Kesihatan

7 Manfaat Mengucapkan Terima Kasih untuk Kesihatan Mental

“Menurut Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI), terima kasih bermaksud bersyukur. Dengan kata lain, mengucapkan terima kasih adalah cara yang tepat untuk bersyukur setelah melalui pelbagai perkara. Terima kasih juga sering dinyatakan sebagai bentuk penghargaan atas bantuan yang diterima. Jadi, apakah ada gunanya mengucapkan terima kasih sendiri? "

Jakarta - Terima kasih bukan sekadar menghargai, atau membalas budi atas kebaikan orang lain. Maknanya lebih dari itu. Ini kerana tabiat yang baik juga boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental. Sebilangan faedah mengucapkan terima kasih tidak diketahui secara meluas. Berikut adalah beberapa faedah berikut:

Baca juga: Mengarut Sebelum Isnin, Inilah 5 Cara Mengatasi Lunaediesophobia

1. Meningkatkan Kesihatan Badan

Orang yang sering mengucapkan terima kasih optimis. Tingkah laku ini dianggap dapat meningkatkan sistem ketahanan badan. Di samping itu, kebiasaan ini yang sering dianggap dapat membuat jantung lebih sihat, menurunkan tekanan darah, dan mengurangi pengeluaran hormon stres kortisol.

2. Meningkatkan Kualiti Hubungan

Manfaat terima kasih yang seterusnya adalah meningkatkan kualiti hubungan dengan pasangan anda. Pasangan yang saling berterima kasih dianggap mempunyai hubungan yang lebih kuat. Kerana kebiasaan ini akan membuat masing-masing merasa lebih selesa dan dihargai.

3. Meningkatkan Produktiviti Seseorang

Sekiranya anda seorang bos, berterima kasih kepada pekerja secara berkala dapat meningkatkan produktiviti mereka, anda tahu. Ucapan yang kelihatan remeh membuat pekerja merasa dihargai atas kerja keras mereka. Kebiasaan yang baik ini akan menjadikan seseorang termotivasi untuk bekerja lebih keras.

4. Tingkatkan Harga Diri Seseorang

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, terima kasih adalah cara mudah untuk bersyukur. Dengan menjadi orang yang bersyukur, ia dapat meningkat harga diri atau membuat anda lebih menghargai diri anda. Ini dapat mengelakkan anda mencemburui kejayaan orang lain.

Baca juga: Inilah Kesan Menopaus pada Hubungan Ibu dan Anak

5. Meningkatkan Kualiti Hidup

Terima kasih bukan sahaja kerana menyokong kualiti hidup untuk diri sendiri, tetapi juga untuk orang lain. Saya juga berasa lebih yakin pada diri. Selain yakin, orang yang sering mengucapkan terima kasih dianggap lebih sabar, dan mempunyai kemampuan untuk membuat keputusan. Anda boleh katakan, kehidupan orang yang sering bersyukur terasa lebih bermakna.

6. Mencegah Kemurungan

Manfaat lain untuk mengucapkan terima kasih adalah untuk mencegah kemurungan. Kata-kata ini dapat mengurangkan tekanan dan tahap kemurungan dalam badan. Seseorang yang mendapat ucapan terima kasih juga merasakan dia mendapat banyak sokongan daripada orang lain.

7. Meningkatkan Kualiti Tidur

Meningkatkan kualiti tidur adalah kebaikan terima kasih yang terakhir. Untuk mendapatkan faedah ini, cubalah melakukannya sebelum tidur. Dimulai dengan berterima kasih kepada diri sendiri kerana berjaya bertahan sejauh ini, dan kuat dalam menghadapi cobaan hidup. Melakukan ini sebelum tidur boleh mencetuskan perasaan tenang, sehingga anda tidur lebih nyenyak.

Baca juga: Ketahui 7 Makanan Yang Dapat Menghilangkan Mood Bad

Itulah beberapa faedah mengucapkan terima kasih. Oleh itu, biasakan untuk berterima kasih kepada sesiapa sahaja, termasuk ketika anda berada dalam keadaan terburuk dalam hidup. Sekiranya anda tidak terbiasa, anda boleh mengucapkan terima kasih setelah mendapat bantuan kecil dari orang terdekat.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan tertentu, sila bincangkan hal ini dengan doktor anda dalam aplikasi tersebut . Muat turun di sini jika anda belum mempunyai aplikasinya, ya.

Rujukan:

Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Bersyukur dapat membuat anda lebih bahagia.

Huff Post. Diakses pada tahun 2021. Faedah Bersyukur: Mengapa Mengucapkan Terima Kasih Penting.

Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Mengajar Anak-anak Kepentingan Bersyukur.

Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 7 Faedah Bersyukur yang Terbukti Secara Ilmiah.

. Diakses pada tahun 2021. 9 Cara Mudah untuk Menjaga Kesihatan Mental.