Kesihatan

Mitos atau Fakta, Air Rendam Ketumbar Dapat Menghilangkan Rambut Beruban

"Kelabu sering muncul di kepala, seiring bertambahnya usia. Namun, tidak semua orang cukup yakin untuk melepaskannya. Oleh itu, terdapat banyak cara untuk mencegah pertumbuhan dan bahkan menghilangkan uban. Salah satunya dipercayai dengan memakan air rendaman ketumbar. "

, Jakarta - Ketumbar tidak hanya dikenal sebagai penambah rasa, tetapi juga memiliki manfaat kesihatan. Katanya, pengambilan air rendaman ketumbar secara teratur dapat menjadikan tubuh lebih sihat dan bermanfaat untuk pertumbuhan rambut. Ada yang mengatakan bahawa ramuan semula jadi ini dapat membantu menghilangkan uban. Adakah betul?

Sebelum ini, harap maklum, uban, alias rambut putih, biasanya muncul secara semula jadi. Rambut kelabu biasanya muncul seiring bertambahnya usia. Ini kerana sel pigmen di folikel rambut yang berperanan memberi warna secara beransur-ansur mati. Ini kemudian menjadikan bilangan sel pigmen di folikel menjadi lebih sedikit dan tidak lagi mengandungi melanin. Hasilnya, rambut yang tumbuh menjadi lebih telus, kelihatan kelabu atau putih. Rambut ini dikenali sebagai uban. Selain usia, keadaan kesihatan tertentu juga boleh menyebabkan uban.

Baca juga: Rambut Kelabu tumbuh Lebih Awal, Apa Tanda?

Ketumbar untuk Mencegah Pertumbuhan Rambut Kelabu

Ketumbar dikatakan dapat menghilangkan uban, alias rambut putih. Sebenarnya tidak menghilangkan, tetapi mencegah pertumbuhan uban. Pengambilan air rendaman ketumbar secara berkala dikatakan bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Salah satunya adalah kesihatan rambut. Ramuan semula jadi ini dipercayai menjadikan rambut tumbuh lebih kuat, lebih tebal, mencegah keguguran rambut, dan mencegah pertumbuhan uban.

Ini berlaku kerana kandungan bahan ini. Ketumbar mengandungi banyak vitamin, seperti vitamin K, C, dan A. Semua ramuan ini sebenarnya dapat membantu pertumbuhan rambut yang lebih sihat dan cantik. Pengambilan air ketumbar juga dapat mengurangkan masalah keguguran rambut.

Untuk mendapatkan faedah ini, cubalah minum air ketumbar setiap pagi. Cara membuatnya adalah dengan mencampurkan satu sudu ketumbar dalam segelas air. Kemudian, biarkan atau rendam semalaman. Kemudian, minum air rendaman pada waktu pagi.

Baca juga: Berikut adalah 6 kebaikan ketumbar yang perlu anda ketahui

Selain baik untuk kesihatan rambut, ramuan yang satu ini juga dikatakan mempunyai manfaat untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Terdapat beberapa faedah kesihatan yang dapat diperoleh dari pengambilan air rendaman ketumbar setiap hari, termasuk:

  1. Meningkatkan Kekebalan

Khasiat ramuan ini yang paling terkenal ialah meningkatkan sistem ketahanan badan alias kekebalan. Kandungan antioksidan bahan ini dapat membantu menangkis kesan buruk dari pendedahan radikal bebas. Sistem ketahanan badan yang terjaga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit.

  1. Baik untuk Pencernaan

Mengkonsumsi segelas air rendam ketumbar setiap pagi dapat memberi manfaat untuk kesihatan pencernaan. Bukan hanya itu, air rendaman juga dapat meningkatkan metabolisme badan. Orang yang sedang menjalani diet mungkin dapat mencuba memakannya, kerana pencernaan dan metabolisme yang lancar dapat membantu program penurunan berat badan.

  1. Kulit Lebih Sihat

Ramuan semulajadi ini juga dapat membantu merawat jerawat, masalah pigmen, dan menjadikan kulit lebih sihat. Sebabnya, ketumbar mempunyai antibakteria dan kaya dengan kandungan zat besi.

  1. Membuang Toksin Badan

Bahan buangan pencernaan dan aktiviti harian boleh mencetuskan penumpukan toksin dalam badan. Sekiranya tidak diperiksa, ini boleh mengganggu keadaan kesihatan badan secara keseluruhan. Minum air ketumbar adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk membantu proses membuang toksin dalam badan atau detoksifikasi.

Baca juga: Mempunyai Manfaat, Bahaya Ketumbar Dimakan oleh 5 Orang Ini

Selain minum air rendam ketumbar, cara lain yang dapat digunakan untuk menjaga kesihatan adalah dengan menerapkan gaya hidup yang sihat. Juga lengkap dengan penggunaan multivitamin tambahan. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh membeli vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar segera ke rumah anda. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Berita Times Now. Diakses pada tahun 2021. Berat badan, kulit dan rambut yang sihat - Apa faedah minum air ketumbar sebagai ritual pagi?
Nakita. Diakses pada tahun 2021. Minum Air Merendam Ketumbar secara Berkala Berkesan untuk Menghilangkan Rambut Kelabu secara Kekal, Inilah Caranya.
Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Mengapa rambut menjadi kelabu?