Kesihatan

Menurunkan Berat Badan, Berhati-hati dengan Kesan Sampingan

Jakarta - Anda mungkin sering mendengar godaan kaedah diet atau ubat-ubatan yang mendakwa menurunkan berat badan dalam jumlah besar, bukan? Walaupun terdengar menggoda, dari sudut kesihatan, penurunan berat badan yang drastik mungkin bukan perkara yang baik.

Menurut Jessica Crandall Snyder, ahli diet dan jurucakap berdaftar Akademi Pemakanan dan Dietetik , penurunan 0.2 hingga 1 kilogram per minggu secara amnya dianggap selamat dan berterusan. Jadi, bagaimana jika anda menurunkan lebih banyak berat badan dan secara drastik? Adakah terdapat kesan sampingan?

Baca juga: Inilah Cara Diet Mediterranean Dapat Menurunkan Berat Badan

Bahaya Menurunkan Berat Badan

Emmie Satrazemis, CSSD., Ahli diet berdaftar dan Pengarah Nutrisi di Trifecta berkongsi pendapat yang sama dengan Snyder. Menurutnya, menurunkan berat badan terlalu cepat, terutama melalui teknik kelaparan, boleh mengakibatkan sejumlah kesan sampingan. Sebenarnya, sebahagian daripada mereka diklasifikasikan sebagai berbahaya.

Sebagai tambahan kepada risiko menurunkan berat badan dengan cepat, berikut adalah kesan sampingan berbahaya yang boleh berlaku akibat penurunan berat badan yang drastik:

1. Nutrien Penting yang Hilang

Banyak kaedah diet memotong banyak jenis makanan. Ini dapat meningkatkan risiko kehilangan nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti vitamin dan mineral.

Snyder menunjukkan bagaimana diet bebas tenusu dapat menyebabkan kekurangan kalsium, sedangkan diet rendah karbohidrat dapat berarti anda tidak mendapat cukup serat. Pada diet rendah kalori, penting untuk mendapatkan nutrien termasuk kalsium, vitamin D, vitamin B-12, folat, dan zat besi.

Potensi akibat kekurangan pemakanan adalah:

  • Penurunan tenaga.
  • Rambut dan kuku rapuh.
  • Keguguran rambut.
  • Keletihan yang melampau.
  • Sistem kekebalan tubuh terjejas.
  • Tulang dan osteoporosis yang lemah.

Dalam kes yang lebih teruk, kekurangan zat makanan boleh menyebabkan sejumlah gejala seperti penurunan tenaga, keletihan umum, anemia, rambut rapuh, dan sembelit.

2. Metabolisme Melambatkan

Penurunan berat badan yang cepat biasanya berlaku kerana kekurangan kalori yang melampau, misalnya, seseorang yang makan 3,000 menjadi hanya 1,200 kalori sehari. Masalahnya, tubuh dapat mengenali ini sebagai tanda bekalan makanan terhad dan masuk ke dalam keadaan kelaparan.

Kristina Alai, pelatih peribadi di The Bay Club Company, mengetengahkan isu ini. "Apabila badan memasuki mod kelaparan, metabolisme melambatkan untuk membantu anda menjimatkan tenaga dan tubuh akan bergantung pada lebih banyak lemak."

Sebenarnya, satu kajian baru-baru ini mengesan peserta "The Biggest Loser" dan mendapati bahawa semakin banyak penurunan berat badan, metabolisme mereka semakin perlahan. Ini menyebabkan banyak peserta menambah berat badan berbanding ketika mereka memulakan persembahan.

Baca juga: Rahsia Bentuk Badan Ideal dengan Diet Jenis Darah

3. Kehilangan Jisim Otot

Apabila anda menurunkan berat badan, apa yang ingin anda hilangkan adalah lemak, bukan? Tetapi, jika anda mengurangkan kalori terlalu cepat, otot anda akan banyak menderita. Kesannya, tubuh akan memecahkan otot untuk mendapatkan tenaga dan bahan bakar.

"Otot lebih aktif secara metabolik daripada lemak. Ini bermaksud satu paun otot membakar lebih banyak kalori sehari, daripada satu paun lemak. Jadi kehilangan otot bermaksud anda akan membakar lebih sedikit kalori dalam sehari, "kata Snyder.

4. Kekeringan

Berkat air, penurunan berat badan yang sedikit lebih cepat biasanya berlaku dalam dua minggu pertama. Terutama pada diet rendah karbohidrat atau tanpa karbohidrat, orang akan kehilangan banyak berat badan. Menurutnya, itulah salah satu sebab diet ketogenik sering dipuji kerana penurunan berat badan yang cepat.

Kehilangan air yang cepat boleh menyebabkan dehidrasi dan sejumlah kesan sampingan yang tidak menyenangkan seperti sembelit, sakit kepala, kekejangan otot, dan tenaga yang rendah. Oleh itu, pastikan rancangan penurunan berat badan menjadikan badan anda sentiasa terhidrasi dengan baik.

5. Menganggu Kesihatan Mental

Sekiranya anda menurunkan berat badan dengan cepat, ada akibat psikologi. Sekiranya seseorang tidak mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dengan bentuk dan berat badan mereka yang baru, ini boleh menyebabkan perkara seperti disforphia badan, anoreksia, atau bulimia.

Banyak orang memulakan diet mereka dengan mentaliti "jika X, maka Y". Seperti, "jika saya menurunkan berat badan, saya akan gembira". Kemudian, jika selepas penurunan berat badan perkara-perkara ini tidak terwujud, kesihatan mental akan terganggu atau lebih teruk, meningkatkan masalah imej badan.

Baca juga: Buah Segar atau Kering, Gula Mana Yang Lebih Tinggi?

Oleh itu, jika anda ingin menurunkan berat badan, anda harus melakukannya dengan cara yang sihat. Fokus pada diet yang berkekalan, sihat dan seimbang. Jadi, walaupun anda menurunkan berat badan sedikit demi sedikit, badan anda akan menjadi sihat

Lebih baik lagi jika anda meminta pertolongan dari pakar, seperti pakar pemakanan, yang dapat membantu memilih pola makan dan pola makan yang sesuai untuk anda. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan pakar pemakanan, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Metabolisme kepada Kesihatan Mental: 7 Cara Menurunkan Berat Badan Terlalu Cepat Akan Bangkit.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Penurunan Berat Badan Yang Cepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found