Kesihatan

Pengambilan Vitamin yang Disarankan untuk Orang dengan COVID-19

, Jakarta - Jumlah kes orang yang dijangkiti virus korona meningkat pada lebih dari 10.000 kes pada hari Selasa (12/1). Peningkatan kes ini disebabkan oleh percutian yang panjang yang membuatkan banyak orang melakukan perjalanan ke tempat-tempat pelancongan. Sekiranya anda adalah salah satu orang yang dicatat menghidap COVID-19, tentu ada pelbagai cara untuk menjadikan badan anda kembali normal. Salah satunya adalah meningkatkan pengambilan vitamin untuk mengatasi COVID-19. Jenis vitamin apa yang disyorkan? Inilah ulasannya!

Vitamin untuk Mengatasi COVID-19 Disyorkan

Tempoh penyembuhan dari COVID-19 adalah saat yang paling penting dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Setiap orang harus memperhatikan pengambilan nutrien yang dimakan bersama dengan penyediaan vitamin. Ini bertujuan untuk meningkatkan daya tahan tubuh agar virus yang masuk dapat diatasi. Sekiranya sistem ketahanan badan lemah, maka penyembuhan akan menjadi lebih perlahan dan kesan yang lebih buruk boleh berlaku.

Baca juga: Fakta-fakta Ini Mengenai Vitamin Baik untuk Mencegah Corona

Walaupun begitu, tidak semua orang tahu akan keperluan vitamin yang harus dipenuhi agar sistem ketahanan badan benar-benar optimum untuk mengatasi virus korona. Beberapa vitamin sangat berkesan untuk menyembuhkan penderita COVID-19, terutama vitamin C dan D. Vitamin C dipercayai selama beberapa dekad sebagai bahan yang dapat membantu sistem kekebalan tubuh berfungsi. Vitamin C sangat penting untuk kesihatan leukosit, sejenis sel darah putih yang berguna untuk melawan jangkitan, terutama semasa pandemi.

Vitamin D juga penting untuk dipenuhi yang umumnya berasal dari cahaya matahari. Seseorang yang tidak mendapat cukup cahaya matahari memerlukan pengambilan vitamin D. Dikatakan bahawa tahap vitamin D yang rendah meningkatkan risiko mengembangkan masalah pernafasan, terutama disebabkan oleh virus korona. Oleh itu, anda mesti tahu berapa banyak pengambilan suplemen tambahan ini yang disarankan agar tubuh kembali sihat yang dibahagikan mengikut kategori. Inilah lebih banyak lagi:

1. Vitamin untuk penghidap COVID-19 tanpa gejala dan gejala ringan

Keperluan vitamin C untuk orang dengan kategori OTG, antara lain:

  • 500 miligram tablet vitamin C bukan berasid 6-8 jam secara lisan selama 14 hari, atau
  • Vitamin C lozenges pada kadar 500 miligram setiap 12 jam dan diambil selama 30 hari, atau
  • Multivitamin dengan kandungan vitamin C 1-2 kali sehari selama 30 hari.

Untuk pengambilan multivitamin, disarankan tidak hanya mengandungi vitamin C, tetapi juga vitamin B, E, dan Zink.

Kemudian, keperluan vitamin D yang perlu dipenuhi adalah:

  • Makanan tambahan yang mengandungi 400 IU – 1000 IU sehari dalam bentuk apa pun.
  • Dadah yang mengandungi 1000-5000 IU sehari boleh didapati dalam bentuk tablet.

Baca juga: Kenali Remdesivir, Ubat Virus Corona yang akan dipatenkan

2. Vitamin untuk penghidap COVID-19 dengan gejala sederhana dan teruk

Semua pengambilan vitamin ini tidak lagi diberikan dalam bentuk makanan tambahan, tetapi melalui suntikan intravena yang dilakukan di hospital. Seseorang yang mengalami gejala ini perlu melakukan rawatan intensif untuk mendapatkan tindak balas yang cepat apabila berlaku sesuatu yang berbahaya.

Itulah beberapa cadangan untuk mengambil vitamin bagi penghidap COVID-19. Sekiranya anda didiagnosis dengan penyakit ini tanpa gejala atau gejala ringan, tidak perlu panik. Pastikan semua keperluan vitamin dipenuhi setiap hari, sambil makan semua makanan berkhasiat untuk mendorong sistem ketahanan badan untuk mengatasi jangkitan dari virus korona.

Baca juga: WHO Tidak Mengesyorkan Pengambilan Klorokuin untuk Pesakit Corona

Sekiranya anda ingin memastikan bahawa beberapa gejala yang timbul berkaitan dengan COVID-19, pemeriksaan di hospital pasti akan memberikan hasil yang pasti. Anda boleh memesan pemeriksaan berkaitan virus korona ini di hospital pilihan melalui aplikasi . Ia mudah, hanya dengan muat turun permohonan , akses mudah untuk kesihatan sudah dekat!

Rujukan:
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Garis Panduan untuk Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Coronavirus (COVID-19).
Universiti Antarabangsa Florida. Diakses pada tahun 2021. Tiga vitamin, mineral untuk meningkatkan sistem imun anda dan melawan COVID-19.