Kesihatan

9 Faktor Yang Menyebabkan Hydrocephalus

Jakarta - Hydrocephalus sering menjadi keadaan yang ditakuti oleh ibu bapa, kerana sering menyerang bayi dan anak-anak. Walau bagaimanapun, keadaan ini sebenarnya boleh berlaku pada orang dewasa. Seperti namanya, hidrosefalus berlaku apabila cairan serebrospinal (serebrospinal) mempunyai tahap yang berlebihan.

Akibatnya, lebihan cairan membuat kepala tampak membesar. Sekiranya tidak dirawat, hidrosefalus boleh menyebabkan komplikasi serius. Jadi, apakah faktor yang menyebabkan hidrosefalus? Ayuh, lihat perbincangan penuh!

Baca juga: Inilah yang berlaku di kepala yang terkena hidrosefalus

Pelbagai Faktor Penyebab Hydrocephalus yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan hidrosefalus. Sama ada itu berlaku semasa kehamilan, atau selepas bayi dilahirkan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 1. Dilahirkan sebelum waktunya. Ini dapat meningkatkan risiko pendarahan serebrum yang menyebabkan hidrosefalus.
 2. Gangguan perkembangan janin, seperti kelainan tulang belakang.
 3. Jangkitan yang berlaku di rahim semasa mengandung, sehingga mencetuskan keradangan tisu otak pada janin.
 4. Jangkitan virus semasa kehamilan, seperti Cytomegalovirus (CMV), Rubella (campak Jerman), gondong, sifilis, dan toksoplasmosis.
 5. Perkembangan sistem saraf pusat yang tidak normal.
 6. Terdapat ketulan atau ketumbuhan pada tulang belakang atau otak.
 7. Jangkitan sistem saraf pusat.
 8. Pendarahan di otak.
 9. Kecederaan pada otak.

Baca juga: Waspada, ini adalah komplikasi hidrosefalus

Cara Mengesan Hidrosefalus pada Bayi Lebih Awal

Hydrocephalus dapat dikenali dengan memerhatikan dan mengukur kepala bayi secara berkala. Berikut adalah simptom hidrosefalus pada bayi yang dapat dikenali:

 • Terdapat benjolan pada mahkota bayi.
 • Terdapat jurang antara kedua tulang tengkorak yang belum sepenuhnya kukuh dalam tekstur.
 • Terdapat peningkatan drastik ukuran lilitan kepala bayi.
 • Arteri jelas kelihatan dan kelihatan membengkak.
 • Kelopak mata bayi terkulai (terbenam matahari).

Dalam beberapa kes hidrosefalus yang teruk, bayi juga dapat menunjukkan gejala seperti mengantuk yang berlebihan, sangat rewel, muntah, hingga kejang. Sekiranya anda tidak pasti mengenai gejala hidrosefalus yang dialami oleh bayi anda, gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Bagaimana Hydrocephalus Diagnosis dan Dirawat?

Untuk mengesahkan diagnosis hidrosefalus, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan berikut:

 • Ultrasound (USG). Pada wanita hamil, pemeriksaan ultrasound dapat dilakukan untuk mengesan penyebab hidrosefalus.
 • Pengimejan Resonans Magnetik (MRI). Dengan menggunakan pemeriksaan ini bertujuan untuk mendapatkan gambaran otak yang lengkap dan terperinci. dengan menggunakan gelombang radio.
 • Imbasan Tomografi Berkomputer (Imbasan CT). Tujuan pemeriksaan ini adalah untuk melihat pembesaran rongga otak.

Baca juga: Bolehkah Hydrocephalus Dicegah Sebelum Bayi Lahir?

Setelah diagnosis hidrosefalus ditetapkan, hidrosefalus mesti dirawat secara pembedahan. Tujuan pembedahan adalah untuk memulihkan dan mengekalkan tahap cecair di otak. Berikut ini adalah pilihan kaedah pembedahan yang biasanya dilakukan pada orang dengan hidrosefalus:

 • Pemasangan shunt. Shunt adalah alat dalam bentuk tiub khas yang melekat pada kepala. Tujuan prosedur pembedahan ini adalah untuk mengalirkan cecair serebrospinal ke bahagian lain badan (biasanya perut), sehingga mudah diserap oleh aliran darah. Dalam beberapa kes, jalan keluar perlu dilakukan seumur hidupnya.
 • Ventrikulostomi ketiga endoskopi (ETV). Prosedur pembedahan ini dilakukan dengan membuat lubang baru di rongga otak. Tujuannya adalah untuk membiarkan cecair di otak mengalir keluar. Pembedahan jenis ini biasanya dilakukan dalam kes hidrosefalus yang disebabkan oleh penyumbatan pada rongga otak.

Itulah sedikit perbincangan mengenai faktor penyebab hidrosefalus, bagaimana mengesan, mendiagnosis, dan mengubatinya. Kerana mesti segera diubati, penting untuk mengetahui gejala hidrosefalus. Bagi ibu bapa, jangan lupa mengukur lilitan kepala bayi secara teratur sejak lahir, ya.

Dengan cara itu, jika terdapat peningkatan drastis pada ukuran lilitan kepala, ia dapat segera dikesan. Sekiranya ini berlaku, segera berjumpa doktor sehingga pemeriksaan dapat dilakukan untuk memastikan diagnosis dan rawatan yang sesuai untuk keadaan tersebut.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Hydrocephalus, atau Air di Otak?
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Hydrocephalus.