Kesihatan

Berhati-hati, Ketahui Kesan Sampingan Semasa Menjalani Diet Mayo

, Jakarta - Dari pelbagai jenis diet, anda pasti pernah mendengar sedikit mengenai diet mayo. Makanan ini cukup popular jika dibandingkan dengan jenis diet lain. Kaedah yang digunakan oleh diet ini adalah piramid yang menerangkan jumlah senaman dan makanan tertentu yang harus anda makan semasa menjalani diet.

Buah-buahan, sayur-sayuran, dan aktiviti fizikal menjadi asas piramid. Karbohidrat membentuk lapisan seterusnya, diikuti oleh protein, lemak, dan akhirnya gula-gula. Tujuan utama diet ini adalah untuk mendorong pemakanan membatasi ukuran bahagian dan memilih makanan mengikut piramid makanannya.

Baca juga: Mana Yang Lebih Baik: Diet Cepat atau Diet Sihat?

Inilah Cara Diet Mayo Berfungsi

Diet mayo harus disesuaikan dengan keperluan individu dan sejarah perubatan agar tetap selamat dan mendapat faedah yang baik. Diet mayo mempunyai dua fasa utama. Pada fasa dua minggu pertama, diet berfokus pada mempercepat penurunan berat badan. Rata-rata orang yang melakukan diet ini dengan betul dapat menurunkan berat badan 2.7 hingga 4.5 kilogram.

Fasa ini juga memberi tumpuan untuk membentuk tabiat gaya hidup sihat. Anda perlu belajar bagaimana menambahkan lima tabiat sihat, memecahkan lima tabiat tidak sihat dan menerapkan lima tabiat sihat. Nah, fasa seterusnya adalah fokus belajar belajar memilih makanan, mengukur bahagian, merancang menu, aktiviti fizikal, bersenam, dan berpegang pada tabiat sihat. Fasa ini membantu anda mengekalkan berat sasaran anda secara kekal.

Diet mayo tidak memerlukan anda mengira kalori atau lemak dengan betul. Sebaliknya, piramid berfungsi sebagai panduan untuk membuat pilihan makan yang bijak. Asas piramid memberi tumpuan kepada makanan sihat dalam jumlah besar tetapi mengandungi lebih sedikit kalori. Prinsip ini melibatkan makan makanan padat tenaga yang membantu anda menurunkan berat badan, tetapi tetap merasa kenyang.

Di piramid selebihnya, kumpulan makanan yang disyorkan adalah karbohidrat bijirin penuh, sumber protein tanpa lemak seperti kacang, ikan dan produk tenusu rendah lemak, dan jumlah lemak tak jenuh yang sihat untuk jantung. Akhirnya, diet mayo juga mengesyorkan agar anda selalu bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari atau lebih banyak lagi untuk mendapatkan lebih banyak manfaat kesihatan.

Baca juga: Program Diet Yang Tepat Untuk Anda Yang Sibuk

Berhati-hatilah dengan Kesan Sampingan Diet Mayo ini

Walaupun tujuannya adalah untuk mencapai gaya hidup yang lebih sihat, masih terdapat beberapa kesan sampingan dari diet mayo, seperti:

1. Masalah Pencernaan

Anda pasti faham bahawa asas piramid dalam diet mayo mengutamakan makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Bagi anda yang tidak terbiasa makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, anda mungkin berisiko menghadapi masalah pencernaan, seperti gas usus. Ini kerana badan masih menyesuaikan diri dengan cara makan baru ini.

2. Peningkatan Gula Darah

Diet mayo menekankan anda untuk makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Namun, memakan buah secara berlebihan tidak selalu memberi kesan positif. Sebab, banyak jenis buah yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Sudah tentu, ini tidak digalakkan untuk seseorang yang mempunyai sejarah diabetes dan penyakit buah pinggang.

3. Dehidrasi

Diet mayo juga memerlukan anda mengurangkan pengambilan garam. Sebenarnya, badan masih memerlukan pengambilan garam untuk proses menyerap udara. Kekurangan pengambilan garam ini pasti dapat membuat anda mengalami dehidrasi.

4. Mudah Letih

Diet mayo juga cenderung membuat tubuh kekurangan nutrien yang mengakibatkan anda mudah letih.

Baca juga: Berikut adalah petua untuk konsisten semasa berdiet

Sekiranya anda merancang untuk menjalani diet mayo tetapi masih tidak pasti, hanya membincangkannya dengan pakar pemakanan melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi pakar pemakanan bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet Klinik Mayo: Program penurunan berat badan seumur hidup.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kajian Diet Klinik Mayo: Adakah Ia Berfungsi untuk Menurunkan Berat Badan ?.