Kesihatan

5 Kesan Negatif Sekiranya Bayi Tidak Diimunisasi

, Jakarta - Bagi ibu bapa, kesihatan anak-anak mereka selalu menjadi keutamaan penting, terutama sekarang kerana terdapat banyak mikroba buruk yang sering memberi kesan negatif kepada bayi. Oleh itu, untuk menjangkakan berlakunya perkara negatif terhadap kesihatan anak-anak, ibu bapa sering memberi vitamin atau melakukan imunisasi secara rutin.

Apa itu imunisasi? Imunisasi adalah usaha memberi imuniti kepada bayi dan kanak-kanak terhadap penyakit. Proses imunisasi merangkumi tindakan sengaja memasukkan vaksin dalam bentuk mikroba hidup, dilemahkan atau dibunuh. Untuk melakukan imunisasi, vaksin biasanya diberikan dengan memasukkannya ke dalam badan melalui suntikan atau meminumnya.

Ramai kanak-kanak atau kanak-kanak yang, setelah melakukan imunisasi, mengalami demam, jadi ini adalah pro dan kontra. Walau bagaimanapun, dalam hal ini imunisasi sangat penting dalam mencegah pelbagai penyakit berbahaya yang tidak kita ketahui pada masa akan datang. Lalu bagaimana jika anak itu tidak diimunisasi? Apakah kesan sekiranya bayi tidak diimunisasi? Berikut adalah 5 kesan sekiranya bayi tidak diimunisasi:

1. Penyakit TB

Kesannya jika bayi tidak diimunisasi adalah penyakit Tuberkulosis (TB). Untuk mencegah penyakit TB, bayi harus diberi imunisasi Bacillus Calmette Guerin (BCG). Vaksin BCG dapat diberikan sejak lahir, imunisasi ini bertujuan untuk memberi imuniti kepada tubuh.

Untuk memberikan vaksin BCG kepada bayi yang berusia lebih dari 3 bulan, lebih baik melakukan ujian tuberkulin terlebih dahulu, dan BCG dapat diberikan kepada bayi jika hasil tuberkulin negatif.

2. Menghidap Hepatitis B

Kesannya jika bayi tidak diimunisasi seterusnya adalah membiarkan bayi dijangkiti jangkitan hepatitis. Jenis penyakit ini adalah salah satu penyakit yang boleh menyebabkan kehilangan nyawa pada seseorang, kerana jangkitan hepatitis adalah jangkitan virus pada hati.

Virus hepatitis B adalah virus yang boleh membahayakan tubuh manusia. Sekiranya penyakit ini tidak diatasi dengan segera, ia boleh menyebabkan barah hati. Untuk dapat mencegah penyakit ini, lebih baik bayi diberi imunisasi HB mengikut jadual.

Vaksin / imunisasi hepatitis B (HB) pertama harus diberikan dalam masa 12 jam setelah bayi dilahirkan, kemudian dilanjutkan pada usia 1 bulan dan 3-6 bulan. Jarak antara dua imunisasi hepatitis B sekurang-kurangnya 4 minggu untuk mencegah penyakit hepatitis B.

3. Tetanus

Ramai di antara kita masih belum mengenal penyakit yang satu ini, tetanus adalah penyakit berjangkit yang akut dan sering membawa maut yang disebabkan oleh bakteria Clostridium Tetani yang menghasilkan racun (racun). Racun ini kemudian akan menyebar ke dalam badan dan menjengkelkan saraf, yang ditandai dengan peningkatan ketegangan otot dan kekejangan sehingga otot akan menjadi kaku.

4. Keradangan membran otak

Kesan sekiranya bayi tidak diimunisasi seterusnya adalah membiarkan bayi mendapat radang pada lapisan otak. Keradangan lapisan otak atau dikenali sebagai meningitis sangat berbahaya bagi kesihatan manusia.

Jenis penyakit ini boleh menjangkiti sesiapa sahaja, baik orang dewasa, kanak-kanak dan bayi. Agar bayi tidak terdedah kepada meningitis, lebih baik melakukan pencegahan dengan melakukan imunisasi HIB. Vaksin / imunisasi HIB diberikan dari usia 2 bulan dengan jarak 2 bulan dari vaksin pertama hingga vaksin seterusnya. Vaksin ini boleh diberikan secara berasingan, atau bersama dengan vaksin lain.

5. Polio

Kesan sekiranya bayi tidak diimunisasi seterusnya adalah polio. Penyakit polio adalah jangkitan virus yang sangat menular dan menyerang sistem saraf, terutama pada bayi yang belum diberi vaksin terhadap polio. Penyakit polio boleh menyebabkan kelumpuhan pada seseorang, kerana virus ini menyerang sistem saraf pusat.

Walaupun imunisasi masih mengalami kebaikan dan keburukan, kerana ia menyebabkan bayi mengalami demam sementara. Tetapi sekurang-kurangnya 5 kesan sekiranya bayi tidak diimunisasi dapat diatasi. Ingat! Satu ons pencegahan bernilai satu pon penawar.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai dunia kesihatan, anda boleh melakukannya menggunakan aplikasi . Anda boleh mengemukakan semua aduan anda kepada ribuan pengamal am atau pakar mengenai kesihatan melalui pilihan kaedah sembang, panggilan video atau panggilan suara secara percuma. Pantas muat turun permohonan sekarang juga di Google play dan App Store.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found