Kesihatan

Tekanan Boleh Menyebabkan Kenaikan Asid Perut, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami simptom refluks asid pada waktu terburuk? Contohnya, semasa temu duga kerja atau sebelum melamar kekasih. Sebilangan besar orang yang mengalami refluks asid mungkin perlu mengelakkan makanan pedas dan jus oren semasa sarapan. Walau bagaimanapun, satu lagi sebab yang mungkin tidak anda ketahui adalah bahawa tekanan juga menjadi pencetus kenaikan asid perut.

Orang yang mengalami tekanan berkaitan dengan pekerjaan lebih berisiko mengalami gejala refluks asid. Orang yang mengaku mengalami gangguan tekanan kerja dua kali lebih mungkin mengalami refluks asid daripada mereka yang mengaku berpuas hati dengan pekerjaan yang mereka lakukan. Sementara itu, kebanyakan orang yang mengalami refluks asid melaporkan tekanan sebagai faktor terbesar yang memburukkan lagi gejala, walaupun semasa minum ubat.

Adakah Tekanan Membuat Asid Perut Naik?

Boleh diperdebatkan sama ada tekanan sebenarnya meningkatkan pengeluaran asid perut atau secara fizikal menjadikan asid perut menjadi lebih teruk. Hanya apabila tekanan berlaku, seseorang menjadi lebih sensitif terhadap sejumlah kecil asid di esofagus dan sensitif terhadap pendedahan asid.

Baca juga: Bukan Hanya Mag, Ini Menyebabkan Asid Perut Naik

Orang dengan refluks asid yang disebabkan oleh kegelisahan dan tekanan mengakui mengalami gejala yang lebih menyakitkan yang berkaitan dengan refluks asid, tetapi tidak ada yang menunjukkan peningkatan asid perut. Dengan kata lain, walaupun secara konsisten mengaku merasa lebih tidak selesa, para saintis tidak menemui peningkatan jumlah asid yang dihasilkan.

Para penyelidik berteori bahawa tekanan boleh menyebabkan perubahan pada otak yang mencetuskan reseptor kesakitan, menjadikan seseorang secara fizikal lebih sensitif terhadap sedikit peningkatan kadar asid. Tekanan juga dapat menguras pengeluaran zat yang disebut prostaglandin, yang biasanya melindungi perut dari kesan asid. Ini dapat meningkatkan persepsi seseorang terhadap ketidakselesaan.

Tekanan ditambah dengan keletihan, boleh menyebabkan lebih banyak perubahan badan yang menyebabkan peningkatan asid perut. Tidak kira apa yang sebenarnya berlaku di otak dan badan, mereka yang mengalami simptom refluks asid biasanya mengetahui bahawa tekanan boleh membuat mereka merasa tidak selesa. Itulah pentingnya mengamalkan gaya hidup sihat.

Baca juga: 7 Makanan Sihat untuk Orang yang Mengidap Asid Perut

Perlu Menguruskan Tekanan

Mengamalkan teknik khas untuk mengurus tekanan dalam kehidupan perlu dilakukan untuk membantu mengurangkan risiko keadaan seperti refluks asid, penyakit jantung, strok, obesiti, sindrom usus yang mudah marah, dan kemurungan. Lebih baik anda mengatasi tekanan, semakin baik anda akan merasa.

  • Sukan. Senaman dapat membantu mengendurkan otot yang tegang, menjauhkan anda dari tugas pejabat yang tertekan dan melepaskan hormon semula jadi yang terasa baik. Bersenam juga dapat membantu menurunkan berat badan dan dapat mengurangkan tekanan pada perut anda.

  • Elakkan makanan yang menyebabkan asid perut meningkat. Perkara ini sangat penting jika anda mengalami tekanan, kerana seseorang cenderung lebih peka terhadap makanan yang mencetuskan refluks asid, seperti coklat, kafein, jus buah dan oren, tomato, makanan pedas, dan makanan berlemak.

  • Cukup tidur. Tekanan dan tidur membentuk kitaran. Tidur adalah penghilang tekanan semula jadi dan mengurangkan tekanan boleh menyebabkan tidur lebih lena. Untuk mengelakkan gejala refluks asid semasa tidur siang, pastikan kepala anda lebih tinggi daripada perut.

  • Amalkan teknik relaksasi. Cuba latihan relaksasi berpandu, seperti yoga, tai chi, atau mendengar muzik yang tenang.

  • Belajar untuk mengatakan tidak. Utamakan aktiviti yang mesti dilakukan. Tidak mengapa menolak perkara yang tidak tinggi dalam senarai keutamaan anda.

  • Ketawa. Cuba tonton filem lucu, seperti komedi atau komedi berdiri . Atau melepak dengan rakan. Ketawa adalah salah satu penghilang tekanan semula jadi yang terbaik.

Baca juga: Corak Pemakanan Sihat untuk Mencegah Kekambuhan Asid Perut

Lebih baik tidak didiagnosis sendiri , ya jika mengalami masalah kesihatan! Bercakap dengan doktor di untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Tanpa kerumitan, komunikasi dengan doktor dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah Tekanan Menyebabkan Refluks Asid?