Kesihatan

Tidur di perut anda sering menyebabkan sakit belakang, kenapa?

Jakarta - Sebilangan orang mungkin tidur dengan lena di perut. Malah, kedudukan ini juga sering digunakan ketika menonton televisyen atau membaca buku. Sebenarnya, tidur di perut anda boleh membahayakan kesihatan, anda tahu. Terutama jika ia dilakukan terlalu lama dan kerap.

Salah satu kesan buruk tidur pada perut anda adalah sakit belakang. Apakah sebab sebenar tidur di perut anda boleh menyebabkan sakit belakang? Lihat ulasannya, OK!

Baca juga: Anak kecil anda menghadapi masalah tidur? Ketahuilah risiko penyakit ini

Tidur di perut anda menyebabkan tulang belakang kaku

Sebab sering tidur di perut anda boleh menyebabkan sakit belakang adalah kerana kebiasaan ini boleh menyebabkan ketegangan pada tulang belakang. Ini kerana kedudukan rawan dapat mengubah kelengkungan semula jadi tulang belakang, menjadikannya kaku dan tegang.

Lebih-lebih lagi, tekanan pada bahagian tengah badan yang tidak seimbang, kerana tidur di perut, juga dapat membuat tulang belakang terasa sakit. Apabila tulang belakang terasa sakit, saraf di badan boleh terjejas. Akibatnya, ketika anda bangun, anda dapat merasakan sakit belakang, kesemutan, atau mati rasa di bahagian badan tertentu.

Bahaya Lain Tidur Di Perut Anda

Tidur di perut memang boleh membuat anda tidur lebih nyenyak, kerana pergerakannya terhad. Namun, kesan buruknya lebih banyak, kerana kedudukan ini dapat memberikan beban yang berat di bahagian belakang dan leher. Sekiranya ini dijadikan kebiasaan, sudah tentu membahayakan kesihatan.

Baca juga: Kenali Kebersihan Tidur, Petua Membuat Anak Tidur Dengan Baik

Selain menyebabkan sakit belakang, berikut adalah beberapa bahaya tidur di perut anda, yang perlu anda perhatikan:

1. Leher Kaku

Semasa anda tidur di perut, anda tentu akan memiringkan kepala ke kiri atau kanan sehingga anda boleh bernafas. Ini boleh menyebabkan leher dan tulang belakang menjadi tidak sejajar.

Akibatnya, leher berada di bawah tekanan yang kuat dan menjadi tegang, menyebabkan kekakuan dan rasa sakit. Dari masa ke masa, masalah ini juga dapat berkembang kerana sendi leher akan bergeser sedikit demi sedikit.

2. Ketidakselesaan Perut

Tidur di perut anda boleh membuat perut anda tertekan dan terbeban, sehingga terasa tidak selesa. Selain itu, posisi tidur ini juga dapat memberi tekanan pada organ dalaman, terutama jantung dan paru-paru.

3. Masalah Pernafasan

Bukan hanya perut, dada juga mendapat tekanan daripada tidur di perut. Ini menjadikan otot pernafasan terjejas, sehingga meningkatkan kemungkinan mengalami masalah pernafasan. Malah, pergerakan tulang rusuk dan diafragma juga terhad kerana tidur dalam posisi ini.

Akibatnya, bukannya merasa segar, tidur di perut sebenarnya membuat anda bangun dengan kesakitan dan ketidakselesaan di pelbagai bahagian badan anda. Oleh itu, elakkan tidur dalam posisi ini sebanyak mungkin.

Baca juga: Ini adalah sebab penting mengapa kanak-kanak harus tidur siang

Petua untuk selamat tidur di perut anda

Oleh kerana banyak kesan buruk, tidur di perut anda tidak boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan yang membuat anda tidak dapat tidur di posisi lain, berikut adalah beberapa petua yang boleh digunakan apabila terpaksa tidur di perut anda:

  • Gunakan bantal nipis atau sama sekali tidak ada bantal. Kerana, bantal yang lebih rata, kepala dan leher akan semakin condong.
  • Letakkan bantal di bawah pelvis anda. Ini untuk memastikan tulang belakang lurus dan mengurangkan tekanan berlebihan di bahagian belakang.
  • Jangan berbaring di perut terlalu lama, kerana ia akan menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan di dada dan tulang belakang.
  • Regangkan pada waktu pagi selama beberapa minit. Ini bertujuan untuk membantu memulihkan otot yang tegang.

Sekiranya peraturan ini diterapkan ketika tidur di perut anda, bahaya dapat dikurangkan. Walau bagaimanapun, kedudukan tidur yang rawan tidak digalakkan, ya. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan kerana kebiasaan tidur di perut, anda boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperolehi pada tahun 2020. Adakah Tidur yang Lumut di Perut Anda?
Dr. kapak. Diakses pada tahun 2020. Kuasai Posisi Tidur Anda untuk Meningkatkan Tidur Anda + Keseluruhan Kesihatan.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Posisi Tidur Terbaik dan Terburuk untuk Keadaan Kesihatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found