Kesihatan

9 Kesan Negatif dari Latihan Berlebihan

, Jakarta - Apa-apa yang dilakukan secara berlebihan boleh membawa akibat buruk, termasuk sukan. Dianjurkan agar anda melakukan senaman secara berkala untuk memastikan badan anda sihat dan kuat. Tetapi, jangan juga bersenam secara berlebihan, kerana boleh memberi kesan negatif pada tubuh.

Banyak orang bersenam secara berlebihan sehingga sasaran atau tujuan dapat dicapai dengan cepat. Namun, itu adalah cara yang salah. Melakukan senaman fizikal secara berlebihan akan membuatkan badan menjadi lemas dan berisiko mengalami pelbagai masalah kesihatan. Terdapat kesan jangka panjang dan jangka pendek yang dapat anda rasakan jika anda bersenam secara berlebihan.

Kesan Jangka Pendek

  • Keletihan

Senaman yang berlebihan menjadikan tenaga habis dan badan akan merasa lemah, mual, dan bahkan tidak lagi mempunyai tenaga untuk melakukan aktiviti lain. Sekiranya anda masih terus bersenam, maka anda boleh mengalami sindrom keletihan kronik.

  • Sakit otot

Bersenam terlalu lama tentu akan membuat otot-otot di badan terasa sakit. Sendi, tulang, dan beberapa bahagian badan akan terasa sakit, bahkan cedera jika ada otot yang terlalu banyak digunakan. Oleh itu, sama ada anda memilih kardio atau mengangkat berat, pastikan anda memberi masa badan anda untuk berehat sehingga dapat pulih.

  • Sakit belakang

Terutama jika anda melakukan sukan yang melibatkan banyak otot punggung, seperti mengangkat berat, tempat duduk , dll., akan memberi banyak tekanan pada tulang belakang, menyebabkan sakit belakang.

  • Insomnia

Latihan yang dilakukan dalam had normal berguna untuk mengatasi insomnia. Walau bagaimanapun, senaman yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan anda menghadapi masalah tidur dan insomnia. Berolahraga terlalu banyak memberi tekanan kepada tubuh dan menjadikannya menghasilkan kortisol berlebihan sehingga anda tidak merasa mengantuk dan sukar untuk berehat, apalagi tidur.

Kesan Jangka Panjang

  • Kelemahan Sistem Imun

Tubuh akan pulih dari keletihan selepas bersenam ketika anda berehat pada waktu malam. Tetapi, jika anda ketagihan bersenam yang akhirnya menyebabkan sukar tidur pada waktu malam, maka lama kelamaan sistem imun anda akan merosot. Akibatnya, anda mudah diserang batuk, sakit kepala, demam, dan penyakit yang lebih teruk lagi.

  • Osteoartritis

Juga dikenali sebagai penyakit degenerasi sendi, osteoartritis menyebabkan pembengkakan sendi di dalam badan. Salah satu faktor yang menyebabkan masalah kesihatan ini adalah terlalu banyak bersenam.

  • Tidak Baik Untuk Kesihatan Jantung

Berdasarkan kajian oleh saintis dari Jerman, senaman intensiti tinggi dapat meningkatkan risiko kematian akibat serangan jantung atau strok strok pada orang yang mempunyai penyakit jantung. Selain itu, senaman yang berlebihan juga dapat melemahkan jantung anda. Sekiranya anda tidak mengimbangi dengan mengambil nutrien yang mencukupi, anda berisiko mengalami kegagalan jantung.

  • Gangguan Menstruasi

Khusus untuk wanita, badan yang letih setelah melakukan senaman yang berlebihan boleh mengganggu kitaran haid. Sekiranya ini berterusan untuk jangka masa yang panjang, tidak mustahil risiko kemandulan meningkat.

  • Gangguan Seksual pada Lelaki

Khusus untuk lelaki, senaman yang terlalu kuat boleh mencetuskan hipogonadisme, iaitu keadaan apabila hormon seks yang dihasilkan oleh kelenjar seks berada di bawah jumlah normal. Akibatnya, lelaki akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan ereksi, hingga kemandulan kerana testis tidak dapat menghasilkan sperma yang cukup. Keletihan badan akibat senaman yang berlebihan juga dapat mengurangkan rangsangan seksual lelaki.

Jadi, anda harus melakukan senaman dalam had normal, misalnya selama 15 minit, 30 minit, atau satu jam setiap hari, atau tiga kali seminggu. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan kerana melakukan senaman yang berlebihan, anda boleh menghubungi doktor anda dan meminta nasihat kesihatan melalui aplikasi tersebut . Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Kekal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found