Kesihatan

4 Faedah Tai Chi untuk Nafas

, Jakarta - Mirip dengan yoga, Tai Chi Ia juga merupakan bentuk latihan meditasi yang sangat baik untuk latihan bernafas. Dengan senaman yang lembut, anggun, perlahan, dan teratur Tai Chi mengajar teknik pernafasan yang sangat bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan dan melegakan penyakit pernafasan.

Apa itu Nafas Tai Chi?

Terdapat dua jenis pernafasan, iaitu pernafasan perut atau diafragma dan pernafasan dada. Orang bernafas secara amnya menggunakan pernafasan dada. Ciri-ciri dapat dilihat dari tulang rusuk yang diangkat dan dada mengembang ketika menghirup, dan tulang rusuk ke bawah dan dada runtuh ketika menghembus nafas. Sementara ciri-ciri pernafasan perut dilihat dari perut mengembang dan diafragma menguncup ke bawah ketika menghirup, serta perut menguncup dan diafragma melengkung ke atas ketika menghembus nafas.

Nafas Tai Chi bukan jenis pernafasan di luar pernafasan dada dan perut, tetapi nafas Tai Chi menekankan prinsip bagaimana kedua-dua jenis pernafasan harus dilakukan. Nafas Tai Chi melatih supaya pernafasan dapat dilakukan dengan prinsip semula jadi, panjang, dalam dan berirama. mengikut Tai Chi , pernafasan dada dan perut sama baiknya. Nafas dada lebih bermanfaat untuk keseimbangan badan, dan nafas perut lebih berkesan untuk keseimbangan mental. Namun, sekiranya kedua-dua jenis pernafasan tersebut dijalankan dengan prinsip bernafas Tai Chi , maka dapat memberikan manfaat yang optimum untuk kesihatan.

Prinsip pernafasan Tai Chi :

  • secara semula jadi . Setiap orang bernafas secara semula jadi, iaitu, menyedut dan menghembus nafas ( Hembus nafas ). Lakukan pernafasan ini seperti biasa, tanpa dipegang atau dimainkan.
  • Panjang dan dalam . Anda hanya perlu bernafas secara semula jadi, tetapi untuk waktu yang lebih lama daripada yang biasa anda lakukan setiap hari. Inilah maksudnya bernafas dalam dan dalam.
  • Berirama . Apa yang dimaksud dengan pernafasan berirama adalah menyesuaikan waktu yang diperlukan untuk bernafas dengan waktu yang diperlukan untuk menghembuskan nafas. Jadi, jika anda memerlukan 10 saat untuk menarik nafas, anda juga harus menghembuskan nafas selama 10 saat.

Faedah Nafas Tai Chi

Walaupun nampak remeh, tapi berlatih bernafas Tai Chi terbukti memberikan sejumlah faedah:

  1. Paru-paru yang Sihat

Bernafas dengan prinsip bernafas Tai Chi Ia tidak hanya akan menyuburkan paru-paru, tetapi juga memungkinkan paru-paru mengoptimumkan fungsinya, sehingga mereka dapat mencapai kemampuan vital mereka sepenuhnya. Oleh itu, akan ada lebih banyak oksigen yang dapat diikat oleh hemaglobin dalam darah, sehingga metabolisme dalam badan anda akan lebih lancar. Peredaran darah dan cecair yang lancar di dalam badan berkat nafas Tai Chi juga boleh menjadikan rambut anda tumbuh subur dan berkilau dan kulit menjadi berseri.

  1. Melegakan tekanan

Semasa berlatih Tai Chi , anda dapat memfokuskan fikiran atau meditasi dengan melakukan pergerakan lembut, perlahan dan berirama sambil mengamalkan prinsip bernafas Tai Chi . Kesannya, badan dan fikiran anda akan tenang dan tekanan akan reda.

  1. Melegakan Asma

Teknik pernafasan Tai Chi Ini membolehkan anda bernafas secara maksimum untuk waktu yang lama, sehingga otot pernafasan lain, seperti otot leher, juga akan berfungsi. Bagi penghidap asma, senaman pernafasan ini berguna untuk melegakan asma.

  1. Menjadikan awet muda

Pada tahun 2015, penyelidik mendapati bahawa sukarelawan yang turut serta Tai Chi mempunyai jumlah sel CD 34+ yang jauh lebih tinggi daripada kumpulan sukarelawan yang sama sekali tidak bersenam. Oleh itu, Tai Chi terbukti berguna untuk menjaga kulit awet muda, kerana CD 34+ adalah sel yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan sel baru dan pembaharuan sel di dalam badan.

Itulah faedah berlatih bernafas dengan mengikuti sukan Tai Chi . Sekiranya anda mengalami masalah pernafasan, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Kini anda juga boleh melakukan ujian kesihatan melalui ciri tersebut Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi Sekiranya anda memerlukan vitamin atau produk kesihatan tertentu, anda tidak perlu lagi bersusah payah meninggalkan rumah. Kekal pesanan melalui dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.