Kesihatan

7 Cara Mengatasi Pengeluaran Susu Yang Berlebihan

, Jakarta - Sebilangan besar ibu baru bimbang bayi mereka tidak akan mendapat cukup susu kerana pengeluaran susu tidak mencukupi. Namun, ada sebilangan ibu yang mempunyai susu berlebihan pada minggu pertama setelah melahirkan. Aliran susu yang cukup berat dan sukar dikawal boleh membuat bayi tersedak atau sukar bernafas ketika menyusu. Pengeluaran susu yang berlebihan juga boleh menyebabkan kebocoran, menjadikan ibu gelisah dan tidak selesa, terutamanya jika bocor ketika ibu aktif di luar rumah.

Tubuh ibu dapat menghasilkan susu ibu secara semula jadi dalam kuantiti yang banyak sejak awal penyusuan. Tetapi secara beransur-ansur, sistem bekalan dan pengeluaran susu ibu akan menyesuaikan diri dari semasa ke semasa. Lama kelamaan, susu yang keluar akan menyesuaikan dengan keperluan bayi dan tidak akan keluar secara berlebihan.

Lebihan pengeluaran susu ini juga dikenali sebagai hiperlaktasi. Hiperlaktasi bermaksud bahawa badan anda menghasilkan lebih banyak susu daripada keperluan bayi anda. Keadaan hiperlaktasi dapat dicirikan oleh pembebasan susu ibu dengan banyak tanpa rangsangan, seperti dipam atau dihisap oleh si kecil. Hiperlaktasi boleh berlaku apabila ibu mempunyai bilangan alveoli atau kelenjar susu ibu) melebihi 100,000 - 300,000 setiap payudara.

Salah satu cara untuk mengatasi pengeluaran susu berlebihan adalah dengan selalu menggunakan tuala untuk mengeringkan payudara ibu dan bayi semasa menyusu. Sebagai tambahan, ibu dapat mengatasi pengeluaran susu berlebihan dengan cara berikut:

  1. Sekiranya bayi anda terengah-engah semasa menyusu, cubalah menghentikan penyusuan sementara. Apabila aliran susu yang keluar menjadi perlahan dan bayi tidak lagi terengah-engah, ibu dapat menyusu semula.
  2. Semasa menyusu, lebih baik mengurut lembut areola ibu untuk mengawal aliran susu. Areola adalah kawasan gelap di sekitar puting yang boleh melebar dan berubah menjadi lebih gelap pada masa kehamilan.
  3. Mengatasi pengeluaran susu yang berlebihan juga dapat dilakukan dengan menjaga bayi ibu dalam keadaan duduk. Terdapat sebilangan bayi yang akan membiarkan susu keluar dari mulut mereka untuk mengelakkan tersedak.
  4. Sebelum menyusu, anda harus menyatakan susu sebentar dengan kelajuan rendah. Kemudian simpan dalam bekas botol. Ini supaya pengaliran susu ibu tidak terlalu berat sehingga bayi tidak terbeban dan tersedak oleh susu. Sekiranya anda merasakan bahawa kelajuannya mulai menurun, mulailah menyusukan bayi anda semula.
  5. Cuba menyusui dengan hanya satu payudara pada satu masa. Elakkan bergerak. Dengan cara ini, susu ibu di satu sisi payudara akan lebih banyak disalirkan dan bayi tidak akan dibanjiri dengan menukar sebelah.
  6. Cuba menyusui sebelum bayi anda lapar atau sebelum waktu makan yang biasa. Apabila si kecil lapar, penghisapnya lebih kuat dan cepat sehingga dapat merangsang lebih banyak susu. Menghisap lembut dan perlahan dapat meminimumkan jumlah aliran susu.
  7. Ibu juga boleh berusaha meletakkan bayi yang duduk menghadap ibu, dan ibu bersandar sedikit ke belakang. Kedudukan ini dapat melambatkan aliran susu. Sebagai alternatif, cubalah menyusui dengan berbaring di sebelah anda sambil meletakkan tuala atau kain di bawah payudara anda sehingga dapat menangkap titisan susu.

(Baca juga: Mitos Tentang Ibu Menyusui Yang Harus Tahu Ibu Bapa)

Sekiranya ibu mengalami hiperlaktasi, jangan berfikir untuk mengurangkan pengambilan cecair ibu. Mengurangkan minum tidak akan menyebabkan ibu kurang menghasilkan susu, tetapi sebenarnya boleh menyebabkan masalah kepada kesihatan ibu. Sekiranya anda bimbang tentang perkara ini, anda boleh menghubungi doktor anda untuk mendapatkan bantuan dan nasihat.

Anda boleh bertanya terus kepada doktor di . Melalui aplikasi kesihatan ini, ibu dapat berkomunikasi dengan doktor pakar atau dipercayai untuk membincangkan sebarang masalah kesihatan termasuk hiperlaktasi melalui ciri tersebut Berbual , Suara / Panggilan video dalam perkhidmatan Hubungi Doktor. Ibu juga boleh membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin melalui perkhidmatan ini Penghantaran Farmasi siapa yang akan menghantar pesanan anda dalam masa tidak lebih dari satu jam.

Di samping itu, ibu boleh melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke lokasi tujuan melalui perkhidmatan Makmal Perkhidmatan . Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Bagaimana, cukup lengkap bukan? Apa tunggu lagi, ayuh muat turun aplikasi di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga : Ibu Baru Jangan Takut Menyusui, Ikuti Langkah Ini