Kesihatan

4 Kesalahan Membuat Jus Yang Boleh Memudaratkan Kesihatan

, Jakarta - Buah adalah makanan yang baik untuk kesihatan. Untuk menikmati buah, orang biasanya memakannya secara langsung atau memprosesnya menjadi jus. Ramai orang mengambil jus untuk detoksifikasi atau menjadikan makanan yang dimakan lebih berkhasiat.

Jus adalah proses yang mudah, kerana yang harus anda lakukan adalah memasukkan potongan buah ke dalam pengisar. Walaupun begitu, selalunya sebilangan orang melakukan kesilapan ketika membuat jus. Akhirnya, minuman yang dikatakan sihat ini tidak begitu sihat untuk dimakan. Apakah kesilapan jus yang paling biasa?

Baca juga: Buah Segar Yang Dapat Menurunkan Kolesterol

Kesalahan membuat jus yang memudaratkan kesihatan

Untuk mendapatkan pengambilan nutrien, vitamin, dan mineral dari buah yang diproses menjadi jus, anda mesti memahami cara membuat jus yang betul agar lebih bermanfaat untuk tubuh. Untuk itu, elakkan membuat jus yang salah, termasuk:

  • Menambah Gula ke Jus

Sebenarnya, kesalahan ini paling kerap dilakukan. Menambah gula ke jus sebenarnya menjadikan nutrien yang terkandung dalam buah hilang. Selain itu, pengambilan gula tambahan yang berlebihan tidak baik untuk kesihatan. Oleh itu, elakkan menambahkan gula atau pemanis tiruan sehingga anda mendapat faedah sepenuhnya.

  • Jus dibiarkan dalam bekas dan tempat terbuka

Membiarkan jus di dalam bekas terbuka juga sering dilakukan. Kesalahan ini mengakibatkan proses pengoksidaan atau pencampuran dengan oksigen. Ini menghilangkan banyak vitamin dan mineral dalam jus buah. Kami mengesyorkan bahawa setelah membuat jus, segera makan atau simpan di dalam bekas tertutup dan sejuk di dalam peti sejuk.

  • Menyimpan Jus di Peti Sejuk Terlalu Lama

Tidak ada salahnya menyimpan jus di dalam peti sejuk sehingga sejuk dan lebih sedap diminum. Sekiranya terlalu lama atau lebih dari 24 jam, ia sebenarnya menjadikan kandungan khasiat jus itu berkurang. Kebiasaan ini juga dapat menjadikan enzim dan nutrien lain di udara teroksidasi.

Lebih baik minum jus selewat-lewatnya 15 minit setelah jus selesai. Sementara itu, untuk menyimpan di dalam peti sejuk tidak boleh melebihi 24 hingga 36 jam.

  • Jangan basuh buah sebelum diproses menjadi jus

Mulakan untuk mengelakkan kesilapan ini. Tidak mencuci buah sebelum memprosesnya ke dalam bas, boleh menyebabkan nutrien tidak diserap secara optimum. Masih banyak kandungan kimia sisa di bahagian luar buah yang boleh masuk ke dalam jus. Rendam buah terlebih dahulu di dalam air, sehingga kotoran seperti tapak kaki manusia dan racun perosak dapat dikeluarkan.

Baca juga: 6 Sebab Anda Selalunya Makan Beetroot

Kaedah dan Tujuan Jus

Kaedah jus berbeza-beza, dari memerah buah dengan tangan hingga jus dalam pengisar. Dua jenis juicer atau juicer biasa adalah:

  • Sentrifugal. Juicer ini mengisar buah dan sayur menjadi bubur melalui gerakan memutar pada kelajuan tinggi menggunakan pisau pemotong. Putaran juga menghancurkan jus agar tidak memejal.
  • Tekanan sejuk. Jus ini berfungsi seolah-olah mengunyah buah. Alat ini menghancurkan dan menekan buah dengan lebih perlahan untuk mendapatkan jus sebanyak mungkin.

Jus biasanya dibuat untuk dua tujuan:

  • Pembersih atau detoks. Sebilangan orang percaya bahawa minum jus dapat membersihkan tubuh dari toksin. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang menyokong keberkesanan ini.
  • Makanan tambahan untuk diet biasa: Jus segar boleh digunakan sebagai makanan tambahan yang berguna untuk diet harian dan meningkatkan pengambilan nutrien buah-buahan.

Baca juga: 5 Makanan Super untuk Kesihatan Badan

Nah, hanya itu yang perlu diketahui mengenai kesilapan jus. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diet dan nutrien lain yang bermanfaat untuk tubuh, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jus: Baik atau Buruk?

Penjaga. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana jus buah beralih dari makanan kesihatan ke makanan ringan