masing penjagaan kulit perlu diteliti, mengenai bagaimana faedah untuk kulit wajah. Nah, salah satu kegemaran ramai orang adalah minyak rosehip . Sudah banyak penjagaan kulit yang menggunakan bahan ini sebagai bahan utama.

Berbanding dengan minyak semula jadi yang lain, minyak rosehip dipercayai unggul dalam kekayaan kandungan. Kerana ia mengalahkan minyak kelapa dari segi penjagaan kulit. Minyak rosehip diekstrak dari biji kumpulan mawar yang tumbuh di Chile. Ekstrak dari biji ini biasanya mengandungi banyak vitamin (terutama vitamin C), anti-oksidan, dan asid lemak penting.

Orang Maya dan orang Mesir kuno menggunakan minyak rosehip sebagai penyembuh luka. Semasa perang dunia, Inggeris menggunakan sirap minyak rosehip sebagai makanan tambahan untuk kanak-kanak. Lalu apa faedahnya? minyak rosehip untuk kecantikan wajah?

  1. Merawat Parut dan Jerawat

Minyak rosehip kaya dengan asid lemak penting, terutamanya asid oleik, asid palmitik, linoleat , dan asid linoleat gamma (GLA). Minyak rosehip Ia juga mengandungi lemak tak jenuh ganda yang juga dikenal sebagai asid lemak penting (EFA). Asid lemak inilah yang apabila diserap melalui kulit berubah menjadi postaglanders (PGE). Kandungannya penting untuk kelangsungan hidup membran sel dan pertumbuhan semula tisu.

  1. Meratakan warna kulit

Selain berguna untuk menyembunyikan bekas jerawat dan mencerahkannya, minyak rosehip Ia juga berkesan pada waktu malam untuk mengeluarkan warna kulit yang tidak sekata. Caranya adalah dengan menggabungkannya dengan jus lemon atau limau nipis, kemudian gosokkannya pada wajah yang dibersihkan pada waktu malam dan malam.

  1. Melembapkan tanpa menjadikan wajah berminyak

Minyak rosehip termasuk dalam minyak pertumbuhan yang kaya dengan nutrien pelembap, tetapi dengan konsistensi ringan. Jadi ia akan menjadikan kulit lembap dan sihat tanpa menyumbat pori dengan minyak berlebihan.

Baca juga : Berhati-hati menggunakan pelembap selepas mandi

  1. Menjadikan Kulit Awet Muda

Selain daripada asid lemak penting, minyak rosehip juga kaya dengan vitamin A dan vitamin C. Kedua-dua jenis vitamin ini adalah antioksidan penting untuk menjadikan kulit awet muda. Bahan-bahan ini juga memungkinkan rosehip untuk memerangi tanda-tanda penuaan dan pigmentasi, melembapkan kulit, memperbaiki kulit yang rosak, dan memberikan anti-oksidan pelindung yang kuat tanpa rasa melekit dari minyak yang biasa digunakan seperti minyak zaitun.

  1. Mencerahkan Kulit

Dengan menggunakan beberapa tetes minyak rosehip setiap hari boleh berfungsi sebagai serum wajah. Nutrien dan sifat penyejukan akan menjadikan pori-pori menjadi lebih kecil dan kulit kelihatan lebih cerah.

Baca juga: 5 Cara Menghilangkan Kedutan dengan Yoga Muka

  1. Melindungi Kulit dari Radikal Bebas

Untuk penjagaan kulit wajah, minyak rosehip mempunyai beberapa kebaikan apabila digunakan secara luaran. Vitamin E, vitamin C, dan vitamin D dan beta-karoten di dalamnya akan melindungi kulit dan meningkatkan pergantian sel.

  1. Mencegah dan Mengatasi Stretchmark

Khasiat menyembuhkan parut dari minyak rosehip juga dapat digunakan untuk mencegah terjadinya parut tanda regangan , terutama pada wanita hamil.

Itulah beberapa kelebihan minyak rosehip perlu tahu. Jangan teragak-agak untuk menggunakannya secara teratur untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Jangan ragu untuk bertanya mengenai kecantikan dan kesihatan kulit kepada doktor pakar di sini melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ayuh, muat turun dan daftarkan diri anda dengan segera dalam permohonan sekarang!