Kesihatan

4 Pemeriksaan Perubatan untuk Diagnosis Hipertensi Sekunder

, Jakarta - Hipertensi adalah keadaan perubatan yang cukup umum, serta akar pelbagai penyakit lain, terutama yang berkaitan dengan saluran darah dan jantung. Namun, pernahkah anda mendengar mengenai hipertensi sekunder? Bagaimana mendiagnosisnya?

Hipertensi sekunder adalah tekanan darah tinggi yang disebabkan oleh masalah atau penyakit kesihatan lain, seperti gangguan saluran darah, jantung, ginjal, atau sistem endokrin. Hipertensi sekunder juga boleh berlaku kerana kehamilan.

Sama seperti hipertensi pada umumnya, hipertensi sekunder juga perlu dirawat lebih awal, untuk mengelakkan komplikasi akibat gangguan saluran darah, seperti strok, penyakit jantung, atau kegagalan buah pinggang. Berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan seseorang menghidap hipertensi sekunder:

 • Tahan tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi (tekanan darah sistolik di atas 140 mmHg dan diastolik di atas 90 mmHg) yang tidak dapat dirawat dengan kombinasi 1 atau 2 ubat hipertensi.

 • Tekanan darah yang sangat tinggi. Tekanan darah sistolik lebih daripada 180 mmHg dan diastolik lebih daripada 120 mmHg.

 • Tidak ada sejarah keluarga hipertensi.

 • Serangan tekanan darah tinggi secara tiba-tiba sebelum usia 30 tahun, atau setelah usia 55 tahun.

 • Kehadiran gejala lain yang berkaitan dengan penyakit yang menyebabkan hipertensi sekunder.

Baca juga: Perlu Tahu, Tanda-Tanda Hipertensi Sekunder

Perkara Yang Boleh Mencetuskan Hipertensi

Penyebab hipertensi sekunder adalah berkaitan dengan peningkatan pengeluaran hormon, seperti:

 • Penyakit buah pinggang. Sekiranya terdapat gangguan dalam aliran darah ke ginjal, ginjal akan mengeluarkan hormon yang disebut renin, yang dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah.

 • Pheochromocytoma. Tumor pada kelenjar adrenal yang menghasilkan hormon epinefrin (adrenalin) dan norepinefrin (noradrenalin) berlebihan.

 • Hyperaldosteronism (sindrom Conn). Pengeluaran hormon aldosteron yang berlebihan oleh kelenjar adrenal, yang dapat menghalang pengeluaran garam dari badan.

 • Hypercortisolism (sindrom Cushing). Kelenjar adrenal menghasilkan terlalu banyak hormon kortisol. Keadaan ini juga boleh berlaku pada tumor kelenjar adrenal, baik ganas dan jinak.

 • Hyperparathyroidism. Peningkatan pengeluaran hormon paratiroid (parathormone) yang menyebabkan kadar kalsium meningkat. Pada pesakit dengan hiperparatiroidisme, hipertensi hampir selalu ada. Walau bagaimanapun, apa yang menyebabkan hipertensi masih belum jelas.

Terdapat juga beberapa pencetus lain yang boleh menyebabkan hipertensi sekunder berlaku, termasuk:

 • Nefropati diabetes. Komplikasi diabetes yang boleh merosakkan sistem kerja buah pinggang.

 • Penyakit glomerular. Bengkak atau kerosakan pada penapis kecil yang disebut glomeruli yang menyaring produk buangan, termasuk garam, dari badan.

 • Hipertensi renovaskular. Hipertensi yang berlaku kerana penyempitan dua arteri yang membawa bekalan darah ke buah pinggang.

 • Penyelarasan aorta. Penyempitan aorta yang merupakan kecacatan kelahiran.

 • Kehamilan. Tekanan pada arteri yang biasanya berlaku semasa kehamilan dan boleh menyebabkan preeklamsia.

 • Gangguan tidur (sleep apnea). Kerosakan pada dinding saluran darah kerana kekurangan bekalan oksigen semasa tidur.

 • Obesiti. Keadaan ini akan meningkatkan aliran darah di dalam badan, mencetuskan lebih banyak tekanan pada dinding arteri.

 • Dadah. Kesan sampingan dekongestan, ubat penahan sakit, pil kontraseptif, antidepresan, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), metamfetamin dan ubat-ubatan herba tertentu dapat meningkatkan tekanan darah di dalam badan.

Baca juga: Ini adalah 6 keadaan kesihatan yang boleh mencetuskan hipertensi sekunder

Diagnosis dibuat dengan pemeriksaan ini

Diagnosis hipertensi sekunder biasanya tidak dapat dibuat dalam satu pertemuan. Untuk membezakan hipertensi sekunder dan primer, diperlukan maklumat mengenai sejarah perubatan pesakit dan sejarah perubatan keluarga. Kemudian semasa pemeriksaan fizikal, tekanan darah, berat badan, kehadiran atau ketiadaan pengumpulan cairan diperiksa, serta tanda ciri lain yang mungkin menunjukkan adanya penyakit yang menjadi penyebabnya.

Pemeriksaan sokongan yang dapat dilakukan untuk membantu menentukan diagnosis adalah seperti berikut:

 1. Ujian darah. Untuk memeriksa kadar kalium, glukosa, kreatinin, natrium, kolesterol, trigliserida, dan nitrogen urea (BUN) dalam darah.

 2. Pemeriksaan air kencing. Untuk memeriksa keadaan kesihatan lain yang mencetuskan tekanan darah tinggi.

 3. Ultrasound. Untuk mendapatkan gambaran mengenai ginjal dan arteri menggunakan gelombang bunyi.

 4. Elektrokardiogram. Untuk memeriksa fungsi jantung, jika terdapat kecurigaan bahawa masalah jantung adalah penyebab hipertensi.

Baca juga: Tekanan Darah Tinggi Bahaya Kesihatan, Inilah Bukti

Itu sedikit penjelasan mengenai hipertensi sekunder. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found