Kesihatan

Benjolan Putih di Kelenjar Air Mata, Apa yang Menyebabkannya?

Jakarta - Kelenjar air mata memiliki peranan penting dalam menjaga pekerjaan mata, yaitu menghasilkan air mata, sehingga mata tetap bersih, lembab, dan bebas dari kuman dan bakteria. Inilah sebabnya mengapa kelenjar air mata penting untuk menjaga kesihatan. Walau bagaimanapun, bahagian mata ini dapat mengalami masalah kesihatan yang dikenali sebagai dacryocystitis atau jangkitan kelenjar air mata.

Mata yang mengalami jangkitan ini mengalami pembengkakan, warnanya kemerahan, dan melukai kelenjar air mata. Keadaan ini berlaku kerana bahagian mata ini meradang, sama ada secara kronik atau akut. Sebenarnya, apa yang menyebabkan penyakit mata ini?

Apa yang Menyebabkan Dacryocystitis?

Penyakit mata ini bermula dengan berlakunya penyumbatan di kawasan sekitar saluran air mata dan kelenjar air mata yang mengganggu proses penyerapan. Akibatnya, air mata yang kurang diserap ini menjadi rumah bagi bakteria membiak dan membawa kepada jangkitan.

Baca juga: 4 Jenis Kanser Mata Yang Perlu Anda Ketahui

Jangkitan kelenjar air mata boleh berlaku kerana pelbagai sebab, termasuk:

  • Kecederaan pada hidung.

  • Benjolan di dalam hidung atau polip.

  • Terdapat luka pada mata atau hidung.

  • Menghidap resdung.

  • Tumor atau barah.

  • Badan asing yang memasuki kelenjar atau saluran.

  • Kesan pembedahan hidung atau sinus.

Selain jangkitan dacryocystitis, benjolan di mata dapat menunjukkan adanya penyakit tertentu. Ada apa-apa?

  • Hordeolum , adalah radang kelenjar di kawasan kelopak mata akibat jangkitan kuman. Gejala bengkak, sakit, dan mata merah. Semakin teruk jangkitan, semakin besar benjolan.

  • chalazion , adalah penampilan benjolan di kawasan kelopak mata. Keadaan ini berlaku kerana kelenjar minyak di kelopak mata tersumbat. Walau bagaimanapun, ini tidak menyebabkan kemerahan dan kesakitan.

Baca juga: Konjungtivitis boleh menyebabkan kelenjar getah bening yang membesar

Anda perlu tahu, jangkitan dacryocystitis boleh menjadi penyakit kongenital sejak lahir, bahkan penyakit mata ini sering dijumpai pada bayi. Keadaan ini dipanggil dacryocystitis kongenital. Namun, biasanya gangguan mata ini dapat sembuh dengan sendirinya, kerana seiring dengan pertumbuhan bayi, kelenjar air mata si kecil semakin luas. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berterusan, kerana penampilan sista yang menyekat kelenjar air mata atau perkembangan bahagian ini tidak sempurna.

Bagaimana ia dikendalikan?

Secara amnya, keradangan dan jangkitan pada bahagian kelenjar air mata akut ini dirawat dengan antibiotik. Namun, jika ia terjadi lebih dari sekali dan bukan hanya disebabkan oleh jangkitan, gangguan ini harus diatasi dengan operasi pelebaran kelenjar air mata, agar jangkitan tidak terjadi lagi.

Baca juga: Mata Merah Mudah dan Buang Kotoran, Berhati-hati dengan Tanda-tanda Mata Kering

Agar jangkitan tidak bertambah buruk, anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga dengan meletakkan kain basah yang hangat di kawasan sekitar kelenjar air mata. Walau bagaimanapun, anda mesti mencuci tangan dengan bersih sebelum melakukannya. Perlahan-lahan, anda boleh menekan kawasan tersebut supaya cecair dan nanah keluar dari kelenjar.

Walau bagaimanapun, anda boleh segera menghubungi doktor sekiranya anda ingin memeriksakan mata anda. Tenang, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat ke lokasi anda, anda dapat melihat caranya di sini. Selain itu, jangan lupa muat turun permohonan di telefon anda, jadi anda boleh membeli ubat tanpa perlu pergi ke farmasi.