Kesihatan

4 Cara Mengatasi Sangkar Kucing Berbau

"Kandang kucing adalah salah satu tempat kegemaran haiwan kesayangan anda. Pada masa yang sama, tempat ini juga boleh menyebabkan bau kencing. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa cara untuk mengatasi sangkar berbau kucing. "

, Jakarta - Salah satu risiko memiliki haiwan peliharaan seperti kucing adalah bau kencing mereka yang menyakitkan. Bau yang terhasil boleh merebak ke seluruh rumah dan tentunya menjengkelkan. Oleh itu, sangat penting bagi setiap pemilik kucing untuk mengetahui cara yang kuat untuk mengatasi sangkar kucing yang berbau seperti kencing. Sekiranya anda ingin tahu, teruskan membaca ulasan berikut!

Cara Berkesan untuk Mengatasi Sangkar Kucing Berbau

Air kencing kucing terdiri daripada bahan kimia yang berbeza, seperti asid urik, kreatinin, elektrolit, dan urea. Apabila urea pecah, ia menghasilkan amina yang terurai menjadi mercaptan. Inilah sebab mengapa air kencing kucing dapat berbau seperti ammonia. Kandungan ammonia itu sendiri dibuat oleh bakteria pengurai urea yang merupakan komponen utama dalam air kencing.

Baca juga: Kepentingan Menjaga Sangkar Kucing Bersih

Sebenarnya, bau air kencing kucing dewasa yang normal, terutama yang telah dikumuhkan, tidak terlalu kuat. Air kencing biasa mempunyai bau yang sedikit masam dan jarang menyebabkan gangguan penciuman. Sekiranya anda merasakan bau kencing kucing anda sangat kuat, ada baiknya anda berjumpa doktor haiwan kerana mungkin ada yang tidak kena.

Lalu, bagaimana anda mengatasi sangkar kucing yang berbau seperti kencing? Cuba buat ini:

1. Membersihkan Kotak Pasir Setiap Hari

Cara terbaik untuk mengurangkan atau merawat sangkar kucing yang berbau seperti kencing adalah membersihkan kotak sampah di tempat dia membuang air kecil secara berkala. Bersihkan kotak sekurang-kurangnya sekali sehari dan lebih baik dua kali. Ini tentu berkesan untuk mengurangkan bau kencing yang boleh merebak ke seluruh rumah. Selain itu, pasir yang terlalu kotor juga membuat kucing malas menggunakannya, sehingga mereka memilih tempat lain di sudut rumah.

2. Basuh kotak sehingga bersih

Kaedah lain yang berkesan untuk mengatasi sampah kucing yang berbau kencing adalah mencuci kotak sampah dengan kerap sekurang-kurangnya sebulan sekali. Pembersihan lebih mudah jika anda melakukan langkah sebelumnya sekurang-kurangnya sekali sehari. Kosongkan pasir dan kotoran dari kotak dan basuh semua bahagian dengan teliti, pastikan juga memakai sarung tangan.

Anda boleh membersihkannya dengan sabun dan air. Jangan gunakan peluntur dan bahan kimia lain yang dapat mengeluarkan bau tertentu yang membuat kucing tidak mahu menggunakan kotak itu selepas membersihkannya. Sebelum memasukkannya semula, keringkan kotak dan tambahkan pasir baru.

Baca juga: Ini adalah 5 Kandang Terbaik untuk Kucing Haiwan Peliharaan

3. Pengudaraan

Sebagai pemilik kucing, anda perlu memperhatikan pengudaraan agar bau yang dikeluarkan oleh kucing tidak menetap di rumah. Kebanyakan orang cenderung memilih bilik kecil dan di sudut rumah sehingga baunya hanya di satu tempat. Sebenarnya, dengan meletakkan kotak ini di tempat yang berventilasi baik, baunya akan keluar dari rumah tanpa membuat satu tempat tertentu berbau busuk.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai apa-apa yang berkaitan dengan haiwan peliharaan, anda boleh bertanya kepada doktor haiwan anda di . Cukup dengan muat turun permohonan , semua kemudahan untuk berinteraksi dengan doktor haiwan boleh dilakukan di mana sahaja dan bila-bila masa. Muat turun aplikasi sekarang!

4. Pembasmi kuman semburan

Anda juga perlu menyemburkan pembasmi kuman semasa membersihkan kandang. Ini berguna untuk mencegah kehadiran mikroorganisma yang menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Dengan melakukan ini, penyebaran dan pendaraban bakteria ditangani dengan betul agar tidak merebak ke bahagian lain di rumah yang menjadikan masalah ini lebih besar.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk membersihkan kandang kucing?

Nah, sekarang anda sudah mengetahui beberapa cara untuk mengatasi sangkar kucing yang berbau seperti kencing. Pastikan melakukan semua perkara ini secara berkala untuk menjaga kesihatan kucing dan juga diri sendiri, terutamanya jika anda mempunyai anak kecil. Dengan cara itu, kucing dapat tinggal dengan selesa di rumah.

Rujukan:
Pencari Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. 5 Petua Menghilangkan Bau Urin Kucing.
Vet Pencegahan. Diakses pada tahun 2021. 7 Cara Mengurangkan Bau Kotak Litter (dan Messes).