Kesihatan

Apakah Tahap Kolesterol Normal Semasa Berpuasa?

, Jakarta - Bagi umat Islam yang ingin berpuasa, perhatikan kadar kolesterol normal sementara puasa itu penting dilakukan. Kerana jika anda makan makanan pada waktu subuh dan berbuka secara sembarangan, ia dapat meningkatkan kadar kolesterol dan meningkatkan risiko penyakit berbahaya.

Beberapa penyakit yang boleh timbul ketika makan terlalu banyak makanan yang tinggi kolesterol adalah gangguan peredaran darah, strok, dan bahkan penyakit jantung. Salah satu usaha untuk mencegahnya adalah dengan mengetahui dan mengawal tahap kolesterol normal dalam badan.

Baca juga: Ini adalah had normal untuk kadar kolesterol bagi wanita

Tahap Kolesterol Normal

Tahap kolesterol yang sihat tidak jauh berbeza untuk orang dewasa pada umumnya. Variasi tahap yang disyorkan cenderung berubah kerana keadaan dan pertimbangan kesihatan yang lain.

Berikut ini mengehadkan tahap kolesterol normal untuk orang dewasa:

  • Tahap kolesterol total kurang dari 200 miligram per desiliter (mg / dL) dianggap disyorkan untuk orang dewasa. Tahap antara 200 dan 239 mg / dL dianggap tinggi batas dan bacaan 240 mg / dL ke atas dianggap tinggi.
  • Nilaikan Lipoprotein Ketumpatan Rendah (HDL) mestilah kurang daripada 100 mg / dL. Tahap 100 hingga 129 mg / dL boleh diterima untuk orang yang tidak mempunyai masalah kesihatan, tetapi mungkin lebih membimbangkan mereka yang mempunyai penyakit jantung atau faktor risiko penyakit jantung. Bacaan 130 hingga 159 mg / dL tinggi batas dan 160 hingga 189 mg / dL tinggi. Bacaan 190 mg / dL atau lebih tinggi dianggap sangat tinggi.
  • Tahap Lipoprotein Ketumpatan Tinggi (HDL) harus disimpan lebih tinggi. Bacaan kurang daripada 40 mg / dL dianggap sebagai faktor risiko utama penyakit jantung. Bacaan dari 41 mg / dL hingga 59 mg / dL dianggap rendah sempadan. Bacaan optimum untuk tahap HDL ialah 60 mg / dL atau lebih tinggi.
  • Tahap trigliserida normal kurang dari 150 mg / dl, dan termasuk dalam kategori tinggi jika tahap mencapai 200 mg / dl atau lebih.

Baca juga: Ini adalah had normal untuk tahap kolesterol bagi lelaki

Kepentingan Memeriksa Kolesterol

Penting bagi seseorang untuk memeriksa tahap kolesterol baik dan kolesterol jahat dalam badan. Ini adalah salah satu langkah untuk mencegah penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan strok. Biasanya, tahap kolesterol dalam darah diukur sekurang-kurangnya sekali setiap lima tahun pada orang yang berusia lebih dari 20 tahun.

Sebenarnya tidak ada tanda-tanda atau gejala khas yang disebabkan jika seseorang mempunyai kadar kolesterol melebihi normal. Memeriksa kadar kolesterol dalam badan adalah satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada seseorang mempunyai tahap kolesterol tinggi atau masih dalam had normal. Oleh itu, disarankan untuk melakukan pemeriksaan profil lipid secara rutin untuk mencegah perkembangan penyakit kronik yang boleh disebabkan oleh peningkatan kadar kolesterol dalam tubuh.

Sekarang anda juga dapat memeriksa kadar kolesterol dalam darah di hospital melalui . Anda boleh memilih waktu dan lokasi pemeriksaan dengan mudah. Dengan cara ini, anda dapat menyesuaikan dengan jadual anda.

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit

Memahami Perbezaan Antara Kolesterol Baik dan Kolesterol jahat

Kolesterol dalam bentuk lipoprotein akan bergerak melalui aliran darah. Bahagian luar lipoprotein terbuat dari protein, sementara bahagian dalamnya terbuat dari lemak. Kolesterol baik dan kolesterol jahat adalah dua jenis lipoprotein yang membawa kolesterol ke seluruh badan. Inilah perbezaan antara keduanya:

  • Kolesterol baik atau Lipoprotein Ketumpatan Tinggi (HDL). Kolesterol baik ini akan membawa kolesterol dari badan kembali ke hati. Kemudian, hati akan memecah bahan-bahan ini dan menghilangkannya dari badan.
  • Kolesterol jahat atau Lipoprotein Ketumpatan Rendah (HDL). Apabila kolesterol jahat menumpuk, arteri yang membawa darah dari jantung ke seluruh badan tersumbat. Keadaan ini boleh menyebabkan penyakit jantung atau strok.
Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Kolesterol.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tahap Kolesterol yang Disarankan mengikut Umur.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Tahap Kolesterol Saya Pada Umur Saya?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found