Kesihatan

8 Punca Sakit Leher Yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Sakit leher adalah keluhan yang sering dialami oleh banyak orang. Keadaan ini biasanya disertai dengan rasa sakit, sakit, atau ketidakselesaan di atau di leher. Pakar mengatakan ini berlaku apabila tulang belakang, sendi antara vertebra, dan tisu lembut seperti otot, tendon, dan ligamen cedera. Nasib baik, kejadian biasa ini biasanya tidak menyebabkan komplikasi.

Sebenarnya, leher terdedah kepada kecederaan kerana lentur. Contohnya, sebilangan orang mungkin bangun pada waktu pagi dengan leher dipusingkan ke satu sisi dan tidak dapat bergerak. Pakar memanggil keadaan ini sebagai torticollis akut. Penyebabnya, mungkin disebabkan oleh kecederaan pada otot leher.

Lalu, apakah perkara lain yang boleh menyebabkan sakit leher?

1. Kedudukan Tidur yang Salah

Tidak sedikit orang yang mengalami sakit leher kerana kedudukan tidur yang salah. Sebaliknya, elakkan posisi tidur di mana kepala anda dibengkokkan terlalu banyak ke belakang atau ke sisi. Sekiranya anda sering mengalami sakit leher, cubalah tidur di punggung supaya bantal dapat menyokong leher dan punggung anda.

2. Memandang ke bawah terlalu lama

Bagi anda yang sering berada di posisi bawah kerana pelbagai perkara (bekerja, membaca, atau belajar), anda harus berhati-hati. Bukan hanya itu, perkara yang boleh membuat otot anda kaku, seperti membaca di tempat tidur atau menggosok gigi sering juga boleh menyebabkan otot leher anda kaku. Kesannya, leher akan terasa sakit.

3. Tekanan

Menurut pakar pemulihan ortopedik dan latihan di Beth Israel Medical Center di New York City, Amerika Syarikat, sakit leher juga boleh disebabkan oleh tekanan. Kerana, ketegangan otot adalah salah satu reaksi bawaan tubuh terhadap tekanan yang boleh berlaku setiap hari. Untuk mengatasinya, cubalah mengikuti kelas yoga, berlatih meditasi, atau latihan pernafasan untuk menghilangkan ketegangan.

4. Saraf mencubit

Keluhan perubatan ini sering berlaku pada orang tua apabila salah satu cakera di antara vertebra atas terbuka, dan gel di dalamnya menonjol. Saraf yang menonjol ini akan memukul saraf berdekatan. Pakar menyebut keadaan ini sebagai radiculopathy serviks.

5. Beban Gim Terlalu berat

Berat yang terlalu berat semasa bersenam di gim juga boleh menyebabkan sakit leher. Berat ini boleh menyebabkan ketegangan di leher ketika mengangkat beban, biasanya menjelang akhir latihan. Baiklah, agar tisu di sekitar ligamen leher dipelihara, bijak memilih berat yang akan diangkat. Lupakan istilah "semakin berat semakin kuat".

6. Kerosakan Sendi

Kerosakan sendi juga merupakan penyebab sakit leher. Pakar mengatakan, kebanyakan kes kerosakan sendi disebabkan oleh osteoartritis. Keadaan ini akan berkembang seiring bertambahnya usia dan menyebabkan kualiti tulang rawan merosot dan mencetuskan pembentukan tulang taji. Nah, taji tulang ini menyebabkan pergerakan sendi leher dan menyebabkan sakit.

7. Beg Terlalu Berat

Ramai wanita tidak menyedari bahawa beg yang terlalu berat boleh mempengaruhi otot bahu dan leher. Tubuh memang boleh menyesuaikan diri dengan kelebihan beg, tetapi lengan yang menyokongnya tidak dapat bergerak secara semula jadi. Maksudnya, lengan yang lain lebih banyak mengayun untuk mengimbangkannya. Nah, ketidakseimbangan ini dapat "menyeksa" leher dan punggung anda.

8. Kecederaan

Kecederaan pada leher juga boleh menyebabkan kesakitan di kawasan tersebut. Contohnya, kesakitan yang disebabkan oleh kemalangan memandu, bermain sukan, pukulan langsung ke muka, bahagian atas kepala, atau bahagian belakang kepala. Oleh itu, para pakar mengatakan bahawa perkara ini boleh membuat kepala tersentak secara tiba-tiba dalam satu arah, sehingga merosakkan tendon atau ligamen leher.

Ada keluhan kesihatan di leher? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 Penyakit Yang Diketahui Kerana Benjolan di Leher
  • Cara Meningkatkan Kekuatan Otot Leher Bayi
  • Ini adalah bagaimana untuk menghilangkan penuaan pramatang di leher
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found