Kesihatan

Suka memperkecilkan orang lain boleh menjadi gangguan narsisistik

Jakarta - Rasa yakin pasti baik. Namun, jika keyakinan diri itu terlalu jauh, hingga merendahkan orang lain, dan menganggap dirinya paling penting, itu boleh menjadi tanda gangguan narsisistik atau gangguan keperibadian narsistik . Keadaan yang tergolong dalam gangguan keperibadian ini menjadikan penderita menganggap dirinya jauh lebih penting daripada yang lain, dahagakan pujian, tetapi mempunyai rasa empati yang rendah.

Walaupun begitu, di sebalik keyakinan diri yang luar biasa itu ada sisi yang sangat rapuh dan mudah runtuh, walaupun dengan sedikit kritikan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gangguan narsisistik, baca perbincangan berikut hingga akhir, ya!

Baca juga: Yakin atau Narsisistik? Ketahui Perbezaannya

Ciri-ciri Orang dengan Gangguan Narsisistik

Terdapat beberapa ciri atau ciri orang yang mengalami gangguan narsisis, iaitu:

 • Sentiasa menilai diri anda terlalu tinggi berbanding dengan penilaian orang lain.
 • Memikirkan diri anda lebih unggul, tanpa pahala.
 • Selalunya terlalu tinggi pencapaian dan bakat peribadi.
 • Mempunyai fikiran yang penuh dengan khayalan tentang kejayaan, kekuatan, kecerdasan, kecantikan atau penampilan yang baik, atau mengenai pasangan yang sempurna.
 • Rasa seperti selalu dipuji atau dikagumi.
 • Rasa diri anda yang paling istimewa.
 • Fikir dia layak mendapat layanan istimewa.
 • Selalunya menggunakan orang lain untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan.
 • Ketidakupayaan untuk mengenali perasaan atau keperluan orang lain (kekurangan empati).
 • Sering merasa cemburu pada orang lain, atau merasakan bahawa orang lain cemburu kepadanya.
 • Mempunyai kecenderungan untuk sombong.

Gangguan narsisistik sering sukar untuk diatasi, kerana penghidapnya selalu merasakan bahawa tidak ada yang salah dengannya. Umumnya, orang dengan gangguan narsisis hanya meminta pertolongan ketika mereka merasa tertekan, kerana kritikan dan penolakan dari orang-orang di sekitar mereka. Sebenarnya, lebih cepat gangguan ini dikesan dan dirawat, semakin baik hasilnya.

Baca juga: Ibu bapa Berpotensi Menyebabkan Gangguan Keperibadian Narsisistik pada Anak

Oleh itu, jika anda atau seseorang yang dekat dengan anda mempunyai gejala gangguan narsisis seperti yang dijelaskan di atas, segera muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan ahli psikologi di hospital.

Rawatan yang tepat dan pantas akan menjimatkan kualiti hidup orang yang mengalami gangguan narsisis. Risiko kemurungan akibat penolakan dan pengecualian dari orang di sekitar anda juga dapat dijangkakan.

Apa yang Menyebabkan Gangguan Narsisistik?

Sehingga kini, penyebab gangguan narsisis tidak diketahui. Walaupun begitu, para pakar mengesyaki bahawa tingkah laku ibu bapa dan ibu bapa berkait rapat dengan kemunculan gangguan keperibadian narsistik. Ini termasuk kekerasan, pengabaian, memanjakan, dan ketika anak itu dipuji terlalu banyak.

Walaupun tidak diketahui secara pasti, terdapat kecurigaan kuat bahawa anak-anak yang dibesarkan oleh ibu bapa yang terlalu menekankan hak istimewa anak mereka dan terlalu kritikal terhadap ketakutan dan kegagalan, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami gangguan ini. Selain itu, faktor genetik, masalah fizikal dan psikologi juga menjadi salah satu penyebab gangguan keperibadian narsisistik.

Baca juga: Tidak Mahu Mendengar Kritikan, Ciri-ciri Gangguan Keperibadian Narsisistik

Lalu, adakah perkara lain yang boleh meningkatkan risiko gangguan narsisis? Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Ibu bapa selalu mengkritik apabila anak-anak takut atau gagal.
 • Ibu bapa terlalu bangga dengan hak istimewa yang dimiliki oleh anak-anak.

Walaupun begitu, tidak mempunyai faktor risiko tidak bermaksud anda bebas dari kemungkinan berlakunya gangguan ini. Gangguan narsisistik boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Perkara yang paling penting adalah mengenali simptom dengan segera, kemudian dapatkan bantuan profesional, untuk mengetahui sebab dan cara mengatasinya.

Rujukan:
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Narsisistik.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Narsisistik.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengenali Seseorang Dengan Narsisisme Tersembunyi.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found