Kesihatan

Berhati-hatilah, ini adalah komplikasi yang boleh berlaku akibat jangkitan gigi

, Jakarta - Jangkitan gigi adalah kejadian yang menyebabkan kantong nanah disebabkan oleh bakteria, menyebabkan jangkitan. Ini juga dikenali sebagai abses gigi. Jangkitan periapikal berlaku di hujung akar, sedangkan jangkitan periodontal terjadi pada gusi di bahagian tepi gigi.

Jangkitan gigi periapikal biasanya berlaku akibat rongga gigi yang tidak dirawat, kecederaan atau kesan rawatan gigi sebelumnya. Doktor gigi akan membuang jangkitan gigi yang menyebabkan poket nanah dengan mengeringkan kawasan dan membuang jangkitan.

Sebagai tambahan, doktor boleh menyembuhkan gigi anda dengan kaedah rawatan saluran akar. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes mungkin perlu mengeluarkan gigi. Meninggalkan abses gigi dan tidak mendapat rawatan yang betul boleh menyebabkan komplikasi serius, bahkan mengancam nyawa bagi penghidapnya.

Baca juga: 6 Jenis Jangkitan Gigi dan Kesannya yang Perlu Anda Ketahui

Punca Jangkitan Gigi

Apa yang boleh menjadi penyebab jangkitan gigi adalah pertumbuhan langsung bakteria dari rongga pada tisu lembut dan tulang muka dan leher. Gigi boleh dijangkiti kerana belum mendapat rawatan pergigian, sehingga mereka dijangkiti. Jarang bersihkan mulut, seperti jarang menggosok gigi.

Gangguan itu juga dapat terjadi jika orang tersebut memiliki kebiasaan buruk, seperti merokok, minum alkohol, memiliki diet yang buruk, dan kerana keadaan perubatan, serta ubat-ubatan tertentu, dapat menyebabkan rongga. Jangkitan kemudian boleh merebak ke gusi dan kawasan sekitarnya, mengakibatkan jangkitan gigi.

Gejala Jangkitan Gigi

Tanda dan gejala abses gigi termasuk:

  • Kesakitan yang berlaku ketika menggigit atau ketika menyentuh kawasan yang terjejas.

  • Sensitiviti terhadap makanan dan cecair sejuk atau panas.

  • Demam,

  • Kesukaran membuka mulut.

  • Kesukaran menelan.

  • Insomnia.

Gejala utama yang disebabkan oleh jangkitan gigi adalah sakit. Ini mungkin rasa sakit yang berdenyut dan kerap. Rasa sakit biasanya bermula secara tiba-tiba dan menjadi lebih sengit dalam beberapa jam atau hari berikutnya. Dalam beberapa kes, rasa sakit boleh memancar ke telinga, tulang rahang, dan leher.

Baca juga: Berikut adalah 5 Rawatan untuk Abses Gigi

Komplikasi Jangkitan Gigi

Dalam kebanyakan kes, komplikasi hanya berlaku jika abses atau poket nanah dibiarkan atau tidak dirawat. Walau bagaimanapun, komplikasi boleh berlaku, walaupun setelah rawatan yang berkesan. Walau bagaimanapun, ini agak jarang berlaku. Kemungkinan komplikasi yang boleh berlaku termasuk:

  • Sista Gigi

Kista gigi adalah apabila rongga berisi cecair dapat berkembang di bahagian bawah akar gigi jika abses tidak dirawat. Terdapat risiko yang besar bahawa kista akan dijangkiti. Sekiranya ini berlaku, seseorang yang mengalami gangguan itu memerlukan antibiotik, dan mungkin pembedahan.

  • Osteomielitis

Komplikasi akibat jangkitan gigi ini berlaku kerana bakteria pada abses memasuki aliran darah dan menjangkiti tulang. Orang yang terkena akan mengalami kenaikan suhu badan, sakit teruk pada tulang yang terkena, dan mungkin loya. Biasanya, tulang yang terkena akan berada di dekat tapak abses. Namun, kerana mungkin merebak ke aliran darah, tulang di dalam badan mungkin terjejas. Rawatan melibatkan antibiotik oral atau intravena.

  • Trombosis Sinus Cavernous

Komplikasi akibat jangkitan gigi ini berlaku kerana penyebaran bakteria menyebabkan pembekuan darah terbentuk di sinus kavernous, urat besar di pangkal otak. Trombosis sinus kavernous dirawat dengan antibiotik, dan kadang-kadang pembedahan untuk menguras sinus. Dalam beberapa kes, keadaannya boleh membawa maut, walaupun jarang berlaku.

Baca juga: Perbezaan antara radang gusi dan jangkitan gusi

Itulah beberapa komplikasi jangkitan gigi yang boleh berlaku. Sekiranya anda mengalami gangguan ini, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital menggunakan aplikasi tersebut . Mudah bukan? Ayuh, muat turun permohonan dalam telefon pintar Anda sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found