Kesihatan

Tabiat tidur selepas makan boleh mencetuskan asid perut meningkat

, Jakarta - Setelah makan terlalu banyak, anda akan sering mengantuk tidak lama kemudian. Banyak orang mengalahkannya dengan mengonsumsi kopi yang dipercayai dapat menahan dan bahkan mencegah mengantuk sehingga badan tetap produktif. Namun, tidak sedikit orang yang segera meletakkan badan mereka di atas katil dan tertidur. Sebenarnya, tabiat ini boleh menjadi salah satu pencetus asid perut. Ulasan penuh boleh dibaca di bawah!

Tidur Selepas Makan Adalah Salah Satu Pencetus Asid Perut

Refluks gastroesofagus Penyakit refluks asid, juga dikenali sebagai penyakit refluks asid, adalah gangguan yang berlaku akibat aliran balik asid dari perut ke dalam esofagus. Keadaan ini normal jika berlaku sekali-sekala, tetapi jika terlalu kerap, ia akan membahayakan kesihatan anda. Ini boleh membuat anda merasa pedih ulu hati ketika berada dalam keadaan berbaring ketika tidur.

Baca juga: Asid Perut Boleh Mencetuskan Serangan Jantung, Benarkah?

Beberapa tabiat yang sering dilakukan dapat meningkatkan risiko memicu asid perut. Sebenarnya, ramai orang tidak menyedari bahawa ia harus dihentikan kerana boleh mengalami masalah perut yang lebih teruk. Salah satu tabiat yang perlu diubah adalah kebiasaan tidur selepas makan. Namun, bagaimana ini boleh berlaku?

Sekiranya anda sering tidur setelah makan sesuatu yang kenyang, maka itu boleh menjadi salah satu tabiat yang mencetuskan asid perut. Terutama jika sebelum ini anda mengambil makanan berlemak. Berbaring bermaksud anda tidak lagi mendapat faedah graviti untuk membantu menjaga kandungan perut anda di tempat. Asid perut dan serpihan makanan boleh naik ke dada dan esofagus ketika badan berada dalam keadaan terbaring.

Oleh itu, jika anda benar-benar mesti berada dalam keadaan berbaring selepas makan, cubalah memiringkan ke kiri. Di samping itu, anda juga dapat menaikkan bahagian atas badan anda untuk membantu menjaga kandungan perut anda di tempat yang sepatutnya. Dengan cara itu, risiko yang boleh menyebabkan penyakit asid perut dapat dicegah. Pencegahan akan selalu lebih baik daripada mengubati.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai apa-apa yang boleh mencetuskan asid perut, doktor dari akan memberikan penjelasan dan penyelesaian untuk mengatasinya. Ia mudah, cuma muat turun permohonan dan dapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan tanpa perlu meninggalkan rumah!

Baca juga: Apa Ciri-ciri Asid Perut Yang Meningkat?

Lalu, apakah tabiat lain yang boleh menyebabkan asid perut meningkat? Inilah ulasan penuh:

1. Mengambil Minuman Berkarbonat

Salah satu perkara yang boleh mencetuskan asid perut ialah memakan minuman berkarbonat, seperti soda atau bir. Gelembung dalam minuman mengandungi karbon dioksida yang boleh membuat seseorang bersendawa. Gas perlu dikeluarkan kerana boleh tersekat di usus, menyebabkan kembung. Kesan yang lebih teruk boleh berlaku apabila seseorang minum lebih banyak bir daripada soda kerana kandungan alkohol di dalamnya.

2. Makan dalam bahagian besar

Seseorang yang makan sebahagian besar boleh menyebabkan perut meregang. Ini boleh membuatkan anda berasa kenyang dan kembung. Kesan buruk lain adalah kemunculan tekanan pada sfingter esofagus bawah (LES). Bahagian ini berguna untuk membuka dan menutup untuk membolehkan makanan memasuki perut. Terlalu banyak tekanan pada LES boleh membuatnya terbuka dan membiarkan isi perut bocor kembali ke kerongkongan.

Baca juga: Inilah Cara Semula jadi untuk Meringankan Gejala Asid Perut

Itulah perbincangan mengenai kebiasaan tidur selepas makan boleh menjadi salah satu pencetus kenaikan asid perut. Oleh itu, anda mesti benar-benar mengubah atau menghentikan tabiat ini untuk kesihatan tubuh anda. Dengan cara itu, risiko mengalami penyakit asid gastrik dapat dikurangkan malah dapat dicegah sebelum terjadi.

Rujukan:
Perunding Gastroenterologi. Diakses pada tahun 2020. 7 Tabiat Makan Buruk Yang Menyebabkan Pencernaan, Refluks Asid dan Kembung Perut.
Yayasan Tidur. Diakses 2020. GERD dan Tidur.