Kesihatan

5 Jenis Senaman yang Selamat bagi Orang yang Mengidap Hipertiroidisme

"Hipertiroidisme berlaku apabila kelenjar tiroid terlalu aktif, yang mempercepat kadar metabolisme. Bersenam adalah salah satu aktiviti yang disyorkan untuk orang yang menderita hipertiroidisme kerana mempunyai pelbagai manfaat kesihatan serta dapat mengawal gejala hipertiroidisme. "

, Jakarta - Proses metabolik dalam badan dipengaruhi oleh kelenjar tiroid yang menghasilkan hormon tiroksin di dalam badan. Sekiranya terdapat gangguan pada kelenjar tiroid, metabolisme badan dapat berlaku lebih cepat. Hyperthyroidism adalah gangguan kelenjar tiroid yang boleh mempengaruhi proses metabolik.

Keadaan ini boleh menyebabkan penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan dan degupan jantung yang tidak teratur. Oleh itu, penghidap hipertiroidisme perlu mengamalkan gaya hidup sihat untuk menguruskan gejala mereka. Senaman sangat disyorkan untuk orang yang menderita hipertiroidisme. Walau bagaimanapun, tidak semua sukan selamat dilakukan. Lalu, jenis sukan apa yang sesuai? Inilah ulasannya!

Baca juga: Punca Seseorang Boleh Mengalami Krisis Tiroid

Latihan untuk Penghidap Hipertiroidisme

Kelenjar tiroid terletak tepat di atas tulang selangka dan di bahagian bawah leher. Organ ini berfungsi untuk mengawal kelajuan degupan jantung dan pembakaran kalori. Ia mengeluarkan hormon untuk membantu menjaga metabolisme tetap normal dan mengubah makanan menjadi tenaga.

Pada seseorang yang mempunyai hipertiroidisme, kelenjar tiroid boleh menjadi terlalu aktif. Kesannya pada tubuh adalah metabolisme menjadi lebih cepat dan menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan. Untuk kekal sihat, seseorang yang menderita hipertiroidisme harus melakukan senaman secara teratur untuk menguruskan gangguan tersebut. Berikut adalah beberapa sukan yang boleh anda lakukan:

1. Latihan Berat Badan

Latihan untuk orang-orang dengan hipertiroidisme yang boleh dilakukan adalah latihan menanggung berat badan. Beberapa latihan beban yang boleh anda lakukan sendiri di rumah misalnya, papan, push-up atau naik dan turun tangga. Anda boleh melakukan tiga set 10 pengulangan setiap hari.

2. Latihan Intensiti Rendah

Jenis senaman ini juga merangkumi senaman yang disyorkan untuk orang yang menderita hipertiroidisme. Anda boleh mencuba berenang, berjalan pantas, dan berbasikal sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Sekiranya dilakukan secara berkala, latihan ini berkesan untuk mengurangkan gejala yang timbul.

3. Senamrobik

Latihan lain untuk penghidap hipertiroidisme adalah senamrobik. Kaedah ini berkesan untuk menjaga kesihatan orang yang menderita hipertiroidisme. Anda hanya perlu melakukan latihan aerobik termudah pada awalnya. Setelah membiasakan diri, anda boleh meningkatkan jenis latihan ini.

4. Yoga

Sukan yang satu ini bukan sahaja memberikan manfaat kesihatan fizikal, tetapi juga kesihatan mental. Yoga dapat meregangkan dan menguatkan otot yang lemah. Di samping itu, kaedah ini juga dapat membantu anda fokus pada pernafasan. Seseorang yang mempunyai gangguan kelenjar tiroid boleh mempunyai paru-paru yang lebih baik setelah melakukan yoga selama 6 bulan.

5. Tai chi

Latihan terakhir untuk penghidap hipertiroid adalah tai chi. Bentuk seni mempertahankan diri ini dilakukan dalam gerakan perlahan, yang dapat menghilangkan tekanan. Kaedah ini dapat membantu meningkatkan kekuatan, keseimbangan, dan mood.

Mengapa semua senaman tidak selamat untuk orang yang menderita hipertiroidisme?

Hipertiroidisme dapat melemahkan keupayaan seseorang untuk bersenam. Masalah lain yang boleh berlaku adalah sesak nafas, peningkatan anaerob, dan otot pernafasan yang lemah. Akibatnya, orang yang menderita hipertiroidisme tidak boleh hanya bersenam kerana masalah dalam metabolisme.

Baca juga: Sekiranya anda menghidap hipertiroidisme, lakukan 3 perkara ini untuk mengatasinya

Sebelum memutuskan untuk bersenam, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu berkaitan dengan jenis senaman yang selamat bagi penghidap hipertiroidisme. Sekiranya terdapat peningkatan kadar metabolisme dan selera makan, hormon perangsang di jantung menjadi sensitif. Di samping itu, perubahan gaya hidup tidak kurang pentingnya agar sistem badan lain tidak terjejas.

Manfaat Bersenam untuk Orang yang Mengidap Hipertiroidisme

Latihan yang betul pastinya memberikan faedah yang tepat juga. Bagi penghidap hipertiroidisme, senaman tidak hanya memberi manfaat kesihatan, tetapi juga dapat membantu melegakan beberapa gejala hipertiroidisme. Inilah pelbagai faedah latihan untuk orang yang menderita hipertiroidisme:

  • Menambah tenaga. Hyperthyroidism boleh membuatkan penderita sering merasa letih. Anda mungkin berfikir bahawa senaman sebenarnya membuat anda lebih letih. Sebenarnya, senaman secara teratur dapat meningkatkan jumlah endorfin yang secara automatik memberikan lebih banyak tenaga.
  • Tidur lebih lena. Hormon tiroid yang meningkat boleh mencetuskan berpeluh berlebihan pada waktu malam. Akibatnya, berpeluh berlebihan boleh mengganggu kualiti tidur. Nah, senaman dapat menghasilkan lebih banyak hormon melatonin, sehingga anda dapat tidur lebih nyenyak di malam hari.
  • Meningkatkan mood. Orang yang menderita hipertiroidisme cenderung kepada tekanan dan juga kemurungan kerana gejala yang timbul. Nah, senaman boleh mencetuskan pembebasan endorfin yang dapat meningkatkan mood.
  • Meningkatkan ketumpatan tulang. Hipertiroidisme juga berisiko menyebabkan kehilangan tulang. Latihan kekuatan dapat membantu mencegah keadaan atau memperbaikinya.
  • Meningkatkan metabolisme. Orang dengan hipertiroidisme cenderung untuk menambah berat badan kerana metabolisme yang sangat cepat. Rawatan yang digabungkan dengan senaman dapat menyokong metabolisme yang lebih terkawal.

Baca juga: Mengalami Gejala Hipertiroid, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Sebagai tambahan kepada petua di atas, anda mungkin memerlukan vitamin dan makanan tambahan untuk meningkatkan sistem imun anda. Sekiranya anda memerlukan makanan tambahan, beli saja di kedai kesihatan . Pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum membeli ubat untuk memastikan ia selamat. Cukup klik, maka ubat yang dipesan akan dihantar terus ke tempat anda. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hyperthyroidism (tiroid yang terlalu aktif).
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Bersenam Dengan Penyakit Tiroid.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found