Kesihatan

Sembuh dari Melanoma, Bolehkah Ia Kembali?

, Jakarta - Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa setiap tahun di seluruh dunia terdapat sekitar 132,000 kes barah melanoma. Dikhuatiri penyakit ini akan terus meningkat kerana penipisan lapisan ozon di atmosfer bumi. WHO juga mendedahkan bahawa pengurangan lapisan ozon hanya sepuluh persen, jadi ini dapat menyebabkan peningkatan risiko barah kulit hingga 4500 kes baru. Lebih buruk lagi, barah melanoma boleh muncul semula, terutamanya jika keadaannya telah berkembang dengan sangat teruk.

Bagaimana untuk mengelakkan melanoma muncul semula, maka anda mesti memantau keadaan kesihatan anda. Terutama jika pasukan doktor merasakan bahawa penyakit barah yang anda alami mempunyai kemungkinan untuk muncul kembali. Kanser kulit jenis ini boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan baik sejak awal.

Baca juga: Percutian ke pantai? Harus Tahu, 3 Bahaya Cahaya Matahari untuk Kulit

Jadi, apa yang menyebabkan melanoma?

Kanser kulit melanoma berlaku apabila sel pigmen kulit berkembang secara tidak normal. Tetapi sayangnya hingga kini tidak diketahui apa alasannya. Ramai orang mengesyaki bahawa pendedahan cahaya ultraviolet baik dari sinar matahari atau buatan seperti yang digunakan untuk menyamak kulit boleh mencetuskannya. Namun, tidak semua orang yang sering terdedah kepada sinar UV akan mengalami melanoma. Sebilangan orang yang berisiko tinggi terkena barah melanoma adalah mereka yang mempunyai banyak tahi lalat atau bintik pada kulit, kulit pucat dan mudah terbakar, mempunyai ahli keluarga yang mempunyai melanoma, dan yang mempunyai rambut merah atau berambut perang.

Apakah Gejala Kanser Melanoma?

Gejala yang boleh berlaku adalah kemunculan tahi lalat baru atau perubahan bentuk tahi lalat lama. Mol normal ini biasanya satu warna, berbentuk bulat atau bujur, dan berdiameter kurang dari 6 milimeter. Sementara itu, melanoma biasanya mempunyai ciri lain, iaitu:

  • Mempunyai lebih daripada satu warna;

  • Bentuk tidak teratur;

  • Diameternya lebih besar daripada 6 mm;

  • Gatal dan mungkin berdarah.

Baca juga: Tanda tahi lalat adalah ciri kanser melanoma

Di samping itu, dengan senarai ABCDE, anda dapat membezakan tahi lalat normal dari melanoma. Senarai ABCDE merangkumi:

  • A ( tidak simetri ) tidak simetri. Melanoma umumnya mempunyai bentuk yang tidak teratur dan tidak boleh dibahagi sama rata.

  • B ( sempadan ) pinggiran. Melanoma biasanya mempunyai tepi yang tidak rata dan kasar, berbeza dengan tahi lalat normal.

  • C ( Warna ) warna: Melanoma adalah campuran dua atau tiga warna.

  • D ( diameter ) diameter: Melanoma biasanya lebih besar daripada diameter 6 milimeter, dan berbeza dengan tahi lalat biasa.

  • E ( pembesaran atau evolusi ) pembesaran atau evolusi: tahi lalat yang berubah bentuk dan ukuran dari masa ke masa disyaki sebagai melanoma.

Penting untuk diingat bahawa melanoma boleh tumbuh di mana sahaja di badan, tetapi bahagian tubuh yang paling kerap terkena adalah muka, tangan, punggung, dan kaki. Melanoma juga dapat muncul pada kulit yang kelihatan normal dan jarang terdedah kepada sinar ultraviolet. Kadang-kadang melanoma juga boleh muncul di bawah kuku, di mulut, saluran pencernaan, saluran kencing, vagina, atau di mata.

Kerana boleh membahayakan, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda. Sekarang lebih mudah untuk membuat janji temu dengan doktor dengan aplikasinya .

Baca juga: Ciri-ciri Orang yang Dapat Melanoma

Bagaimana Mencegah Kanser Melanoma?

Cara paling tepat untuk mencegah barah melanoma adalah dengan mengelakkan kulit daripada terkena cahaya matahari secara langsung dalam jangka masa yang lama. Caranya ialah dengan selalu menggunakan krim pelindung matahari yang mengandungi SPF, memakai pakaian lengan panjang, dan mengelakkan sinar ultraviolet buatan.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2019. Kanser Kulit.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit dan Keadaan. Melanoma.
WebMD. Diakses pada 2019. Apakah Kanser Kulit?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found