Kesihatan

Loya tiba-tiba? Ini adalah rawatan semula jadi yang boleh dilakukan

, Jakarta - Mual selalu identik dengan pengalaman yang tidak menyenangkan, kerana ia menimbulkan sensasi yang tidak selesa di perut dan kepala yang sering disertai muntah. Sebenarnya, loya adalah mekanisme pertahanan diri, apabila terdapat sesuatu yang tidak selesa di dalam perut, atau perkara lain seperti sakit bergerak, tekanan, dan kegelisahan.

Sama seperti kelaparan memberitahu anda untuk makan segera kerana badan anda memerlukan makanan, dalam beberapa keadaan loya juga merupakan isyarat yang diberikan oleh badan untuk segera mengosongkan perut kerana ada perkara yang boleh mengganggu. Itulah sebabnya mengapa anda kadang-kadang berasa lega dan lebih selesa selepas muntah, bukan?

Baca juga: Mual Selepas Makan, Mengapa?

Dalam beberapa kes, loya juga boleh menjadi tanda pelbagai penyakit yang kesannya boleh menyebabkan komplikasi teruk, jika tidak dirawat. Sekiranya anda mengalami loya dan muntah dengan kekerapan yang terlalu kerap, segera muat turun permohonan dan mengadakan perbincangan dengan doktor berbual , atau buat janji temu dengan doktor di hospital untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Tetapi kadang-kadang, loya juga boleh muncul secara tiba-tiba ketika gugup atau stres, seperti pergi ke wawancara kerja. Sekiranya dalam keadaan yang mustahil untuk muntah, satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan ialah menahan dan mengurangkan loya yang muncul.

Nah, untuk mengurangkan dan mengatasi loya, ada beberapa cara mudah dan semula jadi yang boleh anda lakukan, anda tahu. Berikut adalah beberapa ubat semula jadi untuk mual yang boleh anda cuba ketika mual menyerang:

1. Minum Air Halia

Bahan semula jadi yang paling kuat untuk menghilangkan loya adalah halia. Zat yang disebut gingerol dalam rempah ini dapat mengurangkan serotonin, yang merupakan neurokimia utama yang boleh mencetuskan rasa mual. Khasiat halia bukan sahaja menghilangkan rasa mual kerana pening atau gangguan pencernaan, tetapi juga mual yang disebabkan oleh sakit pagi pada wanita hamil.

Baca juga: Mual Semasa Kehamilan? Atasi Dengan Cara Ini!

Untuk mengatasi rasa mual, rebus sepotong halia yang telah dihancurkan dalam 2 cawan air hingga mendidih dan berbau wangi. Kemudian biarkan hingga suam dan minum. Sekiranya anda menginginkannya lebih sedap, anda boleh menambahkan gula merah sebagai pemanis.

2. Melihat ke kejauhan

Salah satu faktor yang boleh mencetuskan loya adalah kehilangan titik rujukan luaran ketika badan bergerak. Itulah sebabnya orang sering merasa mual ketika membaca di kereta atau kapal yang bergerak.

Oleh itu, cara lain untuk mengatasi rasa mual adalah dengan melihat dari jauh. Lihat dan fokus pada objek yang jauh untuk seketika, seperti langit atau pokok di kejauhan. Mual yang anda rasakan akan beransur pulih hanya dalam beberapa minit.

Baca juga: Mual Selepas Bersenam? 4 Sebab dan Cara Mengatasinya

3. Cuba Rawatan Akupresur

Sama seperti akupunktur, akupresur adalah teknik perubatan tradisional Cina. Perbezaannya adalah, rawatan akupresur tidak menggunakan jarum. Manfaat rawatan ini dipercayai sejak lama, dalam meningkatkan peredaran darah, merangsang sistem saraf, dan membuat tubuh lebih santai.

Itulah sebabnya akupresur dapat menjadi penyelesaian yang berkesan untuk mual, terutama yang disebabkan oleh tekanan. Dalam praktiknya, akupresur dilakukan dengan memberi tekanan pada bahagian badan tertentu. Tekanan dapat diberikan menggunakan siku, tangan, atau alat bantu khas.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses 2019. 3 Penyembuhan Semula jadi yang Mengejutkan untuk Mual, Menurut Doktor.