Kesihatan

Adakah benar bahawa memakai coli ketika tidur adalah berbahaya?

Jakarta - Anda mungkin pernah mendengar khabar angin mengenai kesan memakai coli ketika tidur pada waktu malam. Khabar angin menimbulkan rasa ngeri, katanya memakai bra ketika tidur boleh menyebabkan barah payudara. Masalahnya, apakah kebenaran seperti itu?

Secara amnya, alasan wanita melakukan kebiasaan ini adalah untuk memastikan payudara mereka bulat dan kencang. Namun, menurut para pakar, memakai coli ketika tidur tidak memberi kesan yang baik untuk mengekalkan ketegasan payudara. Kerana, kesan graviti mendorong payudara ke arah dada, bukan ke arah kaki. Dengan kata lain, tabiat ini tidak akan membuatkan payudara tidak kendur. Kerana dipengaruhi oleh banyak faktor seperti graviti, penyusuan, waktu, dan kehamilan.

Lalu, apa kesan memakai coli ketika tidur?

(Baca juga: 3 Cara Mengatasi Masalah Payudara Kendur)

Gelisah Hingga Kanser Payudara

Kerana tidur sangat bermanfaat untuk kesihatan dan diperlukan oleh tubuh, anda harus mendapatkan tidur yang berkualiti. Untuk mendapatkan tidur nyenyak tentunya keadaan badan mesti terasa selesa. Oleh itu, para pakar tidak jemu mengingatkan anda untuk selalu memakai pakaian longgar atau menanggalkan pakaian ketika tidur.

Lancarkan hidup bersemangat, Menurut pakar, memakai coli ketika tidur dapat mengurangkan kualiti tidur. Bra yang terlalu ketat dan ketat (yang biasanya digunakan pada siang hari), akan menjadikan tidur tidak selesa. Jadi, tidak jarang bagi banyak wanita mengalami kegelisahan ketika tidur ketika memakai coli jenis ini. Bukan hanya itu, coli yang terlalu ketat akan menyukarkan payudara untuk "bernafas".

Sebenarnya ada coli yang direka khas untuk tidur agar kulit tetap 'bernafas'. Biasanya, bahan itu diperbuat daripada nilon atau kapas. Walau bagaimanapun, jika anda memakai coli yang terlalu ketat, peluh dan kelembapan akan kekal dalam coli. Nah, inilah yang boleh menyebabkan masalah kulit. Contohnya, gatal atau dalam kes yang melampau boleh menyebabkan luka.

(Baca juga: 5 Makanan yang Diperlukan Payudara Sihat)

Nah, kesan memakai coli ketika tidur adalah yang paling merisaukan wanita yang berkaitan dengan barah payudara. Kata-kata pakar dalam buku Berpakaian Untuk Membunuh: Hubungan Antara Kanser Payudara dan Bra Masa terbaik untuk merehatkan payudara adalah ketika anda tidur tanpa memakai coli. Pakar itu mengatakan, jika wanita ingin mengelakkan barah payudara, mereka harus memakai coli dalam waktu sesingkat mungkin. Kurang daripada 12 jam sehari akan menjadi lebih baik.

Tidak Terbukti Secara Ilmiah

Nah, menurut para pakar, khabar angin mengenai bra dan barah payudara yang membuat anda gelisah bermula dari kemunculan buku Berpakaian Untuk Membunuh diterbitkan pada tahun 1995. Pendek kata, penulis mengatakan bahawa kebiasaan memakai coli setiap hari dapat meningkatkan risiko barah payudara. Sebabnya ialah bra menekan sistem limfa yang memerangkap toksin dalam badan.

Namun, di sisi lain tidak pernah ada penyelidikan saintifik yang mendakwa ini. Lancarkan Huffington Post, kata seorang profesor dari Fellowship Pembedahan Kanser Payudara , di NYU Pusat Perubatan Langone , tidak ada bukti yang menyatakan bahawa tidur dengan coli adalah berbahaya. Pakar mengatakan, bagaimana atau kapan memakai coli tidak ada kaitan dengan barah payudara.

Terdapat juga kajian tahun 2014 di Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson di Seattle, Amerika Syarikat, yang bersetuju dengan pakar di atas. Hasil kajian mendapati bahawa tidak ada hubungan antara memakai bra dan peningkatan risiko barah payudara.

Di samping itu, para penyelidik juga tidak mendapat faedah sebenar daripada memakai coli ketika tidur pada waktu malam. Mereka mengatakan bahawa kebiasaan itu tidak akan membuat payudara jadi kendur, seperti yang ditakuti oleh kebanyakan wanita.

Nah, walaupun memakai coli ketika tidur tidak berbahaya, tetapi bagi anda yang masih mahu memakainya, disarankan untuk memakai coli lembut tanpa wayar. Sebabnya, coli yang terlalu ketat boleh merengsakan payudara dan menjadikan tidur tidak selesa.

Bagi anda wanita yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesan memakai coli ketika tidur, anda boleh kamu tahu hubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan mengenainya . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.