Kesihatan

Inilah Cara Antioksidan Berfungsi Mencegah Penyakit Berbahaya

, Jakarta - Antioksidan adalah bahan yang dapat membantu melindungi sel-sel dalam tubuh dari kesan sampingan dari pendedahan berterusan terhadap radikal bebas. Radikal bebas adalah bahan berbahaya yang dapat terbentuk secara semula jadi dari badan. Bukan hanya itu, paparan radikal bebas dari luar badan juga dapat disebabkan oleh sejumlah hal, seperti pendedahan kepada asap rokok, asap kenderaan, dan radiasi.

Apabila tubuh sentiasa terdedah kepada radikal bebas, tubuh akan mengalami kesan jangka panjang terhadap kesihatan akibatnya, menjadi sukar bagi anda untuk menjalankan aktiviti dengan betul semua keluar. Radikal bebas yang terkumpul di dalam badan boleh mencetuskan sejumlah penyakit kronik di dalam badan, seperti penyakit jantung dan barah. Selain gaya hidup sihat yang mesti dijalani, menghindari pendedahan radikal bebas juga dapat dilakukan dengan mengambil suplemen antioksidan, seperti suplemen Astria.

Bagaimana Antioksidan Berfungsi di Badan?

Antioksidan adalah molekul yang terdapat di dalam sel. Molekul ini berfungsi dengan mengambil elektron, jadi radikal bebas tidak menyebabkan kerosakan sel. Dengan adanya antioksidan di dalam badan, radikal bebas akan dapat dikawal dengan selamat. Ini kerana peranannya yang sangat penting, anda perlu menambah jumlahnya untuk mencegah bahaya dari radikal bebas.

Baiklah, untuk semua keluar dalam setiap aktiviti yang anda lakukan, anda boleh mengambil makanan tambahan Astria. Makanan tambahan Astria adalah antioksidan tambahan untuk memenuhi jumlah antioksidan dalam tubuh yang digunakan tubuh untuk mengimbangi jumlah radikal bebas. Sebenarnya, tubuh itu sendiri menghasilkan antioksidan semula jadi, tetapi jumlahnya tidak akan mencukupi untuk mengatasi kandungan radikal bebas di dalam badan. Itulah sebabnya suplemen antioksidan tambahan diperlukan.

Makanan Tambahan Astria akan berfungsi dengan menjaga tubuh sihat dari dalam, serta memastikan tubuh dilindungi dari pendedahan kepada radikal bebas. Makanan tambahan yang satu ini mengandungi antioksidan semula jadi yang 110 kali lebih kuat daripada vitamin E, dan 6,000 kali lebih kuat daripada vitamin C. Jangan risau, kerana suplemen antioksidan ini dibuat dari pelbagai bahan semula jadi yang berkualiti, jadi tidak akan menyebabkan kesan.

Mengandungi astaxanthin, iaitu sejenis karotenoid (pigmen merah) yang terdapat pada salmon dan sayur-sayuran. Astria jadilah suplemen antioksidan yang kuat untuk menangkal radikal bebas dalam badan. Anda boleh mendapatkan makanan tambahan antioksidan Astaxanthin dengan mudah melalui aplikasi . Tanpa sebarang masalah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Pantas muat turun aplikasinya, ya!

Makanan Yang Menyokong Nutrien Penting dalam Badan

Mengambil suplemen antioksidan sangat baik untuk menyokong kesihatan dari dalam. Namun, anda juga perlu memperhatikan makanan yang anda makan. Dengan mengambil makanan tambahan antioksidan yang seimbang dengan makanan berikut, anda akan mengelakkan semua jenis penyakit kronik yang berbahaya.

  • Strawberi. Buah ini mengandungi vitamin C yang tinggi yang dapat mengekalkan daya tahan tubuh, kulit, dan anemia. Selain itu, strawberi mengandungi antosianin yang dapat mencegah penyakit jantung dengan menghasilkan banyak kolesterol baik dalam badan.

  • Blueberry. Buah ini mempunyai kandungan antioksidan tertinggi. Blueberry juga diperkaya dengan vitamin K dan vitamin C rendah kalori. Buah ini dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan menurunkan tekanan darah.

  • Raspberry. Buah yang satu ini mengandungi antioksidan dan vitamin C yang baik untuk tubuh. Kandungan di dalamnya juga berguna sebagai pembunuh sel barah di usus besar, perut, dan payudara.

  • Coklat gelap. Coklat jenis ini mengandungi antioksidan dan mineral yang baik untuk menurunkan tekanan darah dan menurunkan risiko diabetes.

Selain mengambil makanan tambahan antioksidan dan makanan ini, berusaha untuk kesihatan anda dengan bersenam secara teratur, tidak merokok, dan cukup rehat. Jadi, sentiasa jaga kesihatan anda dengan gaya hidup sihat, ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 12 Makanan Sihat Tinggi Antioksidan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Bagaimana antioksidan dapat memberi manfaat kepada kesihatan kita?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found